PDL a contestat uninominalul USL la Curtea Constitutionala - vezi motivele

Joi, 31 Mai 2012, ora 12:53
3500 citiri
PDL a contestat uninominalul USL la Curtea Constitutionala - vezi motivele

Partidul Democrat-Liberal a contestat la Curtea Constitutionala legea votului uninominal pur pentru alegerile parlamentare, adoptata pe 22 mai.

Reprezentantii PDL au depus, joi, actele la CCR.

Motivatia lor e aceea ca legea nu respecta vointa suverana a poporului roman, exprimata la referendumul din 2009, cand cei prezenti la vot au optat pentru un Parlament unicameral, cu maxim 300 de parlamentari.

Noua lege electorala nu prevede reducerea numarului de parlamentari ci, din contra, are amendamente care ar putea duce la marirea acestuia cu cel putin 10.

Prin respectivul act legislativ, castigatorii colegiilor merg in Parlamentul Romaniei, indiferent de scorul pe care il obtin. Exceptiile sunt reprezentantii celor 18 minoritati nationale alta decat cea maghiara, dar si cei ai nationalitatilor, incluzand romani, care sunt minoritati etnice intr-un anumit judet, daca obtin peste 7% din voturi.

Miercuri, Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a spus ca nu va ataca legea la Curtea Constitutionala, intrucat tine de lupta dintre partide.

PDL a fost inca din 2007 un sustinator al votului uninominal, insa sustinea varianta in care parlamentarii sa fie alesi in 2 tururi de scrutin. In schimb, democrat-liberalii au impus legea alegerii primarilor dintr-un singur tur.

Cum explica PDL

Deputatul PDL Sulfina Barbu a enumerat ceea ce considera a fi incalcarile Constitutiei din aceasta lege.

"Legea votata de USL incalca flagrant Constitutia Romaniei si e conceputa in cel mai profund dispret fata de vointa romanilor. Consideram ca nu poate fi acceptata din urmatoarele motive: incalca normele referitoare la suveranitatea poporului roman, exprimata prin referendumul din 2009.

Suveranitarea se exprima prin referendum, USL nu respecta vointa cetatenilor. Amintim ca rezultatele referendumului au fost validate (...) prin decizia Curtii Constitutionale.

Un alt motiv e acela ca USL a decis sa creasca numarul de parlamentari(...)prin articolul 62, alineatul 3, se specifica faptul ca numarul deputatilor si senatorilor se stabileste in raport cu numarul de parlamentari (...)numarul cetatenilor a scazut", a explicat Sulfina Barbu.

Ea s-a referit si la prevederea conform careia principiul egalitatii in drepturi intre cetateni e incalcat, intrucat minoritatile au dreptul la un sistem proportional, dar nu si majoritatea.

"Un alt motiv de neconstitutionalitate - incalca principiul reprezentativitatii si egalitatii in drepturi. Sunt 2 amendamente in aceasta lege (...) care incalca principiul reprezentativitaii si egalitatii. La o populatie egala, numarul de mandate va fi diferit(...) In plus, se incalca articolul 62 din Constitutie, care precizeaza ca organizatiile minoritatilor care nu intrunesc numarul de voturi pentru a fi ales au dreptul la un loc in Parlament. Se instituie reguli pentru fiecare minoritate in parte - minoritatea sa fie reprezentata proportional, in timp ce majoritatea nu are acest drept", a conchis Barbu.

Purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu a spus ca nu crede ca CCR nu va respinge legea, intrucat "prevederile neconstitutionale sunt flagrante".

L.L.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
În timpul unei conferințe de presă ce a avut loc la Vaslui, deputatul PSD Adrian Solomon a făcut declarații jignitoare, în stilul binecunoscut, la lansarea candidaților pentru alegerile...
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
#PDL contestare uninominal CCR, #PDL uninominal Curtea Constitutionala , #uninominal