Ziare.com

Zece ani de Putin: autoritarismul rus, o trasatura istorica

de
Duminica, 09 August 2009, ora 18:40

   

Zece ani de Putin: autoritarismul rus, o trasatura istorica
De la numirea lui Putin in pozitia de vicepremier in august 1999, Rusia a devenit, dintr-un stat instabil dar semidemocratic al anilor '90, o structura autoritara care joaca in forta pe plan global. Autoritarismul nu este insa o creatie a lui Putin.

Structura autoritara ruseasca isi are propriile izvoare in chiar doua trasaturi ale statului rus: imensitatea sa geografica si lipsa granitelor bine delimitate, noteaza Stratfor.

Pentru ca teritoriul ei este atat de mare, Rusia este aproape condamnata la saracie. Cu exceptia notabila a fluviului Volga, Rusia nu beneficiaza de rauri care sa asigure un transport eficient al bunurilor.

Daca multe dintre orasele occidentale s-au dezvoltat in jurul nodurilor de transport, in Rusia centrele de urbanism au luat nastere uneori numai ca rezultat al planificarii de stat. Sankt Petersburg, spre exemplu, a fost ridicat exclusiv ca un avanpost din care Rusia sa poata tine piept Suediei si sa controleze Marea Baltica.

Industrializarea de care au beneficiat Europa si Statele Unite ale Americii in secolul al XIX-lea a insemnat construirea de drumuri care sa faca din acest proces unul profitabil.

De asemenea, concentrarea populatiei in centre urbane a fost necesara atat pentru obtinerea unor piete de munca ieftine, dar si pentru atingerea unor niveluri la care pietele de bunuri sa fie rentabile economic.

Rusia insa nu a avut nici drumuri si nici suficienta populatie pentru a realiza aceste lucruri. In Rusia, orasele mari necesitau hrana la fel de multa. Eforturile statului de a confisca bunurile fermierilor au dus ulterior la rebeliuni.

Asuprirea populatiei rurale a continuat in special pana la constructia de cai ferate, ridicarea Uniunii Sovietice si aparitia de centre industriale marete. Dar chiar si atunci orasele nou construite au fost amplasate strategic si nu economic.

Este cazul orasului Magnitogorsk, care a fost ridicat la est de Muntii Ural pentru a-l proteja de eventualele atacuri din partea Germaniei.
Obstacolele Rusiei in calea dezvoltarii economice au putut fi trecute doar prin intermediul planificarii statale si terorii institutionale.

Prima epoca de dezvoltare a Rusiei a avut loc odata cu venirea la putere a lui Stalin, o epoca a terorii prin excelenta.

Daca una din cauzele autoritarismului rusesc poate fi explicata prin vastitatea teritoriului sau, care a trebuit controlat, un motiv si mai puternic rezida in faptul ca aceasta tara duce lipsa de granite bine delimitate.

Pentru a realiza importanta acestui factor trebuie sa ne uitam in istoria Rusiei- mai precis, invaziile mongole.

Pentru ca majoritatea Rusiei este formata dintr-o tundra imensa fara obstacole majore in calea calaretilor mongoli, acestia au putut inainta pana la marginea Moscovei. Acolo au dat piept cu paduri extrem de dese, lucru care i-a fortat sa descalece, oferind astfel taranilor rusi sansa de a le tine piept timp de trei secole.

Mongolii i-au invatat pe rusi cat de daunatoare poate fi o amenintare perpetua din partea unei forte straine, aceste invazii succesive lasand in memoria colectiva rusa urme adanci.

Ecouri ale acelor timpuri teribile au aparut in istoria Rusiei, fie ca a fost vorba despre razboaiele provocate de Napoleon sau de Hitler. Este acum de inteles de ce multi rusi privesc astazi expansiunea NATO si UE ca pe doua amenintari la adresa unui teritoriu rusesc mereu ravnit de celelalte puteri.

Expansiunea, unicul scop

Dupa ce perioada invaziilor mongole a luat sfarsit, strategia Rusiei poate fi redusa la un singur cuvant: expansiune. Pentru realizarea acestui obiectiv, Rusia si-a dedicat mare parte din eforturi construirii unei armate care ar putea sa cucereasca teritorii in cautarea de securitate.

Complicatiile unei asemenea strategii sunt de trei tipuri.

In primul rand, securitatea astfel dobandita este una incompleta. In timp ce multe alte tari dispun de bariere naturale in calea pradatorilor - Chile are Muntii Anzi si desertul Atacama, Marea Britanie are Canalul Manecii, Italia are Alpii - in Rusia aceste lucruri lipsesc cu desavarsire.

In al doilea rand, costul asigurarii granitelor se dovedeste a fi unul extrem scump, mult prea scump pentru a nu afecta insasi supravietuirea in sine a statului. O granita mai extinsa necesita o armata mai numeroasa si mai greu de intretinut.

In al treilea rand, orice teritorii pe care Rusia le-a cucerit reprezinta casa unor oameni care au alte nationalitati decat cea ruseasca. Acestor populatii nu le place ideea de a locui in zone tampon pentru securitatea Rusiei.

Tinerea acestor popoare in frau nu este o treaba usoara. Este nevoie de forte de securitate numeroase si abile in penetrarea grupurilor de rezistenta si in adunarea de informatii.

In zilele noastre, Rusia se vede inconjurata de dusmani: Vestul, lumea musulmana si China. In interior, numai trei din patru cetateni sunt etnici rusi, si acestia sunt mai in varsta decat media populatiei.

Dependenta de exportul de hidrocarburi si lipsa unei economii de piata functionabile sunt alte doua puncte slabe ce vor trebui abordate de viitori lideri rusi.

Arsene Cosmin Madalin

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1754 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vina n-o poarta Napoleon!!!

Ci cei care au pus bazele ideologiei si mai apoi au implementat dictatura proletara in Rusia Tarista. Care de toate au fost numai rusi nu.

 

Bariere Naturale

Este falsa ideea ca Rusia n-ar avea bariere naturale. Insasi imensitatea ei teritoriala fiind cea mai mare bariera naturala de care s-a izbit oricare invadator de-a lungul istoriei, Franta lui Napoleon si Germania lui Hitler fiind cele mai elocvente exemple.

In cazul lui Napoleon obstacolul a fost atit de devastator incit si-a pierdut intreaga armata fara macar a fi necesara o lupta pentru asta. 25,000 de oameni au supravietuit campaniei rusesti din jumatate de milion !!! Rusii n-au facut altceva decit sa se retraga permanent din fata francezilor dupa lupta nedecisa de la Borodino, lasind inclusiv Moscova parasita dar si golita de resurse in fata unui ocupant care dupa ce a asteptat degeaba 5 luni n-a avut de ales decit sa se retraga in plina iarna decit sa moara de foame.

Pe de alta parte comparatiile furnizate cu barierele naturale sint cam aiurea mai ales in ce priveste Chile. Nu stiu ca Chile sa fi avut nevoie vreodata de ele, razboaiele de cucerire fiind ca si inexistente in America de Sud.

 

Rusia ar fi avut azi statutul de Tara Europeana Civilizata, daca

prostul de Napoleon nu pierdea in fata "Generalului Iarna".

Putin a fost destept decit romanii ca nu a vindut resursele tarii pe nimic strainilor si pe comisioane grase ale politicienilor...

Mina de fier a lui Putin a pastrat resursele naturale ale Rusiei in proprietatea statului...nu cum e cazul jafului national al Romaniei de catre PSD/PNL/PC...

Autorul art. are dreptate

"Italia are Alpii...." Da, ca sa nu-i invadeze ...elvetienii !

 

Si sa va mai spun ceva :

Rusia a cistigat prin Santaj si diplomatie, ajutata de tradatorul Gerhard Schroeder si Comunista Merkel : uniunea Germania -Rusia .

 

Ragnetul Carpatilor!

De unde o fi tras ziaristul nostru aceste concluzii?"Pentru ca teritoriul ei este atat de mare, Rusia este aproape condamnata la saracie", deci asta e motivul saraciei din Canada si Statele Unite.
Daca prea mult teritoriu e motivul saraciei la rusi , de ce nu renunta la el.
Pana si "micuta" China construieste autostrazi intr-o veselie, depasind Rusia.
Chile nu numai ca nu a avut nevoie de bariere naturale pentru a se apara , ba din contra ,a mai ciupit ceva teritorii de la vecini, Peru si Bolivia in urma a ceea ce istoricii numesc Guerra del Pacifico .
Totusi cine scrie aceste articole si cu ce scop?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor