Votul uninominal varianta USL a trecut de Parlament - PDL il contesta la CCR

Marti, 22 Mai 2012, ora 14:50
5047 citiri
Votul uninominal varianta USL a trecut de Parlament - PDL il contesta la CCR

Legea votului uninominal pur a trecut, marti, de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Astfel, daca va fi promulgata de presedintele Basescu, uninominalul USL va fi sistemul de vot folosit la alegerile parlamentare din toamna.

Deputatii au adoptat Legea votului uninominal intr-un singur tur cu 180 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 de abtineri. Urmatoarea etapa va fi ca legea sa fie transmisa spre promulgare Presedintiei.

PDL ataca uninominalul la Curtea Constitutionala

Cateva ore mai tarziu, Sulfina Barbu si Sever Voinescu au anuntat ca PDL a decis sa atace la Curtea Constitutionala legea. "Va anuntam ca PDL ataca la CCR legea care astazi a fost votata de catre USL in Camera Deputatilor. Motivul: nu au respectat vointa suverana a poporului roman!", a declarat Sulfina Barbu.

Proiectul a fost initiat de co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Au fost respinse toate amendamentele PDL si UDMR.

Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, adoptata de Senat

Acest sistem de vot uninominal prevede ca vor primi mandate de senatori si deputati acei candidati care au castigat colegiul in care au concurat. Totodata, marti s-a aprobat cu 15 voturi pentru si 3 impotriva amendamentul prin care, in judetele in care o minoritate depaseste 7% la ultimul recensamant, candidatul cel mai bine plasat al ei primeste automat loc in Parlament, chiar daca nu castiga mandatul.

In acest proiect, pragul electoral a fost eliminat, iar parlamentarii Camerei Deputatilor au respins amendamentele PDL potrivit carora se dorea reducerea numarului de parlamentari la 300.

Votul uninominal, varianta optima pentru Romania? - Sondaj Ziare.com

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, social democratul Mircea Dusa crede ca acest proiect de lege este "unul corect" si ca "toti actorii politici pot participa in cursa electorala, inclusiv independentii".

"Nu cred ca acest proiect de lege pe care l-au pomovat cei doi copresedinti ai USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, va impiedica un partid sau altul sa trimita reprezentati in Parlamentul Romaniei.

Nu cred ca este o lege perfecta nici aceasta lege. Dar daca USL va avea o majoritate serioasa dupa alegeri, a doua zi trebuie sa treaca la reformarea sistemului electoral din Romania, in vederea elaborarii unei legi care sa nu se mai modifice de la un ciclu electoral la altul", a afirmat deputatul PSD.

Totodata, Mircea Dusa a spus ca reprezentantii PDL "au sustinut tot timpul ca vor vot uninominal majoritar" si ca "indiferent cate critici i se aduc acestui proiect de lege in camera, este una mult mai buna decat legea 35".

Legea votului uninominal pur a trecut de Senat pe 8 mai, fiind adoptata cu 77 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si 9 voturi "impotriva".

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...