Motivul ciudat pentru care polițiștii de frontieră sunt obligați să viziteze închisorile. ”Se familiarizează cu pușcăria” UPDATE

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 17:45
3814 citiri
Motivul ciudat pentru care polițiștii de frontieră sunt obligați să viziteze închisorile. ”Se familiarizează cu pușcăria” UPDATE
Polițiștii de frontieră obliați să viziteze închisorile FOTO ziarbotosani.ro

Sindicaliştii din penitenciare reclamă un protocol încheiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) care ”obligă poliţiştii de frontieră să viziteze penitenciarele din Arad şi din Botoşani pentru a se familiariza cu puşcăria”.

UPDATE 19.47 Sindicaliștii reacțioează și printr-un comunicat dat publicității. Redăm conținutul acestuia:

”În aceste zile, are loc o,, activitate specifică” atipică, în premieră națională, desfășurată de către serviciile județene ale Direcției Generale Anticorupție din MAI, la nivelul unor stucturi teritoriale ale Poliției de Frontieră Române (nu știm cine a planificat-o și cine a aprobat-o, dar conducerea DGA nu poate fi străină de problemă).

În concret: ofițerii și agenții Poliției de Frontieră sunt forțați să participe la,, vizite educative”, organizate în penitenciare.

Am căutat în arhive și am verificat sursele de informare deschise, pentru a identifica documente care să ateste antecedente în acest sens, dar nu am găsit nimic. Nici în vremea bolșevismului, nici în cea a comunismului, nici în anii care s-au scurs de la Revoluția din 1989, nu s-au desfășurat asemenea aberații instructiv-educative!!

In calitate de organizație sindicală reprezentativă din punct de vedere juridic la nivelul sectorului de activitate,, Ordine publică”, recunoscută de Tribunalul Municipiului București, în baza Legii nr. 62/2011, Federația noastră - care apără drepturile și promovează interesele profesionale, social-economice, dar și integritatea deontologică a polițiștilor și personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - solicită conducerii DGA și inspectorului general al IGPF să dispună ÎNCETAREA ACESTEI ACTIVITĂȚI ÎNJOSITOARE PENTRU POLIȚIȘTII DE FRONTIERĂ DIN ROMÂNIA, umilitoare din punct de vedere uman, care se subscrie torturii psihice, constituind o situație fără precedent și fără o bază legală și morală sustenabilă!

De asemenea, în calitate de Federație semnatară a,, Acordului colectiv privind raporturile de serviciu ale polițiștilor cu MAI” (document asumat de actualul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a girat și numirea la comanda DGA a actualului director general), solicităm conducerii MAI să verifice acest demers atipic și să ne precizeze: care este temeiul de drept al activității, cine a conceput acest plan aberant de măsuri anticorupție, cine l-a avizat, cine l-a aprobat și ce măsuri se impun, de urgență, în cauză, pentru sancționarea unor astfel de fapte reprobabile și prevenirea producerii lor în viitor”.

Știre inițială

Conform sindicaliştilor, scopul documentului este acela de a ”conştientiza consecinţele faptelor de corupţie”, însă angajaţii din ANP consideră că, prin implementarea protocolului, poliţiştii de frontieră sunt ”umiliţi de şefi în faţa deţinuţilor din penitenciare”

”Un protocol semnat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) obligă poliţiştii de frontieră să viziteze penitenciarele din Arad şi din Botoşani pentru a se familiariza cu puşcăria, în eventualitatea în care ar deveni corupţi. (...) Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), prin măsura de a-i pune pe poliţiştii de frontieră să defileze prin faţa deţinuţilor transformă puşcăriile în pelerinaj pentru pupatul moaştelor Sfintei Corupţii, sub ochii zeflemitori ai infractorilor, care, în majoritatea cazurilor, fac glume deşănţate şi înjură orice vizitator al instituţiilor de forţă care le trece prin faţa gratiilor”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi după-amiază, de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţionala a Penitenciarelor (FSANP).

Conform acestora, protocolul prevede ca, săptămânal, câte opt poliţişti de frontieră sunt ”obligaţi” să meargă în sectorul de deţinere al penitenciarelor ”pentru a observa în ce condiţii îşi execută pedeapsa deţinuţii, cu scopul de a conştientiza consecinţele faptelor de corupţie”.

Sindicaliştii din penitenciare cataloghează măsura dispusă de conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) drept una ”ilegală, abuzivă şi umilitoare pentru poliţiştii de frontieră, cărora ofiţerii DGA le aplică eticheta de corupţi sau puşcăriabili”.

Angajaţii din unităţile de detenţie consideră de asemenea că ”vizitarea puşcăriilor cu scopul de conştientizare a cetăţenilor faţă de consecinţele săvârşirii unei infracţiuni reprezintă o acţiune umilitoare din punct de vedere uman, care se subscrie torturii psihice, constituind o situaţie fără precedent şi fără o bază legală şi morală sustenabilă”.

”Pe când un tratament similar şi politicienilor?”, întreabă public preşedintele FSANP, Cosmin Dorobanţu.

Acesta acuză guvernanţii că ”au politizat instituţiile de forţă, prin numirea unor şefi obedienţi clasei politice şi care nu mai fac diferenţa dintre realitate şi absurd”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
O femeie care l-a hărţuit pe cântăreţul Harry Styles a fost închisă şi i s-a interzis să îl vadă pe acesta pe scenă, potrivit news.sky.com. Myra Carvalho, în vârstă de 35 de ani,...
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
#politisti corupti, #frontiera, #inchisoare, #vizita, #coruptie , #politie