O groapa pentru democratia romaneasca (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 18 Mai 2012, ora 12:43
6175 citiri
O groapa pentru democratia romaneasca (Opinii)

Cand era pe val, PDL a introdus votul intr-un singur tur de scrutin pentru primari, dupa modelul presedintilor de Consilii Judetene. Masura nu a fost niciodata pe deplin justificata altfel decat prin aberatia care ar fi motivat si comasarea alegerilor, adica, pasamite, economia la buget.

Daca democratia ar fi o chestiune de pret, cel mai ieftin ar fi sa nu mai organizam alegeri deloc. De fapt, PDL isi facuse socoteala ca votul uninominal intr-un tur de scrutin ii va asigura cele mai multe mandate la alegerile locale. La vremea aceea Traian Basescu pleda pentru votul uninominal majoritar chiar si intr-un tur de scrutin care sa asigure o majoritate foarte larga.

Intre timp, circumstantele s-au schimbat dramatic. PDL este in picaj, se confrunta cu o migratie masiva a primarilor sai, iar votul uninominal intr-un tur de scrutin, cel care avantajeaza partidul cel mai bine clasat, devine cosmarul sau. Iar daca proiectul de lege initiat de USL privind votul majoritar intr-un tur va intra in vigoare din toamna, PDL este in real pericol de a se dezintegra sub presiunea unei victorii zdrobitoare a USL, victorie pe care unele calcule ale hartiei o estimeaza pe la 75 -80%. Iata ca majoritatea visata de Traian Basescu este pe cale sa se realizeze, dar nu pentru partidul sau, ci pentru dusmanii sai si ar putea sa fie exact majoritatea care sa-i decida suspendarea.

La randul sau, USL doreste acum acest sistem radical de vot tocmai pentru ca el il avantajeaza cel mai tare si ii indeplineste o dorinta adesea exprimata - distrugerea PDL. Ambele obiective dovedesc ca patidele din USL nu sunt cu absolut nimic mai bune decat dusmanii a caror exterminare o vizeaza. A dori o asemenea majoritate, mai covarsitoare decat avea FSN in anii 90, arata un total dezinteres pentru democratie. O asemenea majoritate, practic fara opozitie, este periculoasa si toxica pentru democratie.

In acelasi timp insa, beneficiarele unei asemenea majoritati risca anchilozarea, blegirea, cangrenarea osanzei politice statute. Si tocmai de aceea, mai devreme sau mai tarziu, ele ajung sa sfarseasca sub sabia pe care au ridicat-o acum. Adica strivite de un vot covarsitor impotriva lor, chiar daca vor avea grija sa nu-l mai lase uninominal atunci cand nu le va mai avantaja.

In tot acest joc electoral, singurul care nu conteaza este interesul public. Care ar fi acesta?

Este un raspuns care se cere foarte bine cumpanit. Ca orice medicament puternic, orice sistem de vot are si efecte adverse, adica dezavanataje. Si tocmai de aceea alegerea celui mai bun trebuie sa tina cont de pacientul in cauza, de bolile lui, de varsta lui, de sensibilitatile lui, astfel incat el sa nu ajunga sa fie rapus de efectele adverse ale medicamentului menit sa-l salveze.

Pentru Romania, votul uninominal intr-un singur tur, perfect functional in Marea Britanie si in SUA, este un medicament prea puternic. El se potriveste unei democratii consolidate, stabile, in care oamenii au criterii ferme de alegere, in care votul nu poate fi cumparat cu punga de faina, in care populismul ieftin descalifica in loc sa aduca beneficii. Se potriveste unui electorat educat, vaccinat impotriva bolilor copilariei democratiei. Este cazul Marii Britanii, nu este cazul Romaniei.

Asta nu inseamna ca intoarcerea la lista este o solutie buna. As zice ca dintre toate sistemele, votul pe lista este cel mai rau, macar pentru ca prespune ca mai mica legatura dintre alegator si ales, a carui putere nu vine de la electorat, ci de la conducerea partidului.

Solutia cea mai buna pentru Romania in acest moment ar fi, probabil, un vot uninominal in doua tururi de scrutin, sistem la care ar trebui sa se revina si in cazul primarilor. Este sistemul cu cele mai putine efecte adverse si cele mai mari beneficii. Pentru electorat insa, nu si pentru partidele aflate pe val. Si de aceea tare ma indoiesc ca va fi pus in practica.

PDL a incercat sa sape groapa Opozitiei, iar fosta Opizitie ii pregateste acum fix aceeasi groapa. Ma tem insa ca in ea sa nu cada chiar democratia romaneasca.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: Ziare.com