Mii de vagoane CFR Marfă subevaluate și vândute la fier vechi. Prejudiciul se ridică la 7,5 milioane de euro

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 12:26
4811 citiri
Mii de vagoane CFR Marfă subevaluate și vândute la fier vechi. Prejudiciul se ridică la 7,5 milioane de euro
Vagoane de marfă CFR FOTO / unsplash

35 de cetățeni români și libanezi au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Timișoara pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.

Reprezentanții DIICOT susțin că acești 35 de români și libanezi îndeplineau funcții de director general, director operațiuni dezvoltare, director economic-financiar, director vânzări, șef serviciu, inginer și contabil în cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă.

Ei sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.

Din rechizitoriul întocmit pe 29 martie 2023 reiese că grupul infracțional, închegat în anul 2014, ”a implicat factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, a avut drept scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării, facilitând însușirea de către o societate comercială a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate”.

Procurorii susțin că primul nivel al grupului infracțional organizat ”a fost constituit din conducerea executivă centrală a Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă, compusă din directorul general, directorul operațiuni dezvoltare, directorul departament vânzări – trafic și directorul economic – financiar, care prin intermediul unor operațiuni bursiere și comerciale, au prejudiciat patrimoniul societății, prin ascunderea adevăratei naturi a materialelor care intrau în compunerea activelor societății, subevaluarea acestora și obținerea unui preț mai mic de vânzare decât valoarea reală”.

Un alt palier al grupului infracțional - din funcționari din cadrul structurilor sau departamentelor tehnice care funcționau în subordinea directorului vagoane, care au întocmit documentația tehnică de specialitate și au supravegheat modul în care structurile teritoriale din subordine au pus în executare dispozițiile privind fraudarea patrimoniului societății.

La aceștia se adaugă reprezentanții societății comerciale din Călărași, beneficiară a contractului încheiat în 2016, care știau activitățile de subevaluare și ascundere a naturii bunurilor operată de reprezentanții unității de transport feroviar de marfă și au facilitat activitatea de delapidare a acestei societăți.

”Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de aproximativ 35.000 tone de oțel și 16.600 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fiind fier vechi.

Prejudiciul cauzat Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A. prin activitatea infracțională se ridică la valoarea de 33.628.496,44 lei echivalent a 7.541.036,11 euro. Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A. s-a constituit parte civilă în dosarul penal”, se mai arată în comunicat.

S-au instituit măsuri asiguratorii asupra a 76 de imobile din București și județele Călărași, Dâmbovița, Prahova, Constanța, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov și Galați.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Timiș.

Germania „fierbe”. Atac violent soldat cu patru victime într-o zonă considerată „liniștită”
Germania „fierbe”. Atac violent soldat cu patru victime într-o zonă considerată „liniștită”
Germania se confruntă cu un nou val de violență, iar populația este panicată. Duminică, 14 iulie, două persoane au fost ucise într-un atac ce a avut loc într-o casă din Lautlingen, un sat...
Dani Mocanu, tras pe dreapta de Poliție. Cu ce viteză circula pe autostradă: „Nu avea documentele asupra sa" FOTO
Dani Mocanu, tras pe dreapta de Poliție. Cu ce viteză circula pe autostradă: „Nu avea documentele asupra sa" FOTO
Dani Mocanu a intrat din nou, în atenția Poliției. Manelistul a fost depistat sâmbătă, ora 16:00, în timp ce conducea cu mare viteză pe Autostrada A2. Permisul de conducere i-a fost...
#politie, #prejudiciu, #grup infractional organizat, #otelul, #transport feroviar , #politie
  1. Alertă de urs pe un traseu foarte frecventat de turiști. Apelul lansat de Salvamont
  2. Cât costă să îți cumperi propria insulă în Grecia. Sunt mai multe anunțuri de vânzare disponibile
  3. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Ucraina are dreptul să atace ținte militare de pe teritoriul Rusiei”
  4. Semnele care arată că ai făcut insolație. Primul pas care trebuie făcut pentru a ajuta organismul să-și revină
  5. Scrisoarea prin care peste 50 de laureați ai Premiului Nobel cer încetarea războiului din Ucraina
  6. Județele în care au fost văzuți cei mai mulți urși. Populația a fost avertizată prin mesaje Ro-Alert
  7. O fetiță și tatăl său s-au înecat în râul Buzău. Fratele mai mic a fost salvat în ultimul moment
  8. Să luăm aminte! De ce a fost împușcat Donald Trump?
  9. ”Ar fi trebuit să fiu mort”, spune Trump după tentativa de asasinat. Medicul consideră un "miracol" faptul că a supraviețuit
  10. Donald Trump, cu un pas mai aproape de alegerile prezidențiale. Urmează o nouă baie de mulțime, după tentativa de asasinat