Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Paradoxul uninominalului ratat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 18:27
12884 citiri
Paradoxul uninominalului ratat

Rezultatele votului de duminica sunt paradoxale atat la nivelul partidelor, ci si la cel al candidatilor.

In primul rand vedem ca partidul aflat pe primul loc, chiar daca la o diferenta infima, are cu trei mandate parlamentare mai putin fata de partidul de pe locul al doilea.

Intai vedem ca poporul a trantit nume grele de care s-a saturat, gen Adrian Paunescu, Corneliu Vadim Tudor, Nicolae Mischie sau Norica Nicolai. Insa apoi arunci un ochi in partea cealalta, la invingatori, si concluzia sare in aer pentru ca au fost votati masiv, unii cu procente peste 50%, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Culita Tarata sau Dan Voiculescu.

Ne spunem, apoi, ca a contat notorietatea, insa alte nume vin sa ne contrazica: de exemplu multi dintre liderii PNL, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban, Crin Antonescu si Bogdan Olteanu, au tremurat pentru un mandat la redistribuire. Unii dintre cei aflati in mare dificultate, inclusiv Olteanu, ajuns de pe locul al treilea in Parlament, au fost invinsi de anonimi.

Cat despre notorietatea vedetelor din sport sau show-bizz, ea a fost strivita la urne.

Sa fi contat mita electoala? Cu siguranta, dar ce facem cu Gigi Becali care in Zabrauti a impartit, de-a lungul timpului, cu doua maini?

S-a votat partidul, poate. In cea mai mare masura, insa sondajele de la iesirea de la urne au dat gres tocmai pentru ca nu au luat in calcul componenta personalitatii candidatului care, iata, a atarnat in unele cazuri destul de greu in balanta.

Ne zicem, ca, la urma urmelor, a decis votul popular uninominal, insa vedem ca asta e valabil doar in prima faza. Pentru ca la redistribuire ne trezim ca nu intra in parlament primul clasat dintr-un colegiu, de exemplu Ionut Popescu, ci contracandidatul sau de pe locul al doilea, Crin Antonescu in exemplu nostru, pentru ca scorul liberalului e mai bun in partidul sau, decat al democrat liberalului in al sau. Si asta inca e bine, pentru ca se poate intampla sa intre chiar cel de pe locul al treilea.

Daca tragem linie, vedem ca votul de duminica nu a avut nicio logica, exact ca legea care l-a guvernat si partidele care au candidat. Daca nu a avut insa o logica, are cu siguranta cateva concluzii.

Rezultate pe masura legii

Votul uninominal a facut o prima selectie - PRM si PNG nu vor mai fi in Parlament, un lucru extrem de important si un mare castig pentru democratie. Iesirea unor dinozauri ca Adrian Paunescu trebuie contabilizata si ea la victorii importante si semne ca uninominalul, cat e el de uninominal, are si efecte palpabile.

Si totusi, de ce unii controversati au supravietuit? Altfel spus, de ce au votat oamenii persoane despre care stiau lucruri rele?, dupa cum s-a intrebat Traian Basescu. Intr-adevar, Adrian Nastase si Miron Mitrea au castigat la scor, dar nu in orase mari, unde oamenii sunt mai informati si mai exigenti, ci in fief-uri rurale sigure ale PSD.

Victoriile lor ne arata ca romanii au agende diferite, iar anticoruptia nu este importanta pentru toti. In plus, anticoruptia a fost erodata de lipsa rezultatelor palpabile. Si Mitrea si Nastase sunt deocamdata prezumati nevinovati. Nu mai discutam de ce au trenat cercetarile, de ce nu au ajuns nici macar in instanta.

Oamenii simpli nu inteleg subtilitatile. Ei vad ca acesti oameni sunt acuzati de 4 ani si nu au fost condamnati asa ca au inceput sa aiba indoieli sau cel putin sa se plictiseasca de o poveste fara concluzie. Sa nu uitam apoi ca electoratul cel mai informat si mai exigent a lipsit de la vot.

Oamenii au votat fete vechi, chiar compromise, si pentru ca, de mult ori, contraoferta a fost slaba si neconvingatoare. Partidele au facut un blat, chiar involuntar, aruncand in lupta impotriva greilor carne de tun, tocmai pentru a nu-si periclita proprii grei. In fond ce adversar au avut Adrian Nastase, dar Miron Mitrea?

La fel de adevarat este ca notorietatea si experienta au avut un rol extrem de important, dar nu notorietatea artistica sau sportive, ceea ce ne arata ca, instinctiv, oamenii discern intre diferitele tipuri de popularitate si recomandarea pe care acestea o include.

In schimb a contat covarsitor sustinerea unui lider local puternic. Oana Mizil nu a castigat pentru ca ar fi ea o lumina a politicii, ci pentru ca l-a avut in spate pe Marian Vanghelie, cu mult mai abil decat Gigi Becali.

Dar poate cea mai importanta concluzie se refera la legea uninominalului care se dovedeste ingrozitor de proasta, dupa cum presa a obosit avertizand de luni de zile. Oare nu este fireasca frustrarea unui lider de organizatie de sector din Capitala care a vazut candidatii sai castigand absolut toate colegiile din sector, insa doar unul dintre ei ajuns deputat?

Situatia nu este singulara si afecteaza absolut toate partidele. Validarea celui de pe locul al doilea sau chiar al treilea in detrimental celui de pe locul intai este legala, dar stupida si profund imorala. Practic, vedem ca principiile fazei uninominale a alegerilor sunt anulate in faza a doua, proportionala.

Cum o dai, cum o intorci nu este normal ca invinsul sa aiba prioritate in fata invingatorului. Si, cum istoria se razbuna cinic, afla acest lucru pe propria piele multi dintre membrii gvernului, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, care si-a asumat raspunderea in Parlament pentru aceasta lege inepta.

Acum nu se mai poate nimic, asa ca, inevitabil, rezultatele finale vor vicia grav vointa populara, insa pana la urmatorul scrutin legea trebuie modificata fundamental. Asa, poate vom avea sansa unui uninominal autentic care sa inlature si celelalte paradoxuri ale acestui scrutin, macar pentru ca ar pune cu mult mai mare presiune pe partide.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#alegeri parlamentare 2008, #vot uninominal, #legea uninominalului, #rezultate alegeri, #repartizare candidati , #uninominal