Sondaj CCSB: 70% dintre romani nu mai vor vot uninominal

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 20:10
5491 citiri
Sondaj CCSB: 70% dintre romani nu mai vor vot uninominal

70% dintre romani sunt de parere ca este nevoie de schimbarea sistemului de vot actual, releva un sondaj de opinie realizat de CCSB, publicat marti seara.

Studiul mai arata ca peste 75% dintre cei chestionati nu-si cunosc parlamentarii din colegiul lor, iar 59% se considera mai prost reprezentanti decat inainte.

Uninominalul ii multumeste doar pe 22% dintre romani, in vreme ce 70% l-ar dori schimbat. In acelasi timp, 38% dintre cei intervievati considera drept cel mai potrivit sistem de vot pentru Romania cel pe lista, 30% prefera un sistem de vot mixt, care combina colegiul uninominal cu reprezentantarea proportionala, in timp ce 20% indica un sistem de vot pe colegiu uninominal.

78% dintre romani nu cunosc numele deputatului care-i reprezinta in Parlament, iar in cazul senatorului procentul este si mai mare: 89%. In acelasi timp, 63% nu stiu din ce partid face parte deputatul din colegiul lor, iar 76% nu stiu din ce partid face parte senatorul care ii reprezinta.

Cu toate acestea, 59% dintre cei chestionati se simt mai rau reprezentanti de parlamentarii alesi uninominal decat de cei alesi in trecut prin votul pe lista, in timp ce doar 24% se considera mai bine reprezentati.

Cei mai multi respondenti (43%) considera ca PDL-ul este partidul care a fost cel mai favorizat de sistemul uninominal, in timp ce PSD-ul este indicat in acest sens de 15%, PNL-ul de 7%, iar UDMR-ul de 0%.

Un procent de 51% dintre cei chestionati cred ca alegerile prezidentiale ar trebui sa aiba loc in acelasi timp cu cele prezidentiale, iar 41% considera contrariul.

Totodata, 61% dintre romani sunt de parere ca ar fi corect, in cazul in care voteaza cu un candidat care nu iese parlamentar, ca votul sau sa nu se piarda, sa mearga catre partidul celui cu care a votat, pentru alti candidati in alte colegii.

78% dintre respondenti considera ca Romania se indreapta intr-o directie gresita.

Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, marja de eroare fiind de +/- 3,1%.

Sondajul de opinie a fost realizat de CCSB pe un esantion de 1.017 persoane, in perioada 18 - 21 noiembrie 2010, beneficiarul fiind Asociatia "Pro Democratia".

Citeste si:
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului...
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Teza „guvernului meu” (format din „partidul meu”) este o teză băsistă prin excelență. Ea a fost formulată în primul mandat al domnului Băsescu Traian ca Primar General al Capitalei...
Sursa: Ziare.com