Cum vrem sa votam - lista, uninominal sau sistem mixt? - Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 15:33
4128 citiri
Cum vrem sa votam - lista, uninominal sau sistem mixt? - Dezbatere Ziare.com

PSD a decis ca va sustine in continuare in Parlament Legea Ponta-Antonescu pentru schimbarea sistemului de vot. Aceasta prevede un parlament bicameral, cu 290 de deputati si 100 de senatori, alesi, in ambele camere, cu vot uninominal intr-un tur de scrutin.

Premierul Victor Ponta ramane adeptul acestui sistem de vot, desi legea a fost respinsa anul trecut de CCR.

Presedintele PSD considera ca motivul acestei respingeri a fost termenul prea scurt, sub sase luni ramase pana la alegeri in momentul adoptarii actului normativ, in vara anului trecut.

Totusi, Victor Ponta pare a se astepta la o rezistenta fata de acest proiect din zona liberala a USL: "acesta e proiectul pe care l-am depus anul trecut si l-am si votat. Problema nu este insa de a vrea doar PSD. Problema este de a ne spune care e prima noastra optiune dupa care, daca nu exista o majoritate, trecem la a doua optiune - vot proportional doar la una din Camere. Speram sa treaca, daca nici acela, trecem la a treia".

Intr-adevar, liberalii resping votul uninominal. Puiu Hasotti a declarat pentru Ziare.com ca "asa zisul uninominal nici macar nu exista. El a creat in Parlament o situatie foarte neplacuta si da doar iluzia unei legaturi mai puternice cu cetatenii. A si fost declarat neconstitutional de CCR.

Categoric ca actualul sistem trebuie schimbat si sunt doua solutii: ori sistemul Hondt - lista judeteana sau regionala cu compensare, ori sistemul german, jumatate alesi din colegii mari uninominale, jumatate pe lista nationala. O lege electorala trebuie sa reflecte vointa politica a cetateanului."

Vicepresedintele PDL Sulfina Barbu aminteste ca legea Ponta-Antonescu a fost declarata neconstitutionala in unanimitate de judecatorii CCR nu doar din cauza timpului prea scurt care ar fi ramas pana la alegeri in 2012. Cat despre varianta agreata de PDL pentru modificarea sistemului de vot, Sulfina Barbu a explicat pentru Ziare.com ca democrat liberalii "sustin in primul rand ce au votat oamenii, adica 300 de parlamentari si parlament unicameral. Noi propunem sistemul mixt german care inseamna ca 96 de parlamentari sa fie alesi prin scrutin uninominal majoritar, iar ceilalti 204 pe liste nationale."

In opinia democrat-liberalilor, acest sistem mixt are mai multe avantaje: partidele vor avea autoritate mai mare asupra parlamentarilor, in Parlament vor intra nu numai persoane cu mare notorietate, ci si profesionisti care sa acopere comisiile, adica o profesionalizare a Parlamentului, si va fi eliminata concurenta incorecta de la redistribuirea nationala din sistemul actual, care a avantajat candidatii din colegiile mari.

In plus, cheltuielile de campanie vor scadea, nu va mai fi acea presiune pe partide si candidati, se va reduce rolul mijloacelor materiale in procesul electoral, spune Sulfina Barbu.

Deputatul independent Diana Tusa a declarat pentru Ziare.com ca Initiativa Romania Liberala a depus un amendament pentru modificarea Constitutiei pe tema sistemului de vot: "E nevoie de inscrierea in Constitutie pentru ca legea se modifica in functie de interesele de moment ale majoritatii parlamentare oricare ar fi ea. Noi optam pentru votul preferential pe liste.

Asta inseamna ca de pe lista fiecare cetatean alege candidatul preferat. Acest sistem responsabilizeaza partidele. In ultimele doua legislaturi, votul uninominal a oferit multe surprize, de cele mai multe ori neplacute. Sistemul nu e bun si nu functioneaza".

Presedintele Partidului Forta Civica, senatorul Mihai Razvan Ungureanu, afirma ca optiunea pentru un anumit sistem de vot depinde de structura Parlamentului: unicameral sau bicameral. "In cazul parlamentului unicameral, sistemul votului pe liste de partid probabil ca ar fi optim. Daca e parlament bicameral, sistemul Hondt. Ba chiar am o nuanta aici. Cele doua camere ar trebui sa aiba sisteme de alegere diferite. Vot pe liste la Camera Deputatilor si un vot uninominal ponderat la Senat.

Daca Senatul e camera regiunilor, sistemul de vot este unul uninominal in care reprezentarea proportionala insa tine cont de cateva conditii. In speta, reprezentarea regiunilor sa aiba un numar fix de locuri, iar fiecare partid parlamentar care participa la alegerile din camera inferioara sa-si gaseasca loc si in camera superioara.

Sa spunem ca FC intra in camera inferioara pe lista de partid cu un numar de locuri, iar la uninominalul ponderat nu reuseste sa aduca un reprezentant si in camera superioara. Ponderarea inseamna ca partidul sa se regaseasca totusi si in camera superioara. Cate partide ai in camera inferioara sa ai si in camera superioara, in proportie diferita desigur. Ajungem la un fel de redistribuire, care sa pastreze omogena compozitia camerelor", a declarat Mihai Razvan Ungureanu pentru Ziare.com.

Senatorul FC considera ca primarii si presedintii de consilii judetene ar trebui alesi prin vot uninominal, dar din doua tururi de scrutin, si se pronunta impotriva primelor electorale, adica impotriva bonusurilor obtinute de castigatori, care dau o stabilitate falsa, nedemocratica.

Profesorul universitar Ioan Stanomir opteaza, la randul sau, pentru un sistem mixt pe modelul celui german "adica un echilibru intre selectarea pe lista si un scrutin care permite cetatenilor sa isi aleaga direct parlamentarii.

Optez pentru el din motive care tin de experienta noastra de pana acum. Actualul sistem a esuat. El a dus nu numai la o faramitare periculoasa a Parlamentului, ci si la intarirea periculoasa a autoritatii feudalilor politici locali asupra politicii nationale. Asa ca este intelept sa urmam calea germana, o cale de mijloc".

Profesorul Ioan Stanomir considera ca uninominalul in varianta romaneasca nu a functionat pentru ca a fost impur, partidele sunt nereformate, iar sursele lor de finantare sunt defectuoase. "De aceea, o reforma a democratiei nu trebuie sa inceapa cu reformarea Constitutiei, ci cu o refondare a partidelor politice pe alte temelii, din care sa lipseasca clientelismul, coruptia si finantarea netransparenta", spune Ioan Stanomir.

Asadar, observam ca actualul sistem de vot nu mai are sustinatori nici in clasa politica si nici in societatea civila. In privinta sistemului care sa-l inlocuiasca, parerile sunt impartite, dar cele mai multe conduc catre un sistem mixt, de tip german.

Ziare.com va invita la dezbatere. Credeti ca actualul sistem ar trebui schimbat? Ce sistem de vot ar trebui sa-i ia locul? Optati pentru uninominal, pentru votul pe lista sau pentru un sistem mixt?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Ponta vot uninominal pur, #sistem vot Constitutie , #uninominal
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Avem pe cine vota?