WikiLeaks si mostenirea lui Constantin Radulescu-Motru - De la cititori

Joi, 31 Martie 2011, ora 23:34
2647 citiri
WikiLeaks si mostenirea lui Constantin Radulescu-Motru - De la cititori

Intreaga tevatura creata de cablogramele WikiLeaks suna ca scartaitul cretei pe tabla, isterizandu-i pe cei deja isterizati, asmutindu-i pe cei deja gata asmutiti intr-o neiertatoare si nejudecata incaierare din care, in ciuda impetuozitatii para-argumentative consumate, nimeni nu iese curat si uscat.

Scartaitul care patrunde dureros pana in rarunchi nu cheama insa la introspectie si autoevaluare critica, ci la perpetuarea stilului de a arunca vinovatia peste gard.

Ceea ce uita majoritatea "parerologilor" costumati in analisti si comentatori este ca sumetitele cablograme nu reprezinta nimic altceva decat diagnosticele date modului in care sunt slujite sau nu interesele Statelor Unite in Romania.

Cum se comporta insa politicienii romani nu este o noutate pentru publicul interesat si atent la soarta lui si nici motiv de mandrie. O arata cat se poate de limpede apelativele si epitetele cu care sunt gratulati respectivii politicieni de catre oficialii ambasadei SUA.

In nefericirea noastra, prea adesea uitam sau pur si simplu nu ne intereseaza ca, de cele mai multe ori, sub firma pe care scrie "Interesul National" salasluieste o simpla negustorie de import, eventual si un atelier de schimbat etichete, iar principalul beneficiu este comisionul impartit intre contractanti.

Si acest aspect, printre altele, devoalat de cablogramele buclucase, ne arata Romania in adevarata lumina, neschimbata de cum o vedea Constantin Radulescu-Motru, pe la 1910:

"Preocupat de ce vor zice altii; usurelnic cand are sa ia hotarari sub influenta multimii; religios si nationalist de ochii altora, si in genere totdeauna cu privirea atintita la ce vor face altii, romanul pare doar a trai sufleteste mai mult cu o constiinta de grup, decat cu o constiinta a sa personala".

Comoditatea cu care luam de buna, nefiltrata prin materia cenusie din dotare, orice vorba aruncata de o asa-zisa autoritate este dezonoranta. Despre asta, profesorul Radulescu-Motru spunea urmatoarele:

"Indiferent de chestiunea in care cineva este chemat sa zica ceva: fie in politica, fie in stiinta, fie si in literatura, parerea de grup primeaza asupra celei individuale. Fiecare grup isi are parerea sa in bloc, careia toti i se supun intocmai cum si la turmele deoi este un clopot la al carui sunet se aduna toate oile laolalta. Cand un roman sta la indoiala fiti siguri ca el nu sta fiindca are o convingere personala de aparat, ci fiindca nu stie inca de partea carui grup sa se dea."

Politicianul, roman si el la randul sau, nu depaseste caracteristicile de mai sus. Insa, atunci cand betia visului de putere ii strabate intreaga fibra sufleteasca, cand narcisismul ii tulbura necumpanit existenta, el alege gregarismul imitatiei cu talanga la gat. Adica ceea ce caracteriza ciocoismul cu anexele sale: "frenezia puterii, lipsa de ideal si dispretul pentru multime".

Ciocoiul politic, spune acelasi Radulescu-Motru, cere puterea pentru ca "lumea este datoare sa stie ca el vrea puterea, chiar daca nimeni nu l-a vazut la lucru. Cei cu dispozitii de ciocoism nu pot incepe decat cu functiile mari; ei sunt oameni providentiali. Ciocoiul nu admite niciodata importanta adversarului.

La gestul lui i se pare ca priveste o omenire intreaga. Sentimentul realitatii nu se poate impaca deloc cu ciocoismul. Cand esti atins de ciocoism vorbesti din nori: peste capul tuturor. Dispretuiesti toata lumea, crezand ca astfel te impui tuturor! Si cand cel atins de ciocoism este descusut mai de aproape asupra intentiilor sale, asupra programului sau de guvernare, atunci firea sa mai intai se revolta".

Despre asta e vorba in cablogramele WikiLeaks si despre tafna celor care s-au adunat deja la sunetul unei talangi si le este prea de-ajuns.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Wikileaks Romania, #dezvaluiri Wikileaks Romania , #stiri politice