Fenechiu, despre uninominalul dorit de Ponta: E avantajat partidul cel mai puternic

Luni, 03 Iunie 2013, ora 22:53
2768 citiri
Fenechiu, despre uninominalul dorit de Ponta: E avantajat partidul cel mai puternic

Reintroducerea votului uninominal este discutata in mod neoficial in interiorul USL, parerile din interiorul formatiunii fiind impartite.

Astfel, in vreme ce premierul Victor Ponta a anuntat ca PSD sustine ca prima optiune votul uninominal pur, ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat ca aceasta varianta "avantajeaza partidul cel mai puternic", ceea ce, in opinia sa "nu este chiar nedemocratic".

"Politic vorbind va fi avantajat permanent partidul cel mai puternic, ceea ce nu este chiar nedemocratic. (...) Odata ce va fi o decizie (referitoare la votul uninominal - n. red.) luata in USL va garantez ca o voi sustine in totalitate", a spus Relu Fenechiu, care a participat la sedinta grupului deputatilor liberali la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

De asemenea, Fenechiu a precizat ca "trebuie vazut cum se rezolva problema din punct de vedere constitutional pentru ca CCR a respins o data, pe motiv de nereprezentare proportionala, acest tip de vot (uninominal - n.red.)".

"Avem un referendum la care nu au participat atatia oameni cat sa valideze referendumul, dar majoritatea celor care au participat au spus 'da' votului uninominal pur. Daca vom rezolva problema constitutionala eu cred ca e bine-venit un astfel de vot ca sa nu mai avem in Parlament oameni de pe locul doi trei care, dupa parerea mea, au mult mai putina reprezentativitate decat cei s-ar alege prin vot uninominal", si-a exprimat ministrul Transporturilor punctul de vedere.

Ponta are adversari in propriul partid

La randul sau, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a spus ca nu este partizanul acestui tip de vot, dar "nu pentru ca face sau nu bine PSD", ci pentru ca nu crede ca "viata politica romaneasca este favorizata de acest sistem.

"Mitrea e partizanul votului majoritar, castigatorul ia totul. Daca lucrurile ar fi fost asa in decembrie 2012, Parlamentul ar fi avut 92% USL. Ar fi fost dramatic. Nu sunt partizanul acestui vot, nu pentru ca face sau nu bine PSD, nu cred ca viata politica romaneasca e favorizata de acest sistem. Deocamdata nu s-au purtat astfel de discutii in partid, s-au creionat probabil in Biroul permanent.

Nu voi face disidenta, dar imi voi spune punctul de vedere. Sunt partizanul votului proportional, care e cel mai corect reprezentativ si in viata politica romaneasca de azi are o misiune ce o poate duce la capat. Nu suntem in situatia altor tari, cu alte tipuri de traditii. Se discuta in mod neoficial subiectul", si-a exprimat deputatul PSD punctul de vedere.

Luni, BPN al PSD a decis, in unanimitate de voturi, sa sustine sistemul de vot uninominal la parlamentare in discutiile cu partenerii din USL. Legea privind uninominalul pur a fost depusa la Parlament anul trecut, dar a fost declarata neconstitutionala de CCR, pe motiv ca legea electorala nu poate fi schimbata cu mai putin de jumatate de an inainte de alegeri.

Citeste si:
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...