Ziare.com

Zero taxe pe salariul minim este solutia liberala pentru rezolvarea problemei saraciei (P)

de Publicitate electorala
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 13:34

   

Zero taxe pe salariul minim este solutia liberala pentru rezolvarea problemei saraciei (P)
In ultimii 30 de ani clasa politica nici macar nu a incercat sa scoata romanii din saracie. I-a tinut acolo printr-un sistem fiscal injust care ne-a adus in stadiul de a avea cea mai mare povara fiscala pe munca slab remunerata din toata Europa. In mod deloc intamplator, avem si cele mai mari rate de saracie din toata Europa (15% din forta de munca este in risc de saracie, pe locul 1 in Europa). Preocuparile vechii clase politice din Romania au fost mai degraba sa infiinteze noi structuri prin care sa-si salarizeze oamenii, noi scheme de subventii sau noi privilegii. Chiar si in plina pandemie, de exemplu, a trecut val-vartej prin camera deputatilor un proiect de lege care introduce noi diurne pentru conducatorii ASF, oameni cu peste 10.000 de euro net pe luna de la stat. Singurul partid care s-a opus a fost USR-PLUS.

Salariul minim a fost folosit ca arma fiscala. De ce? Pentru ca povara fiscala pe munca fiind atat de mare in Romania, multi romani incearca sa si-o usureze lucrand la "gri". O forma de evaziune fiscala predominanta in Romania. Crescand salariul minim, statul de fapt mareste taxele si impozitele pe care le ia din economie. Si nu face numai asta, dar, avand in vedere legea salarizarii la stat, creste dintr-un foc toate salariile bugetarilor.

De ce? Pentru ca toate salariile bugetarilor sunt exprimate in multipli din salariul minim. De exemplu, un parlamentar castiga de 9 ori salariul minim. Cand creste salariul minim cu 100 de lei pe luna, lui ii creste salariul cu 900 de lei pe luna. La fel cresc absolut toate salariile si sporurile la stat.

Nu e de mirare ca diferenta intre salariile la stat si in privat este imensa in Romania si tot creste. In 2016, salariile la stat erau cu 600 de lei pe luna mai mari decat in privat. Acum au ajuns sa fie cu peste 2.000 de lei pe luna mai mari. Si Comisia Nationala de Prognoza ne spune ca diferenta va tot creste in anii urmatori.

Pana la urma trebuie sa ne punem intrebarea cum exact combatem saracia? Saracia este cel mai mare flagel cu care se confrunta economia Romaniei. In prezent statul o combate prin a lua celor mai saraci romani jumatate din munca lor, descurajand deci munca, dupa face diferite programe despre care zice ca ar combate saracia, dar care de fapt directioneaza banii unde vor un grup de politicieni si functionari. Nu e de mirare ca nu functioneaza, dupa cum se vede in toate statisticile.

Alternativ, solutia liberala este sa nu mai iei banii oamenilor care ii muncesc si au mare nevoie de ei. Adica celor cu salariile cele mai mici. Un stat care nu mai impoziteaza saracia.

Impactul bugetar normal ca exista. Combaterea saraciei are impact bugetar. Dar cand gandesti o politica economica trebuie sa o gandesti in termeni de impact pentru toata societatea, nu doar de impact bugetar. Intrebarea e oare merita impactul bugetar pentru a scapa de o buna parte a saraciei? Nu mai zic de restul efectelor benefice: incurajarea muncii, aducerea inapoi a diasporei, iesirea din inactivitate prin locuri de munca bine platite, eliminarea muncii la negru/gri, reducerea inegalitatilor, reducerea discrepantelor intre regiuni, etc. In plus, ca sa avem o imagine a impactului bugetar, ar fi suficient sa ne intoarcem la nivelul cheltuielilor din 2019 ca sa putem sustine masura si sa mai si crestem putin cheltuielile. Iar noi propunem o implementare etapizata. Dar evident ca nu poti si face PNDL-uri pentru mafia de partid si scheme de subventii pe criterii politice si sa mai si combati saracia. E o chestiune de prioritati.

Am vazut si argumentul ca "daca cineva nu plateste biruri la stat, cum poate primi servicii de la stat"? Poate foarte bine primi si o face si acum. Copiii, pensionarii si o serie intreaga de persoane vulnerabile nu platesc diferite impozite sau contributii si beneficiaza de toate serviciile statului. Impozitul pe venit nu se plateste deloc pentru pensiile sub 2.000 de lei de exemplu. Contributia pentru sanatate nu se plateste deloc de pensionari la niciun nivel de pensie. Nici macar la cei de lux. Asta nu-i impiedica pe niciunii sa aiba in teorie asigurare la CNAS. Zic in teorie, pentru ca dreptul la sanatate e mai mult teoretic in Romania. Pana nu vom avea dreptul de a alege in sanatate, sa ne putem alege un asigurator privat dintr-o piata competitiva de asigurari de sanatate, nu se va schimba nimic. Dar nu acesta e subiectul acum.

Daca vrem sa combatem saracia trebuie sa schimbam ceva profund in statul roman. Povara fiscala asupra salariului minim si folosirea lui ca arma fiscala nu au facut decat sa ne mentina in topurile saraciei si sa goneasca romanii din Romania. Solutia exista si este una liberala: Zero Taxe pe Salariul Minim.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre taxe pe salariu taxe pe salariu minim
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14742 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cat mai putine taxe pentru ACTUALII CIOCOI si cat mai multe si ...

mai impovaratoare imprumuturi pentru Romania, ce vor fi platite nu de ACTUALII CIOCOI, ci de copiii si nepoti nostri, ai pulimii, nu ai lor, ai nomenclaturistilor si profitorilor !!!
Iata solutia holerei galbene pentru imbogatirea lor si saracirea noastra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

si dupa aceea va mirati ca primesc toti salariul minim iar restul

platit la negru.

 

cu chestia gri e o poveste

poate 10% sa mai primeasca ceva....insa bugetarii care: ---iau spaga 7 mii EURO pe zi (vezi permise SUCEAVA) ei ce fac nu evaziune?....sa plateasca impozit......

----securisto-SRI-stii care trebuie sa aduca in unitate cate 30-120 MII de euro de la proxeneti si traficantii de tigari si carburant ei de ce sa nu plateasca impozit,

----medicii care iau intr 500 si 1000 EURO spertz pe zi de ce nu platesc impozit

----profesorii care mai predau ore de cate 100 EURO lunar ei de ce nu platesc impozit

---inspectorii care vin in audit la firme si care iau 1000 EURO (atat trebuie sa pregatesc pt un audit) ei platesc impozit pe spertz?

primarii, parlamentarii, granicerii.....etc

AAAAAA iar acesti bugetari au si salarii nesimtite

psl-ule ai uitat fatucile alea ce GEM pe NIET

si iau zeci de mii de euro pt aceasta, sau pe influencerii aia de au zeci de "vizitatori" si castiga la o "iesire" in eter cat un salariat IT la o internationala intr-un an.
Sa iti mai spun un sector morbid unde se castiga enorm: pompele funebre...
Toate astea sunt practic NEimpozitate si asta pt simplul motiv ca finantele noastre nu urmaresc drumul banilor si urmaresc sa-si faca buzunarele sac de bani !

Pai asa se intampla acum

Credeti ca avem in realitate aproape 2 milioane de oameni platiti cu doar 1200 de lei net pe luna?

Regulile economiei nu dau gres: cresti taxe pe munca, creste munca la negru. Scazi taxe, scade munca la negru.

In 2005, cu impozitul pe venit mult redus (cota unica) s-a colectat mai mult decat in 2004! Firmele au inceput sa se conformeze. Exact asa se va intampla si acum. Si atentie: nu vorbim de o masura aplicata pe loc, ci in etape, pe 5 ani de zile, parca. De genul: 500 de lei scutite de taxe in primul an, 1000 in anul 2 si tot asa. Poti vedea de la an la an care e efectul.

Mi se pare o idee foarte buna: reduci impozitarea pe munca, care e uriasa procentual pentru salariile mici (suntem campioni in UE cu 41% taxarea a salariului minim) si te asiguri ca tot mai multi trec cu salariile la alb.

Pe scurt: scopul nu e sa ai 2 milioane de oameni platiti cu salariul minim si impozitati la sange si munca la negru/gri cat cuprinde, ci sa ai doar 200.000 dintre angajati platiti cu salariul minim, pe care ii scutesti de plata taxelor, dar restul angajatilor la alb, cu tot salariul pe contract Si asta e singura cale sa ajungi acolo. Companiile vor reactiona pozitiv la aceasta masura, caci nu ii costa nimic suplimentar si reduce nevoia de a circula bani negri in companie.

iata solutia liberala

"Ccr a respins pe 25.11.2020 cu majoritate de voturi, modifiril solicitate de liberal la
Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă este constituțională in raport cu criticile formulate.
Liberalii au sesizat in octombrie CCR cu privire la legea care mărește de la 500 la 1.200 de lei Indicele Social de Referință, in baza căruia se calculează ajutoarele sociale. PNL acuza că legea este impredictibilă și contradictorie și nu indică sursa de finanțare.
Inițiativa legislativă atacată la CCR are ca obiect de reglementare modificarea art.331 și art. 127 alin.(2) din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, in sensul creșterii valorii indicatorului social de referință de la 500 de lei la 1.200 lei, precum și reglementarea obligativității modificării anuale a acesteia, prin hotărare a Guvernului, in funcție de indicele prognozat al prețurilor de consum."

 

TAXE 0 (zero)

pentru cei care muncesc pana la valoarea de 3500 lei....in privat....asa ar migra foarte multi bugetari catre privat ....statul ar castiga nemaiavand de platit zeci de mii de salarii ale celor care ar parasii sistemul bugetar...

 

Nu se pot face legi de salarizare diferite...

...pentru privat si bugetari.
Liberalii se agata de cota unica pe care au inventat-o in urma cu 16 ani (cand a venit la putere guvernul Tariceanu, Alianta DA). Atat timp cat exista si in Romania destule salarii bune, peste media Uniunii Europene (inclusiv in cazul medicilor), singura solutie este impozitarea diferentiata pe transe de venit. Asa este in toate statele dezvoltate si civilizate.

Ziare.com

faceti o gafa impartonabila!! Prostia asta cu venitul minim neimpozabil e al usr-istilor+ nu a liberalilor!! De Anca Dragu ati auzit?

 

Cititi articolul, e vorba de USRPlus

Scrie clar ca e o masura propusa de USRPlus.

Ei au ales titlul si au decis sa spuna ca e o masura "liberala". Cred ca e vorba de doctrina, nu de PNL, care oricum nu mai are legatura de multa vreme cu doctrina aia. E la populari si se comporta ca atare.

Astes sunt idei scrise pe un servetel, la o bere

Trebuie facut un program serios de marire a veniturilor populatiei (salarii si pensii), altfel vom ramane pururi calicii Uniunii Europene. Chiar daca ne este indigest, trebuie sa recunoastem ca singurul partid politic care a facut un astfel de program cu termene si valori concrete este PSD. In rest lozinci sterpe de genul "sa facem bine ca sa nu fie rau".
Poate n-am inteles bine, dar nu se poate spune ca nu se taxeaza doar salariul minim brut, iar salariile care depasesc cu 100, 200, 500 de lei salariul minim se taxeaza conform legii si ajunge la o valoare neta mai mica decat salariul minim ne-taxat. Nu asa pot fi aplicate astfel de reguli. Pentru toti salariatii trebuie aplicata aceeasi regula, deci sa nu se aplice taxe pentru partea de salariu pana la valoarea salariului minim.
Pe de alta parte, nu cred ca este corect ca salariatii (fie ei si la salariul minim) sa nu plateasca contributia pentru pensie si asigurarea la sanatate. Ce s-ar putea face (si exista in multe state civilizate) este sa nu se impoziteze partea salariului net fiscal (obtinut dupa retinerea contributiilor) pana la o anumita valoare (de exemplu pana in 2000 de lei, asa cum este acum la pensii). Aceasta prevedere trebuie sa se aplice tuturor salariilor, altfel se intra in discriminari care sunt neconstitutionale.

 

Problema e ca nu ati inteles

Propunerea e ca o suma de aproximativ 2200 de lei sa fie scutita de taxe PENTRU TOTI ANGAJATII.

Aveti 2500 de lei salariul brut? Platiti taxe DOAR pe diferenta, adica pentru 2500-2200=300 de lei. Nu aveti cum sa aveti salariul net mai mic decat unul care castiga doar minimul pe economie.

E o masura radicala care reduce dramatic impozitarea pe forta de munca in Romania, care e extrem de ridicata. Pe scurt: fiecarui salariat i-ar creste venitul net cu aproximativ 40% din salariul minim pe economie dupa aplicarea completa. Practic statul ar renunta (atentie, trepta in 5 trepte anuale) la o parte din banii cu care taxeaza angajatii din Romania, lasand banii la indemana angajatilor.

Si asa e just economic si social. Nu poti impozita in bataie de joc castigurile din dividende, din activitatea avocatilor, din veniturile microintreprinderilor, din activitatea jurnalistilor, dar sa jupoi iar si iar si iar pe cei care muncesc pe salarii de 3-400 de euro.

Daca in patria capitalismului si a democratiei absolute - US, se

foloseste impozitarea PROGRESIVA, oare de ce la noi politicul nu adopta masurile economice ale acestei mari puteri economice cu care suntem in AXA de a le compara tot ferul vechi sub forma de avioane, rachete sau mai stiu eu ce ?
Impozit progresiv a tuturor veniturilor (caci sunt ghertzoi mai ales din randul politicienilor si guvernantilor) care au "n" numiri in Consilii de administratie si adunari generale ale actionarilor de unde papa zeci de mii de euro, asa explicandu-se si salariile uriase ale directorilor unitatilor din sistemul de stat !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor