Pro Democratia, consternata de uninominalul pur al USL: E cel folosit in comunism!

Joi, 10 Mai 2012, ora 15:16
4635 citiri
Pro Democratia, consternata de uninominalul pur al USL: E cel folosit in comunism!

Asociatia Pro Democratia se delimiteaza de proiectul de lege Ponta-Antonescu adoptat de Senat, care prevede alegerea parlamentarilor intr-un singur tur de scrutin si mentinerea pragului electoral, spunand ca este "un serios pas inapoi", fiind cel folosit in comunism.

"Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima consternarea si cere Guvernului si partidelor politice sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia si sa accepte sa aplice bunele practici in materie electorala, renuntand la adoptarea, cu doar sase luni inaintea alegerilor parlamentare, a modificarii radicale, intr-un sens profund nedemocratic, a sistemului electoral", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com, intitulat "Una vorbim, alta fumam!".

Reprezentantii APD reamintesc ca in urma cu doar cinci luni reprezentantii USL criticau prevederile legii cumularii alegerilor locale cu cele parlamentare, lipsa de transparenta si atitudinea autoritara a Guvernului si a partidelor ce il sustineau pentru ca astazi sa foloseasca, se pare, aceleasi metode.

"Inconsecventa USL, care trece cu usurinta peste recomandarile Comisiei de la Venetia si sustine modificarea rapida si radicala a legislatiei electorale, este cel putin alarmanta", subliniaza Asociatia Pro Democratia.

"Asa numitul vot uninominal este subiectul unei mistificari metodice de multi ani. Votul uninominal nu exista. Este o formula mediatica simplificatoare, uneori chiar rauvoitoare, folosita pentru a explica (sic!) caricatural diferitele forme ale sistemului majoritar.

In schimb, ceea ce exista este colegiul uninominal (circumscriptia electorala, in limbaj tehnic) ale carui limite sunt trasate la noi in interesul partidelor la putere", se mai arata in comunicatul citat.

In opinia reprezentantilor APD, sistemul electoral votat in Senat este "un serios pas inapoi".

"Acest sistem a fost folosit pe intreaga durata a regimului comunist, din 1948 pana in 1989. Si atunci macar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comunistii sa concureze. Oare, spre un astfel de regim ne indreptam?", se intreaba reprezentantii societatii civile din APD.

In opinia acestora, adoptarea sistemul majoritar intr-un tur poate produce grave distorsiuni ale democratiei reprezentative. In plus, "este cel mai probabil neconstitutional".

"Caracterul egal al votului pentru Parlament prevazut la Articolul 62 din Constitutie, corelat cu asigurarea reprezentativitatii cerute de Articolul 61, este incalcat de sistemele majoritare, in special de cel intr-un singur tur. Mai mult, sistemul majoritar intr-un tur produce guvernari neconsensuale, care, in conditiile crizei actuale, pot creste tensiunea sociala.

Suprareprezentarea artificiala a primelor partide, si nu doar a primului, cum se spune in absenta unei analize comparative, amplifica riscurile politice si posibilitatea derivei antidemocratice.

Viziunea pe termen foarte scurt, cumulata egoismului de partid sau de alianta politica, pot antrena tara intr-o aventura riscanta", mai arata APD.

In aceste conditii, APD cere Guvernului Ponta si partidelor politice espectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, amanarea adoptarii pana dupa alegerile parlamentare si realizarea unei dezbateri reale, consistente si de durata, atat asupra sistemului electoral pentru legislative, dar si la celelalte nivele.

C.B.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...