O țară din estul Europei se teme de agresiunea Rusiei. Ce arme cumpără de colosala sumă de 34 de miliarde de dolari VIDEO

Joi, 01 Iunie 2023, ora 02:48
8398 citiri
O țară din estul Europei se teme de agresiunea Rusiei. Ce arme cumpără de colosala sumă de 34 de miliarde de dolari VIDEO
Întâlnire Lyold Austin cu ministru Apărării din Polonia, Mariusz Błaszcak FOTO: Notes from Poland

Invazia lui Putin din Ucraina, începută acum mai bine de 15 luni, a schimbat paradigma de securitate din Europa, dar mai ales în estul continentului. O țară din NATO se teme de agresiunea Moscovei, ceea ce a dus la creșterea exponențială a cheltuielilor de înarmare la 34 de miliarde de dolari în 2023.

Astfel, în 2023 Polonia și-a propus să ajungă la un procent de aproape 4% din PIB în privința cheltuielilor pentru Apărare, încheind în acest contracte militare pentru dotarea armatei cu Statele Unite, Marea Britanie și Coreea de Sud, potrivit Wall Street Journal.

Comparând întărirea Apărării Poloniei cu Europa de Vest, trebuie menționat faptul că Germania și Franța nu au reușit în 2022 să ajungă la punctul de referință al NATO, de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru dotarea armatei.

Întorsătură dramatică a războiului Rusiei: Putin în fața unui pariu cu mize mari

Analistul Kyle Mizokami arată că Polonia este pe cale să aibă ”mai multe tancuri decât Marea Britanie, Germania, Franța și Țările de Jos, Belgia și Italia la un loc”, până în anul 2030.

În anul 2023, Polonia va avea cheltuieli militare de 23 de miliarde de dolari, aproape 4% din PIB-ul țării, plus un fond special de 11 miliarde de dolari, tot pentru forțele armate.

Varșovia va cumpăra sisteme de apărare aeriană Sky Sabre din Marea Britanie în valoare de 1,9 miliarde de lire sterline. ”Am jucat un rol crucial în stimularea apărării euro-atlantice de la invazia barbară a Ucrainei de către Putin, iar acest acord de referință între Regatul Unit și Polonia este un alt exemplu al modului în care, alături de aliații noștri, ne angajăm să ne protejăm securitatea pentru generațiile viitoare” a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

Polonia cumpără cele mai performante avioane din lume, F35

Polonia a semnat contracte cu Statele Unite privind achiziționarea de sisteme defensive aeriene Patriot, lansatoare de rachete HIMARS, 32 de avioane de luptă F35, cele mai performante din lume, plus 250 de tancuri Abrams. Numai avioanele F35 costă 6,5 miliarde de dolari, iar cele 250 de tancuri americane alte 4,7 miliarde de dolari.

În plus, Polonia își dorește și 96 de elicoptere americane în valoare de 7 miliarde de dolari.

Polonia a încheiat și cu Coreea de Sud un acord de cumpărare de echipamente și armament în valoare de 12,3 miliarde de dolari. Varșovia achiziționează 189 de tancuri K2, 212 howitzers, plus 48 de avioane FA-50 și 288 de lansatoare de rachete tip K239 Chunmoo.

Cum va reacționa Rusia la atacul cu drone asupra Moscovei. Avertisment privind răspunsul lui Putin

„Trebuie să ne adaptăm politica de securitate față de această provocare”, a spus Radoslaw Fogiel, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera inferioară a Parlamentului Poloniei.

„Dacă SUA vor ca Europa să fie unită în orice se întâmplă în lupta cu China, nu ne putem permite să avem o amenințare în curtea noastră”, spune Fogiel. Războiul din Ucraina este „o oportunitate reală de a controla, de a învinge Rusia, pentru un procent foarte mic din bugetul nostru de apărare, fără prezență americană pe teren”. Pentru America, pe scurt, este „o afacere”. Pentru Polonia, este o ”necesitate urgentă”.

Eveniment Quarterly Report

Ginerele lui "Farmazon", afaceristul care "l-a servit" pe baronul PSD de Vaslui: "Dumitru Buzatu pentru mine este ca un al doilea tată"
Ginerele lui "Farmazon", afaceristul care "l-a servit" pe baronul PSD de Vaslui: "Dumitru Buzatu pentru mine este ca un al doilea tată"
Deputatul PSD Vaslui Eduard Popică, ginerele omului de afaceri Emil Savin care a colaborat cu DNA oferindu-i mită președintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat joi, 28...
Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a transmis joi, 28 septembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Euro-Atlantic Resilience Forum, că întărirea rezilienţei României este esenţială...
#Polonia armata NATO, #Polonia rachete SUA, #armata Polonia, #cheltuieli militare, #NATO Polonia, #tara nato, #Europa Est, #razboi Rusia , #Polonia