Un "gol" democratic (Opinii)

Luni, 28 Mai 2012, ora 23:45
2693 citiri
Un "gol" democratic (Opinii)

Pentru prima data, in istoria post-decembrista, alegerile locale se desfasoara intr-un singur tur de scrutin.

Paradoxal, majoritatea parlamentara, USL, foloseste impotriva PDL fix armele pe care portocaliii le-au inventat pentru partidul lor, in lupta cu Opozitia, atunci cand erau pe cai mari.

Cu ajutorul UNPR si al minoritatilor, USL a impus in Parlament, fie ca e primar, fie ca parlamentar, castigarea locului pe baza majoritatii voturilor dintr-un singur tur de scrutin.

La aceasta s-a adaugat reprezentarea automata a unor minoritati care constituie cel putin 7% din populatia unui judet, daca nu au obtinut un reprezentant din partea vreunui partid sau alianta.

Acest sistem, aparat de USL prin invocarea exemplului Marii Britanii (unde este tot mai des contestat), a starnit numeroase critici, atat din partea unor partide, cat si din partea societatii civile.

Cum era de asteptat, critica vine si din partea PDL, dar aceasta nu poate fi luata in considerare, pentru ca tocmai ei au proclamat virtutile acestui sistem.

UDMR critica si ea acest model electoral, dar critica poate fi explicabila: maghiarii ar fi preferat compensarea pe liste, pentru a castiga cateva locuri in Parlament prin redistribuirea voturilor disparate din judetele in care nu au suficienti votanti. Sigur, actualul sistem le ofera, totusi, o compensatie. Mai exact, populatiei maghiare din judetele cu peste 7% maghiari.

In acest fel s-ar putea ca maghiarii din Parlament sa fie si mai numerosi. Dar, pentru UDMR, marea problema e concurenta cu Partidul Civic Maghiar si cu Partidul Popular Maghiar din Ardeal. S-ar putea ca intr-un judet in care unul dintre aceste doua partide are mai multi adepti, reprezentantul acestuia sa ajunga in Parlament, in locul UDMR.

Pe de alta parte, acest sistem, cu un singur tur de scrutin, ca e pentru primar, ca e pentru parlamentar, are un "gol" democratic. Un primar sau un parlamentar poate fi ales cu un numar redus de voturi dintre cei prezenti la urne. Asta inseamna un numar foarte mic fata de totalul populatiei din respectiva unitate administrativ-teritoriala. Prin urmare, alesul nu are nici un angajament fata de cei care nu l-au votat in primul tur. Iar acestia nu au nici o posibilitate sa-si faca ascultata opinia.

Esentiala ar fi o participare cat mai mare la vot, astfel incat reprezentativitatea viitorilor alesi sa nu poata fi pusa la indoiala. Buna cumpanire a candidatilor, o analiza atenta asupra lor, nu constituie altceva decat premise pentru o investitie de incredere.

Liderii PDL au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala sistemul de vot al USL. Problema e, cum ar putea invoca fix acele principii pe care ei le-au sustinut?

Pe de alta parte, pentru PDL lucrurile sunt si mai complicate. De fapt si le-a complicat singur, cand a hotarat ca la alegerile locale sa nu se prezinte singur, cu sigla si culoarea portocalie, ci sub culorile unor aliante ad-hoc, asa incat cetateanul sa nu mai stie ce voteaza.

Ce se va intampla pana la toamna? Va reusi PDL sa iasa din aceste aliante, care, cu siguranta, vor produce deruta in randurile populatiei, pentru a iesi la lumina curat, frumos si bataios pentru a lupta deschis in alegerile parlamentare, cu propria sigla si culoare? Sau nu va renunta la aceasta strategie electorala, ramanand ascuns in aceste aliante, care, poate fi si ea, un "gol" democratic?

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...