Mii de vagoane CFR Marfă subevaluate și vândute la fier vechi. Prejudiciul se ridică la 7,5 milioane de euro

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 12:26
4246 citiri
Mii de vagoane CFR Marfă subevaluate și vândute la fier vechi. Prejudiciul se ridică la 7,5 milioane de euro
Vagoane de marfă CFR FOTO / unsplash

35 de cetățeni români și libanezi au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Timișoara pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.

Reprezentanții DIICOT susțin că acești 35 de români și libanezi îndeplineau funcții de director general, director operațiuni dezvoltare, director economic-financiar, director vânzări, șef serviciu, inginer și contabil în cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă.

Ei sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.

Din rechizitoriul întocmit pe 29 martie 2023 reiese că grupul infracțional, închegat în anul 2014, ”a implicat factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, a avut drept scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării, facilitând însușirea de către o societate comercială a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate”.

Procurorii susțin că primul nivel al grupului infracțional organizat ”a fost constituit din conducerea executivă centrală a Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă, compusă din directorul general, directorul operațiuni dezvoltare, directorul departament vânzări – trafic și directorul economic – financiar, care prin intermediul unor operațiuni bursiere și comerciale, au prejudiciat patrimoniul societății, prin ascunderea adevăratei naturi a materialelor care intrau în compunerea activelor societății, subevaluarea acestora și obținerea unui preț mai mic de vânzare decât valoarea reală”.

Un alt palier al grupului infracțional - din funcționari din cadrul structurilor sau departamentelor tehnice care funcționau în subordinea directorului vagoane, care au întocmit documentația tehnică de specialitate și au supravegheat modul în care structurile teritoriale din subordine au pus în executare dispozițiile privind fraudarea patrimoniului societății.

La aceștia se adaugă reprezentanții societății comerciale din Călărași, beneficiară a contractului încheiat în 2016, care știau activitățile de subevaluare și ascundere a naturii bunurilor operată de reprezentanții unității de transport feroviar de marfă și au facilitat activitatea de delapidare a acestei societăți.

”Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de aproximativ 35.000 tone de oțel și 16.600 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fiind fier vechi.

Prejudiciul cauzat Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A. prin activitatea infracțională se ridică la valoarea de 33.628.496,44 lei echivalent a 7.541.036,11 euro. Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A. s-a constituit parte civilă în dosarul penal”, se mai arată în comunicat.

S-au instituit măsuri asiguratorii asupra a 76 de imobile din București și județele Călărași, Dâmbovița, Prahova, Constanța, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov și Galați.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Timiș.

#politie, #prejudiciu, #grup infractional organizat, #otelul, #transport feroviar , #politie