Polițiști făcuți grămadă la facultăți-fantomă. Cazul rușinos al pensionarului special care trebuie să returneze sporul primit 11 ani

Autor: N.G.
Vineri, 11 Martie 2022, ora 22:36
12962 citiri
Polițiști făcuți grămadă la facultăți-fantomă. Cazul rușinos al pensionarului special care trebuie să returneze sporul primit 11 ani
FOTO Pixabay.com

Mii de polițiști din toată țara beneficiază de un spor de 25% la salariu ca urmare a studiilor superioare pe care le-au absolvit. Isteria sporurilor s-a manifestat în special la agenții de poliție, care au văzut astfel posibilitatea de a-și rotunji veniturile și de a beneficia, în final, și de pensii mai mari.

Mulți polițiști au absolvit facultăți private, cu cursuri la distanță, doar pentru a primi diploma pe care să o depună la serviciul de resurse umane al instituției. O parte dintre aceste facultăți nu au fost acreditate niciodată de Ministerul Educației. Șefii din IPJ-uri nu au mai verificat dacă diplomele sunt recunoscute în România și au aprobat acordarea sporurilor.

Mulți dintre acești polițiști sunt acum la pensie și nu mai pot să fie sancționați. O situație diferită se înregistrează, însă, la IPJ Alba. Aici, în urma unor verificări dispuse la nivelul întregului efectiv al instituției, au fost depistaţi patru poliţişti care încasau în mod ilegal venituri suplimentare pe baza unor diplome emise de către universități nerecunoscute de către Ministerul Educaţiei.

Acesta li s-au imputat sumele de bani pe care le-au primit şi li s-a oprit acordarea avantajelor materiale. Mai mult, conducerea IPJ Alba a sesizat Parchetul. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, este vorba despre doi poliţişti care ocupă o funcţie de şef de post, unul de ajutor şef de post, iar unul îşi desfăşoară activitatea, în prezent, în cadrul altei unităţi din cadrul MAI. Trei dintre ei au beneficiat de spor între anii 2009 şi 2021, iar unul în perioada 2017 – 2019, dată de la care nu mai activează la IPJ Alba.

Fost polițist rămas fără spor

Situaţia a fost descoperită după ce un fost poliţist, devenit subprefect şi apoi consilier judeţean a fost implicat într-un scandal privind studiile superioare. Este vorba despre Viorel Raşcovici, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia de subprefect al judeţului Alba după ce scandalul privind diploma de licenţă obţinută la o universitate ”fantomă” a devenit public.

Și în cazul acestuia, șeful IPJ Alba a emis o dispoziție prin care prin care a fost anulat sporul de 25% primit pe o perioadă de 11 ani de către fostul poliţist. În 2005, Viorel Raşcovici a obţinut o diplomă de la Universitatea Internaţională Deschisă ”Tehnoeconomia Europeană” din Bucureşti şi pe baza acesteia a încasat un spor la salariu până la pensionare, în 2016.

Suspiciunile privind legalitatea diplomei au apărut după ce a fost numit subprefect, iar CV-ul acestuia a devenit public. IPJ Alba a cerut detalii de la Ministerul Educaţiei cu privire la diploma de studii. ”Vă comunicăm faptul că înscrisul domnului Raşcovici Viorel nu este act de studii şi nu este echivalent cu diplomele de licenţă întocmite şi eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituţiile de învăţământ superior acreditate, parte a sistemului naţional de învăţământ superior”, se precizează în răspunsul primit de IPJ Alba de la Ministerul Educaţiei.

Viorel Raşcovici (52 ani) a deschis un proces civil prin care a cerut anularea celor două documente, respectiv adresa Ministerului Educaţiei şi dispoziţia şefului IPJ Alba.

„Între anii 1989-1993 instituţiile de învăţământ superior particular se autorizau prin hotărâre judecătorească, perioadă în care conform legislaţiei existente la acea data competenţa de a elibera autorizaţia de funcţionare aparţinea instanţei de judecată. După anul 1993 legislaţia s-a modificat, iar la apariţia Legii 88/1993, competenţa de a elibera autorizaţie de funcţionare revenea Guvernului, după o procedură specială, dar universitatea era deja înfiinţată în anul 1992. Diploma de licenţă a fost eliberată la data de 15.04.2005, conferind reclamantului toate drepturile”, a susținut Rașcovici.

În răspunsul transmis de Ministerul Educaţiei către IPJ Alba se susţine, însă, cu totul altceva. ”Diploma de licenţa nu respectă modelul actelor de studii eliberate de către instituţiile de învăţământ superior care fac parte din sistemul naţional de învăţământ din următoarele motive; din antet lipseşte denumirea Ministerului Educaţiei; din subsol lipsesc codul diplomei şi denumirea furnizorului care a tipărit actul de studii; din analiza Stemei României aplicată pe formular se observă că acvila desenată pe scutul mare are capul orientat spre stânga şi nu spre dreapta aşa cum este prevede art. 1 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, valabilă la momentul eliberării formularului”, a precizat Ministerul Educaţiei care este, de asemenea, pârât în proces.

Pe 28 februarie 2022, Curtea de Apel Alba Iulia a respins, definitiv, plângerea fostului poliţist, care, în prezent, ocupă o funcţie publică de consilier judeţean. Pe baza probelor de la dosar, instanţa a stabilit că Universitatea Internaţională Deschisă Tehnoeconomia Europeană, Academia de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană ”nu este o instituţie de învăţământ superior, nu face parte din sistemul naţional de învăţământ superior şi nu are calitatea de a elibera acte de studii”.

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#politisti, #sporuri, #salariu, #bani, #facultate, #diploma, #pensii speciale , #politie