Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un șofer cu Lamborghini, lăsat fără permis, a învins Poliția prin metoda „buletinul de verificare metrologică”

Luni, 15 Mai 2023, ora 03:40
11516 citiri
Un șofer cu Lamborghini, lăsat fără permis, a învins Poliția prin metoda „buletinul de verificare metrologică”
Un șofer cu Lamborghini a demonstrat în instanță că radarul Poliției nu era verificat metrologic FOTO Pixabay

O metodă la care apelează, fără succes, mulți șoferi lăsați fără permis din cauza vitezei, a fost folosită cu succes de un șofer cu Lamborghini amendat și lăsat fără permis de Poliție. Bărbatul a obținut în instanță anularea sancțiunii, demonstrând că aparatul radar avea verificarea metrologică expirată.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Buhuși, șoferul unui Lamborghini, amendat și lăsat fără permis pentru că a circulat cu 153 km/h pe o porțiune de drum cu limită de 100 km/h, a contestat procesul-verbal de contravenție reclamând faptul că „agentul constatator nu a aplicat toleranţa prevăzută Legea de Metrologie Legală”.

Pe de altă parte, șoferul lăsat fără permis s-a plâns că „în procesul-verbal nu se menţionează dacă cinemometrul se afla în mişcare sau în staţionare”. „ De asemenea, procesul-verbal este lovit de nulitate deoarece la constatatarea contravenţiei reţinute în sarcina sa nu a fost folosit un mijloc tehnic omologat, aşa cum cere imperative art. 102 alin. 3 lit. e) din OUG 195/2002, fapta fiind constatată prin mijloace nelegale”, a mai reclamat șoferul.

Au uitat să ducă radarul la omologare

IPJ Bacău a cerut menținerea sancțiunii arătând că procesul-verbal este legal, „abaterea fiind înregistrată cu ajutorul mijlocului tehnic model Autovision montat pe auto MAI 41164, conform prevederilor art. 109 alin. 2 din OUG 195/2002”.

Judecătoria Buhuși a constatat că polițiștii care au aplicat sancțiunea au procedat corect procesul-verbal respectând forma cerută de lege și faptele fiind descrise în detaliu.

„Mai mult, instanţa reţine că au fost indicate corect textele de lege care sancţionează contravenţiile imputate petentului, iar gravitatea faptelor poate fi dedusă din menţionarea orei, a locului unde a fost săvârşită fapta şi a vitezei înregistrate, în cazul primei fapte, respectiv din menţionarea faptului că petentul nu avea asupra sa permisul de conducere, în cazul celei de-a doua fapte”, se arată în sentință.

Totuși, judecătorul a fost nevoit să anuleze procesul-verbal de contravenție pentru că, din documentele depuse la dosar de Poliție, a reieșit că la data aplicării sancțiunii, radarul nu avea buletin de verificare metrologică valabil.

„Deşi intimata a depus la dosarul cauzei o înregistrare video ce ar atesta săvârşirea contravenţiei de către petent şi buletine succesive de verificare metrologică a aparatului radar folosit pentru măsurarea vitezei, instanţa reţine că acestea nu fac dovada săvârşirii de către petent a contravenţiei reţinute în sarcina sa, deoarece din coroborarea buletinelor de verificare metrologică ante-menţionate nu rezultă că aparatul radar ROM 483 montat pe auto MAI 41164 avea verificare metrologică valabilă la data comiterii presupusei contravenţii de către petent: 05.11.2022”, se arată în sentința Judecătoriei Buhuși.

Mai exact, potrivit judecătorului care a analizat cazul „aparatul radar Autovision ROM 483, folosit pentru înregistarea vitezei în cazul întocmirii procesului-verbal contestat a fost verificat la data de 20.10.2021, rezultatul fiind „admis” şi valabil pe o perioadă de 1 an, iar apoi la data de 14.11.2022, cu acelaşi rezultat şi aceaşi perioadă de valabilitate”.

„Din coroborarea celor două buletine de verificare metrologică rezultă că în perioada 21.10.2022 (data expirării primei verificări metrologice) – 13.11.2022 (preziua celei de-a doua verificări), respectiv la data comiterii presupusei contravenţii de către petent, aparatul radar Autovision ROM 483 montat pe auto MAI 41164 folosit la înregistrarea contravenţiei reţinută în sarcina petentului nu era verificat metrologic.

Ori, raportat la prevederile legale ante-menţionate, care prevăd obligativitatea verificării metrologice a cinemometrului, instanţa reţine că scopul acestei verificări este aceea de a oferi garanţia că cinemometrul funcţionează corect şi implicit, nu există niciun dubiu asupra vitezei înregistrate”, se arată în sentința prin care procesul-verbal de sancționare a șoferului cu Lamborghini a fost anulat. Sentința nu este definitivă.

Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Manifestaţiile studenţeşti propalestiniene care au avut loc la New York, în noaptea de luni spre marţi, 23 aprilie, în faţa sediilor prestigioasei universităţi NYU, s-au încheiat cu peste...
Trei bărbați l-au luat la bătaie pe un amic cu care băuseră. Au ajuns toți 4 în arestul Poliției
Trei bărbați l-au luat la bătaie pe un amic cu care băuseră. Au ajuns toți 4 în arestul Poliției
S-au îmbătat și s-au luat la bătaie între ei. Așa începe povestea scandalului care a avut loc duminică, 21 aprilie, pe DN 1, în localitatea prahoveană Bărcănești. Cei patru s-au...
#politie, #lamborghini, #viteza, #radar , #justitie