Veriga slabă dintr-un dosar de corupție. Polițist acuzat de luare de mită, achitat de judecători

Vineri, 27 Mai 2022, ora 06:11
2534 citiri
Veriga slabă dintr-un dosar de corupție. Polițist acuzat de luare de mită, achitat de judecători

Curtea de Apel București s-a pronunțat printr-o decizie definitivă într-un dosar de corupție în care un polițist de la Brigada Rutieră București a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Agentul a fost acuzat că ar fi primit bani de la un șofer pentru a nu-i suspenda permisul de conducere, însă procurorii nu au reușit să convingă instanța, cu probe solide, că polițistul este corupt. A fost nevoie de șase ani de proces pentru ca agentul Marcel Dorin Oarfă să fie achitat.

Presupusa faptă de corupție de care a fost acuzat polițistul s-a petrecut în anul 2012, atunci când agentul care lucra la acea dată în cadrul Serviciului Supraveghere Trafic pentru Sectoarele 2 şi 3 al Brigăzii Rutiere a oprit în trafic un șofer care nu acordase prioritate de trecere.

Deși în astfel de situații șoferul ar fi trebuit să rămână fără permis de conducere, acesta s-a ales doar cu o amendă de 70 de lei. Când a scăpat de polițist, șoferul și-a sunat un prieten să-i relateze la telefon întâmplarea, povestindu-i acestuia că a rezolvat cu polițistul pentru că i-a dat ”cinșpe sutici”. Discuția dintre cei doi a ajuns la urechile DIICOT, întrucât șoferul era interceptat de procurori într-un dosar de trafic de droguri.

”cinşpe sutici, ai auzit? (…) şaptezeci de lei mi-a scris amendă, deja şi trebuia să-mi scrie două sute optzeci de lei numai amendă şi să-mi ieie permisu’ şi i-am dat un milion jumătate’ şi mi-a scris şaptezeci de lei amendă”, acest dialog interceptat de DIICOT s-a transformat într-o sesizare către Dircția Generală Anticorupție care a început anchetarea polițistului bănuit de fapte de corupție.

Trimis în judecată în anul 2016, agentul a fost găsit vinovat și condamnat de Tribunalul București la închisoare cu suspendare. În apel însă a avut câștig de cauză. Judecătorii din cadrul Curții de Apel București au considerat că doar acea discuție telefonică nu este suficientă pentru a dovedi vinovăția polițistului, mai ales că nici acesta și nici șoferul nu au recunoscut fapta. În lipsa unor probe, instanța superioară a dispus achitarea, sentința fiind definitivă.

Citeste si:
Fostul primar al Braşovului, George Scripcaru, achitat definitiv în dosarul ''Termoficarea''
Fostul primar al Braşovului, George Scripcaru, achitat definitiv în dosarul ''Termoficarea''
Fostul primar al municipiului Braşov, George Scripcaru, a fost achitat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Termoficarea". Scripcaru a fost trimis în...
Suma pe care a fost dispus să o plătească un șofer drogat pentru a scăpa de dosar penal. Nu a știut că e filmat de polițist
Suma pe care a fost dispus să o plătească un șofer drogat pentru a scăpa de dosar penal. Nu a știut că e filmat de polițist
Doi bărbaţi au recunoscut că au încercat să mituiască poliţişti rutieri pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, unul dintre inculpaţi fiind depistat la...