Parlamentarii UDMR s-au declarat multumiti dupa ultimele prevederi ale legii votului uninominal, adaugand ca, cel mai probabil, UDMR nu va mai ataca la Curtea Constitutionala acest sistemul de vot al USL.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a precizat ca nu a fost luata inca o decizie in acest sens, dar ca nu crede ca se va mai ataca votul uninominal la Curtea Constitutionala. Totodata, udemeristul a afirmat ca partidul va pierde cel mult doi parlamentari.
"Nu am luat o decizie, nu am avut o sedinta a celor doua grupuri parlamentare, dar cred nu vom mai ataca la Curtea Constitutionala, asta din discutiile pe care le-am avut cu colegii.
Forma aceasta cu pragul de 7% reprezentare rezolva o parte din problemele pe care le-am ridicat, deci cred ca nu exista motiv de atac la Curtea Constitutionala. Vom pierde unul, doi parlamentari, dar in unele judete rezolva problemele - Maramures, Arad, poate Timis, Brasov", a spus Gyorgy Frunda, pentru Ziare.com.
La randul sau, liderul senatorilor UDMR, Szabo Fekete, a marturisit ca nu s-a luat inca o decizie in acest sens, dar ca aceasta varianta a votului uninominal este mai multumitoare pentru UDMR.
"N-am luat o hotarare in acest sens, inca, sa vedem. (...) In acest caz, adevarul este ca este mai multumitor, desi sunt anumite judete, comunitati, unde voturile comunitatii maghiare se pierd, chiar daca vom avea candidati.
Nu poti castiga cu 5 sau 6%, dintr-un judet, un oarecare colegiu. Si nu se aduna nici macar voturile din zona Moldova sau sudul Romaniei sau Bucuresti chiar, unde pana acum 20-30 de mii de voturi de fiecare data am adunat. Dar oricum este mai multumitor decat in prima faza cum a trecut prin Senat", a declarat senatorul UDMR.
Szabo Fekete a mai spus ca s-a discutat in cadrul UDMR si ca "sigur ca ar fi mai bine un prag mai scazut, 6%, care s-a mai vehiculat".
Votul uninominal varianta USL a trecut de Parlament
Legea votului uninominal pur a trecut, marti, de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Astfel, daca va fi promulgata de presedintele Basescu, uninominalul USL va fi sistemul de vot folosit la alegerile parlamentare din toamna. Deputatii au adoptat Legea votului uninominal intr-un singur tur cu 180 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 de abtineri.
Legea Ponta-Antonescu inmulteste parlamentarii, desi USL promisese ca ii injumatateste
Variantei initiale a votului uninominal propus de USL i s-au adus modificarea de a se scoate pragul electoral, decizie luata cu 11 voturi pentru si 7 impotriva. De asemenea, s-a aprobat cu 15 voturi pentru si 3 impotriva amendamentul prin care, in comunitatile in care o minoritate depaseste 7% la ultimul recensamant, candidatul cel mai bine plasat al ei, daca nu castiga mandatul, primeste automat loc in Parlament.
Vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), a declarat luni ca prin amendamentul prin care minoritatile care depasesc 7% primesc automat un mandat se va mari numarul parlamentarilor cu maximum 10.
"In extremis vorbind, exista 7, 8, 10 mandate care ar parea in plus fata de cele care sunt actualmente. Cel mult 10 credem noi. Este normal din punctul nostru de vedere ca si romanii in judetele respective, dar si maghiarii in celelalte sa aiba permanent un deputat", a explicat luni Florin Iordache.
UDMR ataca uninominalul USL: Lipsa de democratie, distorsionarea vointei cetateanului
Udemeristii erau decisi sa atace decizia la Curtea Constitutionala a Romaniei, daca ar fi trecut de Camera Deputatilor, in forma initiala, dupa ce, pe 8 mai, Senatul a adoptat legea USL privind castigarea mandatelor de parlamentari de catre cei care obtin cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.