Racheta căzută în Polonia, primele detalii din anchetă. ”Sistemul de apărare aeriană nu s-a activat. Iar rușii știu asta”

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 00:04
12899 citiri
Racheta căzută în Polonia, primele detalii din anchetă. ”Sistemul de apărare aeriană nu s-a activat. Iar rușii știu asta”
Rachete Patriot/ FOTO: Defencenews

Polonia a oferit primele informații strânse pe teren cu privire la prăbușirea rachetei care a ucis marți două persoane pe teritoriul său. „Astăzi există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta, sistemul de autodistrugere nu a funcționat, iar această rachetă, din păcate, a dus la tragedie”, a declarat Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională din cadrul cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda.

El a precizat că la locul accidentului lucrează o echipă de anchetatori polonezi și americani, Kievul cerând de asemenea să ia parte la investigații. „Dacă ambele părți sunt de acord și, din câte știu eu, nu există obiecții din partea americană, atunci un astfel de acces poate fi asigurat în viitorul apropiat. Dacă echipa de anchetă nu are comentarii la nivel tehnic, atunci probabil că nu va exista niciun motiv pentru a le interzice accesul ucrainenilor”, a spus acesta. Întrebat de către jurnaliști pe ce probe se bazează în prezent ancheta, Kumoch a răspuns că este vorba de „rămășițele rachetei și adâncimea craterului”, precizând totodată că experții calculează direcția din care a zburat racheta și cantitatea de combustibil pe care a folosit-o. El a adăugat că anchetatorii au la dispoziție și înregistrări video, dar că nu dorește să vorbească despre conținutul lor deoarece sunt clasificate.

O mare dezbatere agită mediile militare poloneze în urma căderii rachetei (sau rachetelor) de “fabricatie rusă” pe teritoriul polonez, provocând moartea a două persoane în satul Przewodow, la 6 km de frontiera ucraineană. Experții polonezi sunt „sfâșiați între convingerea că o țară întreagă nu poate fi protejată în totalitate și observația că apărarea antiaeriană a Poloniei – și dincolo de asta cea a întregii Alianțe Atlantice (NATO) – a eșuat într-adevăr, neinterceptând acele rachete, de oriunde vor fi venit ele. „Cea mai mare problemă a noastră în acest moment este că sistemul de apărare aeriană nu s-a activat. Iar rușii știu asta”, afirmă și Marcin Wyrwal, specialistul militar al site-ului polonez Onet.pl.

Witold Juras, un jurnalist specializat în subiecte militare, a comentat că apărarea aeriană nu servește la protejarea orașelor și câmpurilor. Juras subliniază cum funcționează orice apărare aeriană. Chiar și țările mari protejează bazele forțelor aeriene, centrele de comandă, centrele de putere și alte instalații critice, capitalele, nu toate orașele, cu atât mai puțin câmpurile de grâu situate în apropierea orașelor. Generalii polonezi în rezervă au comentat că nimeni nu este capabil să protejeze 100% dintr-un anumit teritoriu, iar acest lucru nu poate fi realizat nici chiar de Israel cu Domul său de Fier.

„Nici o armată nu are apărare antiaeriană care să poată proteja întregul teritoriu al țării. Un atac cu rachetă se caracterizează printr-o lovitură precisă asupra unei ținte selectate, mai degrabă decât prin distrugerea mai multor ținte pe suprafețe mari. Sarcina sistemelor este, în special, protecția infrastructurii critice ”, a răspuns Comandamentul General al Forțelor Armate din Polonia criticilor din mass-media și rețelele sociale poloneze în ultimele ore.

Experții militari din Varșovia susțin că, chiar dacă țara se înarmează cu 8 baterii Patriot, pe care intenționează să le cumpere, două au fost comandate până acum, Polonia va putea acoperi cu ele teritoriul doar a câtorva voievodate, districte administrative ale țării. Și, deși nimeni nu va recunoaște acest lucru public, se așteaptă ca bateriile să păzească în primul rând aerodromurile din Lask, Miroslavets și Minsk Mazowiecki.

Din iulie a acestui an, Polonia operează unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare aeriană din lume, Sky Sabre al concernului militar britanic MBDA, care a fost desfășurat pe teritoriul polonez de Marea Britanie. Polonezii l-au ales ca element al umbrelei antiaeriene „Narev”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#Polonia, #ancheta, #racheta, #Rusia, #scut, #NATO, #Ucraina razboi , #racheta Polonia