O polițistă din Iași și-a dat șeful și instituția unde lucrează în judecată pentru hărțuire. A încercat să se mute de lângă șeful său, însă el i-a făcut o caracterizare atât de proastă, încât a fost refuzată de celelalte structuri.
Pe data de 5 octombrie 2022, dosarul în care reclama că a fost hărțuită a fost depus la instanţă, însă scandalul a început de mai multe luni.
Se pare că șeful său i-a trimis un mesaj nepotrivit, iar de acolo ar fi început totul. Polițista nu a răspuns în niciun fel. Însă la un moment dat, după ce a informat superiorii șefului său, aceștia au decis că ea trebuie cercetată disciplinar.
Antonela Luca, polițista despre care vorbim, și care a făcut plângere pentru hărțuire, a lucrat la Postul de Poliție Țibana din Iași din toamna anului 2019.
Sursa: dezvaluirea.ro
Totul ar fi început după ce șeful ei i-ar fi trimis un mesaj de Crăciun pe whatsapp: ”Crăciun fericit! Și acum: bătaia o meriți cu cureaua la…”.
”Plecând de la acest gen de mesaj pe care l-a evitat și nu a răspuns în niciun fel pentru a nu intra în niciun conflict cu acesta, a continuat ulterior să o șicaneze, solicitându-i diverse lucruri, cum ar fi să bage lemne în sobă, ulterior o mustra cu privire la faptul că ar fi uitat un reșou în priză, în contextul în care nu a făcut acest lucru. Mai mult, reșoul respectiv nu aparține IPJ Iași, ceea ce este prosibil ca acesta să fie montat și folosit chiar de către șeful de post”, a povestit, pentru Ziare.com, Dan Saltelechi vicepreședinte Sindicatului Europol.
Însă lucrurile se pare că nu s-au oprit aici. Pentru că polițista s-a plâns superiorilor, șeful de post a continuat ”prin a-i trasa sarcini imposibile”.
”Colega intra în serviciu de la ora 14.00, la ora 22.00, timp în care trebuia să intervină la evenimente și îi solicita ca în acest timp foarte scurt să efectueze verificări la deținătorii de arme sau să soluționeze petiții în decurs de câteva ore.
Lucru ce este absolut imposibil și intervine Ordinului 60/2010 care reglementează activitatea de patrulare. Aceasta stipulează foarte clar că polițiști nu trebuie să desfășoare alte activități pe timpul activității de patrulare, legiuitorul având în vedere faptul că dacă polițistul ar fi fost angrenat în alte activități, exista o vulnerabilitate pentru timpii de intervenție alocați la evenimentele sesizate prin 112 sau în mod direct de către cetățeni”, a mai spus reprezentantul Sindicatului Europol.
Și povestea nu s-a oprit aici. Conform lui Dan Saltelechi, ”același șef de post, atunci când polițista s-a dus la superiori să-i reclame modul de comportament, i-a înscenat prin intermediul celorlalți doi ajutori de șefi de post, o sesizare cu privire la faptul că aceasta l-ar fi atins într-un mod necorespunzător pe unul dintre colegii ei. Într-un final, acesta ar fi dat de înțeles că a fost obligat de către șeful de post să facă acest lucru”.
Pe de altă parte, polițista a fost cercetată disciplinar pentru că a întârziat nejustificat la locul de muncă, deși pe drum spre serviciu făcuse pană la mașina personală.
Tânăra a ajuns să fie cercetată disciplinar pentru carențe în activitatea profesională și i s-a refuzat mutarea într-un alt județ.
”Pentru că și-a permis să sesizeze niște comportamente dezadaptative și să spună că este hărțuită psihic la locul de muncă, conducerea IPJ Iași nu a găsit de cuviință decât să o cerceteze disciplinar în câteva rânduri pentru carențe în activitatea profesională, declanșate în baza sesizărilor făcute de către șeful de post.
Mai mult, ea a solicitat în repetate rânduri să fie mutată de acolo, pentru a evita orice stare conflictuală, însă solicitările i-au fost respinse pe motiv că ar exista deficit de personal.
Culmea, i-au creat o imagine atât de urâtă încât când a solicitat mutarea către un alt inspectorat, IPJ Suceava, i s-a comunicat că solicitarea ei de mutare a fost analizată însă având în vedere abaterile disciplinare pe care ea le-a săvârșit și sancțiunile aplicate, aceasta nu a fost avizată favorabil.
Este pentru prima dată în istorie când avem un astfel de răspuns din partea unui inspectorat care transmite indirect: "având în vedere numărul mare de solicitări de mutare în cadrul IPJ SV nu va putem aviza favorabil cererea de mutare”, a mai spus sindicalistul.
Povestea a ajuns și la București. Însă, pentru că nici se pare că nu a găsit înțelegere, a decis să-și dea șeful în judecată. Într-un final a fost mutată de acolo, însă față de șeful ei nu s-a luat nicio măsură.
”Ea este în cadrul IPJ Iași, delegată pentru o perioadă scurtă de timp la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. Față de șeful ei nu s-a luat nicio măsură.
După ce s-a săturat să-și caute dreptatea în sânul instituției, toate sancțiunile contestându-le inclusiv la IGPR, care constatând că în ultima perioadă nu mai face niciun fel de verificare, ci aplică metoda copy paste din argumentele pe care IPJ Iași le-a trimis în vederea menținerii sancțiunilor aplicate a hotărât că este mai constructiv să își caute dreptatea în instanță. În acest context l-a acționat în judecată pe șeful ei de post, dar și IPJ Iași pentru că este discriminată.
Procesul este în fază incipientă în acest moment”, a mai spus reprezentantul Sindicatului Europol.