Editorial: Televizorul cu momai

Autor:
Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 09:35
1862 citiri
Editorial: Televizorul cu momai

Manualul spune asa: toarna in capul omului cate-un pic, poate se prinde ceva de el si, in cabina de vot, isi aminteste de tine, daca-l incearca indoiala. Dar mai spune si ca diferenta dintre teorie si practica este aceea ca, in teorie, nu exista diferente intre teorie si practica, dar in practica exista.

Si am dat o circulara la prieteni ca sa-mi relateze cum se desfasoara emisiunile electorale in judete, iar rezultatul, intr-o prima faza, m-a bucurat: politicienii isi arunca banii pe fereastra. Iar apoi m-am enervat, deoarece mi-am adus aminte cum au facut banii.

Ce se petrece: candidatii vin la televizor si-si desfasoara programele, promit de la asistenta sociala si drumuri la solutii la criza financiara mondiala si capcane pentru pisicile vagaboande, dar chestia e ca vin singuri. Cu foarte putine exceptii.

Nimeni nu are curajul (lipsa de siguranta, scheletii din dulap?) sa se infrunte direct cu adversarii din colegiu, astfel ca in afara de stafful de campanie, sotii si oamenii din emisie, lumea nu e atenta la ecran. Nici o ciosvarta de dialog in contradictoriu n-ajunge la electorat, pentru a putea sa cantareasca abilitati cel putin retorice.

Si in acest simulacru de vot uninominal, oamenii vor alege tot uitandu-se in primul rand la sigla partidului, deoarece liderii nationali isi transfera capitalul, sau lipsa lui, in teritoriu.

Peste fata unui candidat liberal se va suprapune, in gandul telespectatorilor, figura lui Calin Popescu Tariceanu sau a lui Eugen Nicolaescu (a doua varianta e nasoala rau), deoarece presedintele PNL, manat pur si simplu de invidie si teama ca ar putea sa-si piarda scaunul, a avut grija ca personaje carismatice, ca si Crin Antonescu, sa nu poata sa devina locomotive de imagine.

Iar in ceea ce-i priveste pe candidatii democrat-liberalii, ei pot linistiti sa taca in emisiune, si sa-l lase pe moderator sa-si reverse intelepciunea spre popor, deoarece in mentalul colectiv tot figura lui Traian Basescu apare (mai buna decat a lui Emil Boc).

Nici social-democratii n-ar trebui sa vorbeasca la televizor, deoarece de sub batrana manta a lui Ion Iliescu continua sa tasneasca o imagine mai puternica si mai tintita spre electoratul traditional decat a lui Mircea Geoana, care n-are imagine decat ca personaj de film cu prostanaci.

Dar spre deosebire de PNL si PD-L, care in mare masura tot impreuna sunt luate de electoratul neinstruit, indiferent cat s-ar stradui oamenii lui Boc sa insurubeze in mintile romanilor alta impresie, pesedistii pot, cel putin, sa atace singuri pe ecran. Numai ca dupa un calup de publicitate, moderatorul are invitat din partea atacata, care va raspunde intr-o fraza ca nu-i nimic adevarat, apoi isi va continua programul de cascat.

Toate aceste dari de seama, construite dupa principiul ca romanii nu mai suporta scandalul, au, fireste, un efect invers decat cel scontat. Dar daca teoria spune ca organul gandirii colective e atrofiat, tot teoria spune ca muschii trebuie sa faca exercitii, ca sa scape de perceptia de flasc.

Numai daca nu cumva exact asta e faza: sa moara si mintea, si odata cu ea, speranta. Pe un creier neted poti trasa oricand linii cu surubelnita.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#uninominal, #alegeri parlamentare, #dezbatere , #uninominal