Oficial de la Varșovia după ce Polonia a reziliat acordul cu Rusia privind furnizarea de gaze: ”Gazprom nu este un partener de încredere”

Luni, 23 Mai 2022, ora 16:02
2773 citiri
Oficial de la Varșovia după ce Polonia a reziliat acordul cu Rusia privind furnizarea de gaze: ”Gazprom nu este un partener de încredere”
Ministrul polonez al Mediului FOTO / Facebook Anna Moskwa

Autorităţile de la Varşovia au anunţat luni că au reziliat acordul cu Rusia vizând furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, după ce Polonia a respins solicitarea de a plăti în ruble pentru combustibilul livrat de Rusia, iar Moscova a răspuns prin întreruperea livrărilor de gaze la finele lunii aprilie, transmite Reuters.

Ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, cea care a anunţat luni decizia pe Twitter, a precizat pentru agenţia de presă PAP că decizia autorităţilor de la Varşovia nu afectează livrările de gaze din Germania spre Polonia prin conducta Yamal, care este operată de o companie poloneză.

Polonia intenţiona încă dinainte să nu mai prelungească contractul de aprovizionare cu gaze ruseşti care urma să expire la finele lui 2022. Grupul polonez de gaze PGNiG a comunicat grupului rus Gazprom încă din 2019 că nu va reînnoi acest contract.

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat hotărârea Guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am ştiut dintotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere", a spus Anna Moskwa.

Gazprom a anunţat la finele lunii aprilie suspendarea livrărilor de gaze spre Bulgaria şi Polonia, după ce aceste state membre ale Uniunii Europene au refuzat să îşi achite facturile la gaze în ruble, aşa cum a cerut Vladimir Putin.

Anna Moskwa a apreciat că rezilierea contractului a fost o decizie naturală după ce Rusia a încălcat contractul prin oprirea livrărilor.

"Trebuie să analizăm cu atenţie posibilele consecinţe pentru tranzitul gazelor naturale", a replicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a oferi alte detalii.

Polonia a utilizat gazoductul Yamal-Europe, o axă majoră pentru transportul gazelor naturale ruseşti prin Belarus şi Polonia până în Germania, pentru a primi gaze naturale din Germania în sistem reverse flow.

Tronsonul din Polonia al gazoductului Yamal-Europe este deţinut de un joint venture între Gazprom şi grupul polonez PGNiG dar operatorul este firma poloneză de stat Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia.

"Acordurile interguvernamentale cu Rusia care încalcă legislaţia europeană nu ar trebui să mai fie în vigoare", a apreciat Anna Moskwa. "Gazoductul Yamal funcţionează în conformitate cu legislaţia europeană, care permite utilizarea în regim reverse flow pentru a asigura livrările de gaze din Germania în Polonia, fără întrerupere", a mai spus Anna Moskwa.

La rândul său, ministrul polonez al Securităţii Energetice, Piotr Naimski, a declarat luni pentru postul public de radio că Guvernul de la Varşovia a adoptat o rezoluţie privind rezilierea contractului cu Rusia la data de 13 mai iar o notificare oficială în acest sens urmează să fie trimisă luni.

Pentru a putea renunţa la gazele ruseşti, Polonia a decis să extindă un terminal de import al gazelor naturale lichefiate amplasat la Swinoujscie, pe coasta Mării Baltice, şi de asemenea să construiască un gazoduct spre Norvegia.

Eveniment Quarterly Report

Transelectrica, implicată în crearea unui coridor energetic verde Grecia-Polonia. Care este capacitatea României de a vinde energie extern
Transelectrica, implicată în crearea unui coridor energetic verde Grecia-Polonia. Care este capacitatea României de a vinde energie extern
Un coridor energetic verde între Grecia și Polonia ar permite transmiterea surplusului de energie fotovoltaică din Balcani către nord-vestul Europei și a energiei eoliene în direcția opusă....
Polonia și Ucraina fac front comun după ce UEFA a decis să reintegreze echipele ruseşti
Polonia și Ucraina fac front comun după ce UEFA a decis să reintegreze echipele ruseşti
Echipele naţionale ale Poloniei vor boicota meciurile cu formaţii din Rusia la competiţiile europene de fotbal, a anunţat miercuri preşedintele Federaţiei Poloneze de Fotbal, potrivit AFP....
#Polonia, #gaze naturale, #gaze naturale Rusia, #acord , #gaze Rusia