Polițista care a transformat serviciul la stat în afacere personală. A fost filmată de zeci de ori cum ia bani

Autor: N.G.
Luni, 20 Iunie 2022, ora 22:10
15260 citiri
Polițista care a transformat serviciul la stat în afacere personală. A fost filmată de zeci de ori cum ia bani
Foto: arhiva Ziare.com

O polițistă de la Serviciul Public Comunitar Permise şi Înmatriculări Hunedoara a transformat activitatea pe care o desfășura la locul de muncă într-o afacere personală.

În schimbul facilitării eliberării numerelor de înmatriculare, femeia a luat mită de zeci de ori în perioada 2018 - 2019.

Anchetatorii au probat 24 de fapte de luare de mită prin instalarea unui camere de luat vederi care a înregistrat activitatea infracțională a acesteia. Adina A. a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, hotărârea fiind pronunțată la Curtea de Apel Alba Iulia pe data de 17 iunie 2022. Femeia a fost trimisă în judecată și pentru fals în declaraţii în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată, în legătură cu banii primiți pentru chiria locuinței, dar a fost achitată cu privire la aceste infracțiuni.

Monitorizată timp de 10 luni

Agentul de poliţie a fost monitorizat de către ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Hunedoara, monitorizare care s-a derulat pe parcursul a aproape zece luni, poliţista fiind reţinută pentru 24 de ore în martie 2019. Aceasta lucra în sistem din 2008.

Din procesele verbale de redare a materialului probator care a rezultat din supravegherea video în mediul ambiental a femeii, precum şi din interceptarea telefonică a acesteia, a rezultat că funcţionarul public pleca în mod frecvent cu bani acasă, obţinuţi ilegal, prin prestarea în mod preferenţial de servicii de înmatriculare auto şi de eliberare numere de înmatriculare.

Agentul de poliţie facilita serviciile de înmatriculare pentru anumiţi clienţi, fiind surprinsă sustrăgând ştampila de la birou şi ducând-o acasă, scoţând din poşetă sau plase la începerea programului de lucru înscrisuri în legătură cu înmatricularea, predând numere de înmatriculare de la domiciliu, din portbagajul maşinii, la sediul RAR Hunedoara sau pe stradă, ducând acasă numere de înmatriculare sau preluând folii cu cereri multiple de înmatriculare de la cunoscuţi fără ca aceştia să deţină procuri notariale.

La locul său de muncă, în timpul programului de serviciu, femeia era contactată telefonic de anumite persoane pentru care desfășura activitate preferenţial. Alţi clienţi au fost suprinşi venind la biroul inculpatei cu teancul de folii îndosariate, cuprinzând cereri multiple de înmatriculare, cu înscrisurile aferente şi bani sau agentul de poliţie cobora cu acte şi numere de înmatriculare la clienţii săi, întâlnindu-se în afara instituţiei sau pe holurile acesteia.

Potrivit anchetatorilor, cunoştinţele inculpatei sau intermediari ai acestora veneau la inculpată în birou sau aceasta cobora după dosarele de înmatriculare, conţinând înscrisurile aferente ale mai multor beneficiari, respectiv proprietari de autoturisme, iar în dosare se regăseau şi sume de bani, care depășeau taxele de înmatriculare, iar ”bonusul” care excede valorii tarifelor practicate de Direcţia Regim Permise era centralizat la sfârşitul fiecărei zile lucrătoare şi reţinut de inculpată, primind foloase necuvenite în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

A uitat să pună bani pentru înmatriculare

Au fost probate un număr de 24 de acte materiale, ultimul fiind înregistrat în 24 martie 2019 când a fost înregistrată video în timp ce îşi introducea în portmoneu un nou teanc de bani, după verificarea încasărilor. ”În acest context, cu prilejul constatării infracţiunii flagrante, procurorul i-a cerut inculpatei să indice sumele de bani pe care şi le-a introdus ilegal în portmoneu. A declarat că a introdus în portmoneu suma de 450 de lei, sumă de bani pe care a scos-o din portmoneu, formată dintr-o bancnotă de 200 de lei, două bancnote de 100 de lei şi o bancnotă de 50 de lei. Ulterior, inculpata a declarat că o parte din aceşti bani reprezintă banii personali şi că a luat doar 150 de lei din încasări, pentru a-şi cumpăra perdele, bani pe care urma să-i depună la loc”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Din procesele verbale de redare a materialului probator rezultate din interceptarea telefonului femeii a reieșit că aceasta, atât în timpul serviciului, cât şi în afara programului, era contactată telefonic de diferite persoane, pentru a le facilita serviciile de înmatriculări auto.

Relevante sunt următoarele mesaje trimise sau primite: ”Eu am terminat. Să-mi zici când sunt gata.” / ”Acum le pun în cărți”/ ”Că plăcile sunt în comanda asta de 13”, / ”Ţi le trimit pe colegu de la atelier” / ” Rca de la (...) e la mine”, /” Vezi ca nu ai brifu mic la campan”, /”Aua nu are taxa”. Într-o convorbire telefonică, femeia îi reproşa unui bărbat că nu a pus bani pentru înmatriculare: ”Să ştiţi că la ăia nu-i deloc, nu-s deloc puşi/ Interlocutor: O… Am uitat. Păi da, păi da, că nu am ştiut cât. Da păi, îmi spuneţi dvs. / Intraţi când veniţi înapoi / Bine, sigur, sigur”

”Iubita… ai ceva cu ... sau ...”, era întrebată polițista la un moment dat, iar răspunsurile au fost: ”Unu singur cu ..”, ”10”, ”Şi 82”, ”vas 42 46 77”. Polițista a respins acuzațiile și a susținut că este posibil ca în anumite date să-şi fi însuşit sume de bani din încasările efectuate cu titlul de taxe oficiale percepute la Serviciul Înmatriculări, iar a doua zi depunea banii la loc.

Revoltată pentru că doar ea a fost prinsă

Într-o altă convorbire telefonică, se plângea că doar ea a fost prinsă: ”Aceasta este revoltată de faptul că este singura funcţionară de la serviciu care a fost prinsă de organele de cercetare penală, având convingerea fermă că demersul organului judiciar în acest dosar constituie o manevră vindicativă care o vizează în exclusivitate.

Astfel, în contextul convorbirii telefonice interceptate, inculpata a recunoscut fapta, întrebând retoric interlocutorul: ”Păi nu ştiu acuma ce vrei să fac? Că fapta-i comisă... Acuma fapta-i comisă …Ce să mai faci?... trebuie să-mi construiesc apărarea şi atât”. ”Deci clar e făcută pentru mine, că altfel îi lua pe toţi! Ai înţeles? Îi lua pe toţi, că toţi… pe toţi îi lua, cum zic eu! Îi lua pe toţi!!!”.

”Acest ”modus operandi” folosit de către inculpată, denotă o sfidare a normelor legale, impunând aplicarea unei pedepse ferme și descurajante.

Persistența de care inculpata a dat dovadă în acțiunile sale convinge Curtea că aplicarea unei pedepse mai reduse este insuficientă pentru atingerea scopului preventiv și educativ al măsurii de constrângere, fiind vădit disproporționată față de comportamentul de manieră penală urmat în situațiile date.

Amploarea acestui fenomen infracțional justifică, după cum s-a subliniat mai sus, pedepse ferme și descurajante, apte să contribuie la reeducarea persoanei condamnate și la prevenirea comiterii unor astfel de infracțiuni”, se precizează în hotărârea instanței din Alba Iulia.

Doliu și disperare în Macedonia de Nord, după incendiul din club. „Niciun responsabil nu trebuie să scape de lege, de justiţie şi de pedeapsă!” FOTO/VIDEO
Doliu și disperare în Macedonia de Nord, după incendiul din club. „Niciun responsabil nu trebuie să scape de lege, de justiţie şi de pedeapsă!” FOTO/VIDEO
După cea mai mare tragedie din istoria recentă a Macedoniei de Nord, zeci de oameni murind în infernul unui club de noapte, mica naţiune balcanică se luptă să facă faţă atâtor pierderi...
Horoscop zilnic. Luni, 17 martie. Zodia care are parte de o surpriză extrem de plăcută
Horoscop zilnic. Luni, 17 martie. Zodia care are parte de o surpriză extrem de plăcută
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Persoana...
#politista, #mita, #bani, #inmatriculare, #masini, #coruptie , #justitie
  1. Francezii le cer americanilor să le înapoieze "Statuia Libertății", oferită de Franța ca semn de prietenie Americii. "V-am făcut-o cadou, dar se pare că o disprețuiți"
  2. Fermierii italieni, exasperați de furturile de tractoare, susțin că multe dintre acestea au ajuns în România
  3. Firmă de Uber și Bolt, prinsă de ANAF. Angajații nu aveau acte, veniturile nu erau declarate. Prejudiciu total de peste 2,4 milioane de lei
  4. SUA și Iran, la un pas de război. Situația s-a inflamat după atacul asupra rebelilor houthi, Donald Trump lansând noi amenințări Teheranului
  5. Ucraina a atacat iar Rusia cu drone, cât timp armistițiul nu a fost agreat. A izbucnit un incendiu la o instalație energetică FOTO/VIDEO
  6. Hoții au devenit tot mai inventivi în spargerea locuințelor. Ce măsuri vă recomandă polițiștii, inclusiv pentru mediul online, dacă plecați pentru mai multe zile de acasă
  7. Cutremur în județul Vrancea. Este al 20-lea de luna aceasta. Ce magnitudine a avut
  8. Administraţia Trump a ignorat ordinul judecătoresc și a expulzat presupuși teroriști venezueleni: „Un judecător nu poate dirija mişcările unui avion”. A folosit legea din 1798 FOTO/VIDEO
  9. Doliu și disperare în Macedonia de Nord, după incendiul din club. „Niciun responsabil nu trebuie să scape de lege, de justiţie şi de pedeapsă!” FOTO/VIDEO
  10. Cine va fi președintele României, conform sondajului efectuat de un institut recunoscut pentru acuratețea rezultatelor