Pirvulescu: USL vrea sa distruga PDL cu uninominalul

Marti, 22 Mai 2012, ora 07:49
9432 citiri
Pirvulescu: USL vrea sa distruga PDL cu uninominalul
Foto: Digi24

Analistul politic Cristian Pirvulescu, presedintele Pro Democratia, atrage atentia inca o data asupra faptului ca legea electorala Ponta-Antonescu nu respecta principii democratice si nici recomandarile Comisiei de la Venetia, el parand convins ca magistratii Curtii Constituionale nu vor permite intrarea ei in vigoare.

Presedintele Asociatiei Pro Democratia a prezentat pentru Ziare.com cateva semne de intrebare pe care le ridica uninominalul propus prin legea Ponta-Antonescu, precum si cateva argumente in defavoarea ei.

"In primul rand, legea Ponta-Antonescu este 'fiica' legii Basescu, dovada ca politicienii romani se joaca cu focul si nu isi dau seama ca se pot si arde. Este exact propunerea pe care Traian Basescu a facut-o in mai multe randuri, de modificare a legislatiei electorale in sensul unui sistem majoritar intr-un singur tur, care intareste partidul de pe primul loc.

La momentul in care Traian Basescu isi manifesta aceste preferinte, PDL era pe primul loc. Acum cand Antonescu si Ponta isi manifesta aceste preferinte, USL e pe primul loc. Explicatia este simpla. De fiecare data, politicienii incearca sa maximizeze sansele partidelor lor in confruntarea electorala", a subliniat inca de la inceput Cristian Pirvulescu.

Acesta a mai reamintit ca PSD si PNL, care schimba actualul sistem de vot, sunt chiar partidele care l-au propus in 2008.

"Doua dintre partidele care au sustinut proiectul Anghel Stanciu in 2008 au fost PSD si PNL. Anghel Stanciu e membru PSD, PNL a sustinut aceasta formula, iar, in final, si PDL a acceptat in Parlament. Am avertizat asupra consecintelor ei, pentru ca era evident ca va crea frustrari", a precizat acesta.

O alta inadvertenta poate fi considerata si aceea ca "partidele europene din care fac parte PNL si PSD sustin sisteme de vot proportionale, nu sisteme majoritare", a mai atentionat Cristian Pirvulescu.

"Mai mult, Comisia de la Venetia spune ca nu este recomandabil sa se modifice legislatia electorala cu 12 luni inaintea alegerilor. Noi suntem cu 6 luni inainte de alegerile legislative. In urma cu cateva luni, USL folosea recomandarile Comisiei impotriva comasarii alegerilor, acum nu le mai folosesc! E o problema de consecventa in momentul in care sustii niste principii", le-a transmis presedintele Pro Democratia liderilor PSD si PNL.

Intrebat daca este posibil ca legea Ponta-Antonescu sa fie declarata neconstitutionala si in noiembrie sa votam tot dupa legea din 2008, Cristian Pirvulescu a raspuns: "Da, sunt aproape convins".

Votul pentru votul uninominal in varianta USL se da marti, in Camera Deputatilor, si e de asteptat sa treaca, USL si aliatii sai de la minoritati si UNPR avand o majoritate solida.

Antonescu: Uninominalul reprezinta interventia cetatenilor in partide

Nu mai suntem in Evul Mediu, politica inseamna compromis

Cristian Pirvulescu a facut o scurta trecere in revista a principalelor argumente pentru care legea Ponta-Antonescu nu ar trebui adoptata, una dintre principalele concluzii find aceea ca USL nu incearca de fapt decat sa distruga un alt partid politic, respectiv PDL.

"Ideea asta, ca politica este spatiul in care barbatii adevarati se confrunta, tine de Evul Mediu. Nu mai facem in momentul de fata niciun fel de turniruri in care cel puternic invinge si cel slab trebuie sa se supuna sau sa moara. Politica inseamna compromis. Si singurul sistem care duce la compromis este cel proportional", a subliniat acesta.

In opinia sa, principala problema de principiu a sistemului majoritar intr-un tur propus de USL este legata de nereprezentarea unor cetateni in Parlament.

"Sistemele majoritare nu ii reprezinta decat pe cei care voteaza cu castigatorul, nu si pe cei care voteaza cu cei care au pierdut. De obicei, cei care voteaza cu castigatorul sunt de fapt o minoritate, cea mai mare dintre minoritati, in multe cazuri e vorba de aproximativ 30% dintre alegatorii dintr-un colegiu. Ceilalti 70% au votat cu alti candidati. Nu sunt cetateni egali ai Romaniei, nu au dreptul sa fie reprezentati? Punctul meu de vedere este ca DA si cred ca este si pozitia constitutionala", a explicat Cristian Pirvulescu.

Acesta a precizat ca exemplele care se aduc de catre sustinatorii uninominalului sunt sisteme electorale care apartin altor culturi, sistemele anglo-saxone, Marea Britanie, Canada, SUA, sau sistemul francez in doua tururi.

"Numai ca exigentele constitutionale din Romania nu se regasesc in sistemele britanice.

Pe de alta parte, de mai bine de 100 de ani in Europa, de 90 de ani aproape peste tot, se aplica sistemele proportionale. De ce? Pentru ca sunt singurele care pot, odata cu votul universal, sa asigure reprezentarea cetatenilor.

Inclusiv in Franta s-a folosit un sistem proportional pana in 1958, cand lovitura de stat constitutionala a lui Charles de Gaulle a dus si la schimbarea sistemului electoral. De Gaulle avea un proiect politic clar: distrugerea partidelor Republicii a IV-a, considerate vinovate de deriva statului francez. Ceea ce a si facut!

Sistemul acela electoral a si dus la disparitia tuturor partidelor politice ale Republicii a IV-a cu o singura exceptie, Partidul Comunist, care a rezistat pana astazi.

Deci exista un plan clar al lui De Gaulle. Exista un plan clar si la politicienii romani de astazi, fie ca vorbim de Traian Basescu ieri, fie ca vorbim de Ponta-Antonescu astazi.

Daca planul USL este sa distruga un alt partid politic, PDL, e problema lor, dar si o problema a societatii. Societatea este dispusa sa accepte un regim politic in care sa existe o singura optiune, un singur curent politic reprezentat sau accepta pluralismul? E o problema de principiu, de democratie parlamentara: Este normal sa avem un numar mai mic sau un numar mai mare de partide?", a conchis Cristian Pirvulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#uninominal Ponta Antonescu Comisia Venetia, #Cristian Pirvulescu uninominal Ponta, #vot uninominal 2012 , #uninominal