România apare pe lista țărilor în care ar funcționa secții de poliție ilegale ale Chinei. Conform ONG-ului Safeguard Defenders, secțiile sunt folosite pentru a hărțui criticii din străinătate a Partidului Comunist.
Organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders a documentat înființarea declarată de către autoritățile locale chineze a cel puțin 48 de noi „secții de poliție” ale Serviciului chinez de poliție din afara granițelor. Într-un raport publicat luni, ar exista 102 de stații în 53 de țări, printre care și România.
Conform unei investigații Europa Liberă, care citează raportul Safeguards Defenders, majoritatea stațiilor nou documentate au fost înființate începând cu 2016 de către jurisdicțiile locale chineze Nantong și Wenzhou.
Acestea ar fi implicate în cel puțin 80 de cazuri în care a ajutat la capturarea și chiar la obligarea unor cetățeni chinezi să se întoarcă în China, unde sunt supuși opresiunii politice.
Primele secții „pilot” au apărut în Milano în 2016, ca urmare a unui acord bilateral privind patrulele comune ale poliției sino-italiene. Ministrul italian de Interne de la acea vreme spunea că este pentru prima dată când China trimite polițiști în Europa și că proiectul nu ar avea alt scop decât să-i facă pe turiștii chinezi să se simtă în siguranță.
România apare și ea menționată în raport, cel mai vechi fiind un memorandum între Poliția Locală Dobroești și Poliția orașului Nantong.
„Știm că autorităților din Partidul Comunist Chinez le place să ademenească autoritățile locale, care poate nu sunt la fel de bine informate cu privire la ceea ce se întâmplă”, a declarat Laura Harth, directorul de campanii al Safeguard Defenders, pentru Europa Liberă.
Înțelegerea a fost semnată în anul 2016, în baza unui acord de înfrățire semnat cu doi ani înainte de cele două localități. Localitatea este importantă pentru China deoarece acolo funcționează complexul Dragonul Roșu și există o comunitate numeroasă de cetățeni chinezi. Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, memorandumul prevede repatrierea cetățenilor chinezi care săvârșesc infracțiuni, pe lângă un așa zis sprijin din partea poliției chineze în ceea ce privește o supraveghere mai bună și intervenții în ceea ce privește crima organizată.
În 2018, mai mulți oficiali din Nantong au vizitat comuna Dobrești, presa locală scriind atunci că aceștia sunt interesați de „intensificarea colabării” și de dezvoltarea unor „investiții de amploare.” Delegația oficialilor chinezi a fost condusă atunci de către Zhuang Zhongqiu, directorul executiv al Comitetului Permanent al Congresului Poporului Nantong. În anul anterior, Dobroeștiul a fost gazda Secretarului General al Partidului Comunist Chinez din Nantong, Zhu Jin, conform Jurnal de Ilfov.
Sursa citată amintea atunci că în Dobrești se regăsește cea mai mare comunitate de chinezi din România. Totodată, amintește că în 2016 a fost semnat un memorandum între Poliția din Dobroești și Poliția orașului Nantong, prin care, oficial, chinezii au promis că vor sprijini partea română în privința îmbunătățirii logisticii, pentru instruire, dotare, supraveghere și intervenție mai bună în cazuri de crimă organizată, dar și în ceea ce privește condițiile de repatriere a celor care intră în conflict cu legea.
Contactat de către Europa Liberă, primarul comunei Dobrești, Valentin Laurențiu Condu, a recunoscut protocolul semnat în 2016, însă susține că reprezintă o „tâmpenie”
„S-a făcut un protocol în baza unei înfrățiri pe care o aveam cu un oraș din China, în care s-a inserat și faptul că s-a încheiat o colaborare între poliția orașului Nantong și poliția Dobroești, fără a se specifica care poliție”, a declarat edilul pentru sursa citată.
Primarul mai susține că protocolul nu are nicio legătură cu informațiile vehiculate de Safeguard Defender și neagă că pe teritoriul comunei pe care o conduce a fost înființată ilegal o secție de poliție. Acesta a refuzat apoi să ofere jurnaliștilor memorandumul semnat cu autoritățile din China.
Sâmbătă, 6 mai, USR Ilfov organizează o conferință de presă în fața Primăriei Dobroești în care vor solicita revocarea acordului de înfrățire cu provincia Nantong din China și a protocolului de colaborare încheiat între Poliția Dobroești și Poliția Nantong.
La conferința de presă vor participa: Dan Barna, vicepreședinte USR, Dumitru Văduva, vicepreședinte USR Ilfov, și Ștefan Cojanu, președinte USR Dobroești și consilier local USR Dobroești.