Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine se teme de uninominalul autentic? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Mai 2012, ora 13:01
6471 citiri
Cine se teme de uninominalul autentic? (Opinii)

Avand la baza principiul votului uninominal pur, proiectul de lege USL trecut de Senat saptamana aceasta distruge tocmai esenta acestui sistem de vot, incluzandu-l in seria atacurilor la democratie, in aceeasi categorie cu recenta tentativa de comasare a alegerilor, comisa de fosta guvernare.

Fac parte dintre cei care sustin fara rezerve sistemul de vot majoritar, de tipul "castigatorul ia totul". Este simplu si profund democratic: in fiecare colegiu, candidatul care ia cele mai multe voturi, care este deci dorit de o majoritate, merge in Parlament. Fara socoteli complicate, fara redistribuiri, fara liste. Avem candidatul fata in fata cu electoratul. Cine convinge cei mai multi alegatori primeste mandatul, urmand sa raspunda direct in fata celor care l-au votat.

Asa se intampla spre exemplu in Marea Britanie (majoritar intr-un singur tur) si in Franta (majoritar in doua tururi). Probabil ca sistemul frantuzesc in doua tururi ar fi mai potrivit, dar cat timp primarii si presedintii de consilii judetene sunt alesi in urma unui singur tur, sistemul trebuie sa fie unitar.

Criticii sistemului majoritar spun ca el lasa in afara reprezentarii o parte din electorat, pentru ca un partid care obtine la nivel national procente importante, sa zicem 10-15%, poate sa nu prinda niciun mandat daca nu castiga niciun colegiu. Dupa cum exista riscul ca forta politica cel mai bine plasata, in cazul de fata USL, sa obtina o majoritate zdrobitoare, adica un numar de mandate peste consistenta votului politic inregistrat la nivel national. Asa este, dar tocmai de aceea votul uninominal pur ridica foarte mult stacheta responsabilitatii si pentru partide, si pentru electorat.

Uninominalul pur obliga partidele sa aiba foarte mare grija ce candidat sustin in fiecare colegiu. Trebuie sa fie oameni cu buna reputatie si perfect adaptati electoratului respectiv. Oameni cunoscuti in zona, oameni care inteleg zona si care au raspunsuri pentru problemele ei concrete. Victoria neasteptata a lui Adrian Radulescu intr-un colegiu rural din Neamt a fost un experiment relevant.

Candidatii nu se mai pot ascunde in spatele unei liste de partid. In acelasi timp, relatia dintre parlamentar si partid se schimba fundamental. Pentru ales, conducerea partidului nu mai este forul suprem, ci electoratul din colegiu. In fata lui raspunde, el si numai el ii da sau ii puterea, ca membru de partid sau ca independent. Iar conducerea partidului trebuie sa invete ca daca incearca sa intervina abuziv in relatia directa dintre ales si alegator poate pierde fie candidatul, fie colegiul respectiv.

Dar pentru ca ecuatia aceasta sa functioneze corect, si electoratul trebuie sa fie foarte atent pe cine voteaza si pe ce criterii voteaza. Cine isi vinde votul pe o punga de mancare sau o galeata, asa va trai patru ani de zile. Votul uninominal pur da cu adevarat puterea suprema electoratului si numai de el depinde daca stie cum sa o foloseasca. Poate forta chiar reforma politica votand independenti, poate pedepsi populismele, poate sanctiona lipsa de proiect. Nu din prima, desigur.

Reponsabilitatea electoratului, ca aceea a copilului, se educa in mai multe cicluri electorale. Si tocmai de aceea sistemul trebuie sa fie stabil.

Proiectul PSD eludeaza insa, cum spuneam, insasi esenta sistemului majortiar, prin doua prevederi aberante. Este vorba despre mentinerea pragului electoral si despre lasarea in afara jocului a candidatilor independenti. Din cauza lor, este incalcata vointa electoratului care alege un candidat independent sau al unui partid care nu trece pragul la nivel national.

Voturile acestor oameni nu sunt respectate ci, exact ca acum, vor merge catre candidati scosi din computer, de pe lista, din algoritm, de oriunde, dar nu validati de vointa populara. Sistemul majoritar impune ca invingatorul dintr-un colegiu sa ia mandatul indiferent daca face sau nu parte dintr-un partid, indiferent daca partidul sau a mai castigat vreun vot in alt colegiu. Si daca acest principiu este incalcat, nu exista vot uninominal autentic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vot uninomnal pur, #riscuri sistem vot uninominal , #uninominal