Bărbat încătușat, umilit și bătut în sediul poliției. Tortură ca-n beciurile Securității: ”Ia spune, ești barosan?”

Sambata, 20 August 2022, ora 03:00
14087 citiri
Bărbat încătușat, umilit și bătut în sediul poliției. Tortură ca-n beciurile Securității: ”Ia spune, ești barosan?”
Polițist local, condamnat pentru purtare abuzivă FOTO Adevărul.ro

Ionuț Stănilă, polițist local din Brașov, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel, fiind găsit vinovat de purtare abuzivă.

Agentul a fost trimis în judecată pentru că a bătut crunt un bărbat aflat în stare avansată de ebrietate pe care îl adusese la audieri în sediul poliției.

Fapta s-a petrecut în noaptea de 9 spre 10 martie 2021, în Brașov. Atunci, un bărbat, aflat într-o stare avansată de ebrietate, a fost surprins în momentul în care urina pe zidul sediului CFR din Brașov.

Inițial, patrula de poliție locală care l-a surprins pe individ în timp ce urina în public a decis să nu-l sancționeze, realizând că omul este atât de băut încât nu mai știe exact ce face. L-au lăsat în pace, mai ales că amicii bărbatului au promis că-l vor duce acasă.

În drum, bețivanul a dat peste un cort al unei formațiuni politice (unde se strângeau semnături din partea susținătorilor) și a început să injure în gura mare. A fost momentul în care polițiștii locali s-au răzgândit, l-au încătușat pe om și l-au dus la sediul poliției.

Cu mâinile legate la spate și abandonat pe holul instituției, bărbatul băut a continuat să injure și să scuipe, la scurt timp fiind bruscat, culcat la pământ și călcat la propriu în picioare de mai mulți dintre polițiștii care se aflau în sediu.

Camerele de luat vederi au înregistrat întregul abuz, bărbatul fiind bătut crunt de la 01.16 timp de mai bine de 20 de minute. A fost lovit cu genunchii în spate, culcat la podea, călcat cu bocancii pe coaste, călcat pe partea lombară, lovit cu barbarie de către polițiști, în ciuda faptului că individul abia se putea ține pe picioare, fiind și încătușat.

Mai mult, unul dintre polițiști a început să-l filmeze cu telefonul de la mică distanță, ironizându-l ”ia spune dacă ești șmecher, spune cine ești tu…ia spune, ești barosan, ești tare”, sunt cuvintele adresate de unul dintre polițiștii brașoveni bărbatului în timp ce-l filma de la foarte mică distanță.

Judecătorii brașoveni au considerat că polițiștii nu au făcut altceva decât să-și depășească atribuțiile având un comportament mult prea agresiv cu un individ aflat într-o stare de neputință și pe de-asupra încătușat. În plus, magistrații au considerat că agenții s-au dovedit total nepregătiți, neștiind cum să se comporte cu o astfel de persoană.

”Curtea mai arată că, în mod regretabil, conduita celor prezenți nu a fost una care să fie aptă să liniștească o persoană aflată în starea victimei, ci, dimpotrivă, a constituit chiar o provocarea pentru acesta. Poate exista o lipsă a pregătirii adecvate a agenților în această privință sau lipsă capacității acestora de a reacționa corespunzător în contactele cu astfel de persoane (ceea ce îi face inadecvați pentru profesia respectivă), însă acest lucru nu poate înlătura concluzia că acțiunile lor nu au fost unele potrivite. Astfel, ar trebui să fie evident pentru orice persoană - și cu atât mai mult un subiect care are ca atribuții de serviciu aplanarea unor situații conflictuale - că, în cazul unor persoane aflate sub influența alcoolului, angajarea în discuții contradictorii, conflictuale, cu acestea nu poate conduce la liniștirea subiectului”,a fost motivarea judecătorilor din cadrul Curții de Apel Brașov care au decis condamnarea polițistului agresiv.

Citește și:
Cum l-a bătut rău Ionel Ganea pe Bogdan Stelea la națională. Fostul portar a dezvăluit totul
Cum l-a bătut rău Ionel Ganea pe Bogdan Stelea la națională. Fostul portar a dezvăluit totul
Bogdan Stelea a povestit bătaia cu Ionel Ganea din cantonamentul naționalei. Totul s-a petrecut în urmă cu două decenii la un antrenament al României. Bogdan Stelea a recunoscut că a...
Detalii șocante despre scandalul dintre Anamaria Prodan și Reghecampf. Ce spune Poliția Ilfov
Detalii șocante despre scandalul dintre Anamaria Prodan și Reghecampf. Ce spune Poliția Ilfov
Impresarul Anamaria Prodan a făcut, în luna februarie, o plângere prealabilă pentru ameninţare împotriva soţului său, Laurenţiu Reghecampf, Poliţia Ilfov precizând că nu au fost...