Uninominalul, o sansa pentru PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 26 Mai 2012, ora 12:19
5538 citiri
Uninominalul, o sansa pentru PDL (Opinii)
Foto: Arhiva

Teoretic, votul uninominal intr-un tur de scrutin este menit sa distruga PDL, obiectiv pe care reprezentantii USL l-au si recunoscut, mai mult sau mai putin voalat.

Tot teoretic, acest sistem de vot avantajeaza extremele (ma refer la dimensiuni, nu la doctrina), adica partidele sau aliantele foarte mari, precum USL, sau cele mici, amenintate sa nu treaca pragul intr-un sistem proportional sau mixt, precum UNPR.

Sunt dezavantajate partidele mijlocii, intre 10 si 20%, cum este acum PDL, adica cele care ar fi trecut pragul si ar fi avut destul de multe mandate in sistemul proportional, dar nu au suficienta forta pentru a castiga la fel de multe colegii uninominale. De aceea, mecanismul se si potriveste sistemelor politice bipolare, cu doar doua forte politice de dimensiuni egale, asa cum se intampla in Marea Britanie si SUA.

Si totusi, in contextul politic actual, acest tip de vot poate fi, in mod paradoxal, singura sansa a PDL, cu conditia unui efort de reinventare teribil de dificil si putin probabil, dar nu imposibil. Si nu ma refer la argumentul doctrinar, invocat de Cristian Preda, potrivit caruia PDL ar putea beneficia de polarizare, adica va ocupa partea dreapta in contrapondere cu USL, instalat pe stanga.

Ma tem ca in Romania asa ceva nu conteaza. Cultura politica este atat de precara, incat procentul din populatie care voteaza ideologic este nesemnificativ. Calculul este, cred, altul, iar alegerile partiale din Neamt de anul trecut pot fi folosite ca mostra.

Votul politic este cel mai periculos pentru PDL. Ca dovada, la alegerile locale, PDL nu mai stie dupa ce sigle si culori sa se ascunda pentru a evita pe cat posibil aversiunea pe care a reusit sa o starneasca prin figuri de trista amintire precum Elena Udrea, prin coruptia si clientelismul pe care le-a promovat fara rusine.

Asadar, singura sansa a PDL este sa scoata in fata figuri mai noi, foarte bine adaptate electoratului din colegiu, care sa cunoasca problemele si sa vorbeasca limba alegatorilor respectivi si care sa fie cat mai putin legate de PDL.

Adica oameni care in conditiile de pana acum n-ar fi avut nicio sansa sa-si adjudece o candidatura. Adrian Radulescu, agricultor cu experienta, cu figura mai degraba de specialist decat de activist PDL, a obtinut un nesperat succes intr-un colegiu nemtean, reusind cu mult peste scorul national al PDL.

Usor de zis, greu de facut. Va fi extrem de greu pentru PDL sa reuseasca acest efort urias de reinventare pana la alegerile din toamna, mai ales in conditiile degringoladei prin care trece partidul. Nici baza de selectie nu e promitatoare. PDL nu si-a crescut o generatie de politicieni tineri, nu are de oferit mai nimic in afara baronilor si a instrumentelor acestora. Iar in plan local, oamenii stiu exact cam cat face fiecare. In comunitatile mici, afacerile lor, conexiunile lor sunt mai bine cunoscute decat de la Bucuresti.

Dar PDL alta sansa nu are. Si ea poarta numele unui medicament politic din care PDL a refuzat sa guste ani de zile, agravandu-si boala pe cale acum sa il rapuna. Iar medicamentul acesta amar se numeste reforma interna.

Daca il va inghiti, are o sansa reala de relansare, mai ales in conditiile votului uninominal. Daca nu in cateva luni, atunci cu siguranta in urmatorul ciclu electoral. Fara reforma insa, nu poate miza decat pe erorile si erodarea, pe eventuala sciziune a USL, o strategie cu termen si efecte incerte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#vot uninominal sansa PDL, #relansare PDL alegeri parlamentare, #PDL vot uninominal USL , #uninominal