Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, adoptata de Senat

Marti, 08 Mai 2012, ora 11:46
6424 citiri
Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, adoptata de Senat

Senatorii au adoptat, marti, legea USL care prevede castigarea mandatelor de deputati si senatori de catre acei candidati care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifica legea electorala astfel incat, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar, a fost adoptata cu 77 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si noua voturi "impotriva".

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si a Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali, ii are ca initiatori pe copresedintii USL, Crin Antonescu (PNL) si Victor Ponta (PSD).

Decizia finala in cazul votului uninominal pur va fi data de Camera Deputatilor, unde proiectul USL va ajunge in urma adoptarii sale in Senat. Camera Deputatilor este forul decizional care va da votul final in aceasta privinta.

Ponta: Sustin votul uninominal ca sa fie eliminate frustrarile

La inceputul dezbaterilor, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine aprobarea sistemului de vot uninominal pentru ca cei care ies pe primul loc in alegeri sa poata ajunge in Parlament si sa fie eliminate astfel "frustrarile".

"Cel de pe primul loc in colegiul sau uninominal sa mearga direct in Parlament. Alegatorii vor simti o legatura directa cu cei care candideaza si ies pe primul loc. Guvernul actual sustine aceasta propunere.

Va propun sa fiti de acord cu adoptarea acestei legi, deoarece din punctul de vedere al celor doi initiatori - eu si senatorul Crin Antonescu - in Romania si in Europa miscari politice populiste si cu foarte putina responsabilitate pot castiga intr-un vot proportional o reprezentare parlamentara care va influenta in sens negativ continuarea democratica si deciziile politice pe care Romania le va adopta", a afirmat presedintele PSD.

Votul pentru uninominal pur se da marti la Senat

Victor Ponta a declarat ca, in calitate de prim-ministru, este prezent in Senat pentru a arata ca Guvernul sustine sistemul de vot uninominal, in asa fel incat cel care castiga colgiul sa mearga in Parlament.

"Este aboslut necesara aceasta modifiare, nu trebuie sa mai avem situatia din 2008, cand oamenii au ramas acasa. USL va vota acest proiect, din cate stiu si UNPR. UDMR este normal sa se opuna, pentru ca vor pierde un numar de mandate. Consider anormala atitutinea PDL, care a facut campanie pana acum pentru vot uninominal, iar acum se opun", a precizat liderul social democrat.

Acesta a confirmat ca USL isi va indeplini obiectivele politice de a reduce numarul de parlamentari.

Antonescu: Sa se faca dreptate!

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca formula de lista i se pare una "curata si sanatoasa din punct de vedere politic", dar a cerut adoptarea votului uninominal pur.

"Aceasta tema preocupa de ani de zile si mediul nostru politic, si opinia publica. Din punctul meu de vedere exista sistemele majore care fac dreptate proportionalitatii si anume varianta curata a sistemului de liste, pe care am avut-o in Romania, care a fost atacata, care mie personal imi pare sanatoasa din punct de vedere politic", a afirmat liderul liberal.

Acesta a spus ca formula din 2008 s-a dovedit a fi cea mai proasta, deoare ce "nu multumeste pe nimeni" si "face dreptate proportionalitatii.

"Formula din 2008 s-a dovedit a fi cea mai proasta. Transforma intr-o loterie inacceptabila, frustrari pentru cei care isi castiga mandatul si nu merg in Parlament. (...) Acordandu-i puterea si responsabilitatea alegatorului, avem un grad egal de legitimitate", este de parere Crin Antonescu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#vot uninominal pur, #vot uninominal Senat, #proiect USL vot uninominal , #uninominal