Legea Ponta-Antonescu inmulteste parlamentarii, desi USL promisese ca ii injumatateste

Luni, 21 Mai 2012, ora 22:46
3972 citiri
Legea Ponta-Antonescu inmulteste parlamentarii, desi USL promisese ca ii injumatateste

Vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), a declarat luni ca prin amendamentul prin care minoritatile care depasesc 7% primesc automat un mandat se va mari numarul parlamentarilor cu maximum 10.

Si asta in ciuda faptului ca, inainte de a prelua Puterea, liderii USL sustineau reducerea numarului de parlamentari la maximum 300.

"In extremis vorbind, exista 7, 8, 10 mandate care ar parea in plus fata de cele care sunt actualmente. Cel mult 10 credem noi. Este normal din punctul nostru de vedere ca si romanii in judetele respective, dar si maghiarii in celelalte sa aiba permanent un deputat", a explicat luni Florin Iordache.

"Deci in judetele cu preponderent populatie maghiara Harghita si Covasna automat daca romanii nu castiga un colegiu, pe langa cele 4 colegii care exista in acest moment romanii vor avea reprezentat un deputat roman. In Brasov sau in Cluj daca maghiarii nu castiga un colegiu in aceste judete maghiarii vor primi automat sau ce populatie vreti dumneavoastra maghiarii vor primi automat un deputat. Adica ni se pare normal si credem ca este oportun si in Brasov, Cluj sau ce vreti dumneavoastra Salaj populatia etnica maghiara sa aiba in judetul respectiv automat un deputat maghiar", a explicat deputatul PSD.

Florin Iordache a spus ca acest amendament reprezinta o masura de siguranta. El a mai spus ca daca comunitatea rroma depaseste 7% si nu au un reprezentant vor avea.

"Daca exista peste 7% si nu au un reprezentant vor avea. Ne uitam in statistica. Domnul Paun ramane in cele 18 mandate. Eu nu cred ca au peste 7%. Din datele statistice care le avem noi comunitatea rroma nu depaseste in niciunul din judete peste 7%", a conchis Florin Iordache.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat luni legea uninominalului propusa de USL, cu 14 de voturi pentru si 5 impotriva, fiind eliminat pragul electoral, dar introduse prevederi pentru comunitatile de minoritati.

Variantei USL i s-au adus modificarea de a se scoate pragul electoral, decizie luata cu 11 voturi pentru si 7 impotriva. De asemenea, s-a aprobat cu 15 voturi pentru si 3 impotriva amendamentul prin care, in comunitatile in care o minoritate depaseste 7% la ultimul recensamant, candidatul cel mai bine plasat al ei, daca nu castiga mandatul, primeste automat loc in Parlament.

Amendamentul initiat de PDL privind reducerea numarului de parlamentari a fost respins cu 6 voturi pentru si 11 impotriva.

Raportul nu a fost sustinut de reprezentantii UDMR.

Legea urmeaza sa fie supusa la vot final marti in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...