CCR: Uninominalul USL e neconstitutional (Video)

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:35
6553 citiri
CCR: Uninominalul USL e neconstitutional (Video)

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, cu unanimitate, ca varianta de vot uninominal adoptata de USL e neconstitutionala.

Deciziei Curtii inseamna ca ramane in vigoare actualul sistem de vot uninominal mixt. Anuntul a fost facut de catre presedintele CCR, Augustin Zegrean, potrivit Mediafax.

"Cu privire la obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 54 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, (...) Curtea Constitutionala a admis, cu unanimitate de voturi, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali este neconstitutionala", se arata intr-un comunicat al Curtii.

PDL a depus, in 31 mai, la Curtea Constitutionala sesizarea privind legea uninominalului pur initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu.

Atunci, Victor Ponta a ironizat contestatia PDL, considerand ca e facuta "la misto".

"Am vazut contestatia si sunt doar doua explicatii: ori au cei mai slabi si mai prosti juristi din Romania, ori isi bat joc de toti romanii, pentru ca ei contesta ca noi prin lege nu am desfiintat Parlamentul bicameral, sa-l facem unicameral. Orice copil de la liceu stie ca in Constitutie este sistemul bicameral, nu puteam noi prin legea uninominalului sa modificam Constitutia. Sa ataci la Curtea Constitutionala faptul ca noi prin lege nu am modificat Constitutia ori este o uriasa ipocrizie, ori au depus contestatia la misto, absolut neserios, stiind ca oricum le va fi respinsa", preciza Ponta.

Varianta de vot uninominal propus de USL prevedea ca acei candidati ce isi castiga colegiile sa mearga direct in Parlament. De asemenea, era introdusa o prevedere prin care si minoritatile etnice dintr-un anumit judet puteau obtine, proportional, reprezentare in Parlament, acolo unde obtineau peste 6% din voturi.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....