Viitoarea superputere militară a Europei. Armata ridicată de Polonia va fi atât de puternică încât nu va mai trebui să lupte

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 11:58
10115 citiri
Viitoarea superputere militară a Europei. Armata ridicată de Polonia va fi atât de puternică încât nu va mai trebui să lupte
Polonia are deja mai multe tancuri decât Germania/ FOTO: gov.pl

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un oraș de graniță polonez, ucigând două persoane, unii lideri europeni s-au îngrijorat la fel de mult de modul în care va reacționa guvernul de dreapta al Poloniei, precum și de posibilitatea ca Rusia să fi ordonat atacul.

Neîncrederea de lungă durată a Poloniei în tot ce înseamnă rusesc și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorarea de la Bruxelles la Berlin că Varșovia ar putea face ceva neplăcut, scrie Politico.eu.

Totuși, în loc să-i cedeze nervii, Varșovia a fost stoică, punându-și forțele armate în alertă, păstrând în același timp pulberea uscată până când a fost clarificat ceea ce s-a întâmplat. (Concluzia este că a fost o rachetă de apărare aeriană trasă de Ucraina, pentru a se proteja de un atac rusesc).

Polonia are cea mai bună armată a Europei

Dar calmul polonez s-a născut dintr-o realitate simplă, care de ani de zile a trecut aproape neobservată pe lângă cea mai mare parte a Europei: Polonia are, probabil, cea mai bună armată a Europei. Și va deveni și mai puternică.

Paranoia Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să evite Zeitgeist-ul predominant în cea mai mare parte a Europei, și anume faptul că războiul convențional este un lucru al trecutului. În schimb, polonezii construiesc ceea ce acum este pe cale să devină cea mai mare forță militară a Uniunii Europene.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu mai fie nevoită să lupte, doar pentru că este puternică”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki de Ziua Independenței Poloniei.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a spus un oficial înalt al armatei americane în Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în susținerea NATO în rândul țărilor baltice.

Polonia ia fața Germaniei

În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne o țară cheie, un centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului despre cum să-și refacă armata și lipsa unei culturi strategice i-au împiedicat eficiența ca partener, a mai spus acest oficial american, citat de Politico.

Pe măsură ce Germania continuă să analizeze detaliile a ceea ce numește „Zeitenwende” - sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Ucrainei de către Rusi - Polonia face deja investiții substanțiale.

Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”.

Iar asta este deja pe cale să se întâmple.

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania, și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 de soldați din prezent ai Germaniei.

Astăzi, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de oameni, 30.000 aparținând unei noi forțe de apărare teritorială, înființată în 2017. Aceștia sunt ”soldați de weekend”, care urmează 16 zile de pregătire, urmate de cursuri de perfecționare. Inițial au fost văzuți ca o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea miliției mobile, echipate cu rachete antitanc și antiaeriene, face ca acum această idee să pară mult mai sensibilă.

„Astăzi, acele îndoieli au dispărut”, a spus Błaszczak în timpul unei recente ceremonii de depunere a jurământului pentru noile trupe teritoriale.

Spre deosebire de Germania, care se chinuie să atragă recruții, efortul de recrutare al Poloniei a reușit deja să atragă atenția.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au fost nevoiți să lupte pentru libertatea lor. În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”, a declarat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, acum în Consiliul European pentru Relații Externe.

Cu toate acestea, dacă puterea militară a Poloniei se va traduce în influență politică în Europa este o altă problemă.

Singurul lucru asupra căruia partidele politice conflictuale din Polonia pot fi totuși de acord este necesitatea întăririi armatei.

În timp ce preocupările cu privire la Rusia au stimulat acest impuls, Varșovia este, de asemenea, îngrijorată de fiabilitatea Washingtonului. Spre deosebire de majoritatea restului UE, însă, îngrijorarea lor nu este că Donald Trump se va întoarce ca președinte, ci că nu o va face. În ciuda cooperării din ce în ce mai profunde dintre armatele americane și poloneze în ajutorul Ucrainei, actuala conducere a Poloniei rămâne neîncrezătoare în președintele Joe Biden, care, în calitate de candidat, s-a referit la guvernul țării drept „totalitar”.

Armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea de Sud

Polonia a semnat în această primăvară un acord de 23 de miliarde de złoți (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina.

Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane și, în 2020, Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Dar punctul central al recentelor sale cheltuieli militare a fost Coreea, unde a semnat o serie de acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.

Până acum, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analize de tehnologie militară.

Ofertele includ 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo.

Iar apetitul Poloniei pentru arme noi este și mai mare.

În completarea livrărilor imediate, coreenii sunt așteptați să furnizeze un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9 până la mijlocul și sfârșitul anilor 2020.

„Nici o țară occidentală nu vrea să-și extindă armata atât de mult și atât de repede. Oricine va obține ofertele de arme ale Poloniei, beneficiază de zeci de ani de beneficii, pentru că trebuie să întrețină și să repare echipamentul”, a spus Cielma.

Ofertele Coreei sunt atractive pentru că echipamentele lor militare sunt în general mai ieftine decât cele americane și europene, și le pot produce într-un timp bine definit.

Achizițiile sunt, desigur, o lovitură în visele președintelui francez Emmanuel Macron de „autonomie strategică”, în care își imaginează o Europă capabilă să se apere cu armele proprii (cel mai probabil, franceze).

Liderii polonezi nu au ascuns, însă, că presiunea Europei asupra Poloniei asupra reformelor sale controversate în justiție și a altor probleme a jucat, de asemenea, un rol în deciziile de cumpăra arme din Seul.

„Suntem pregătiți să cumpărăm arme și din în alte țări UE, dar trebuie să-și oprească războiul împotriva Poloniei. Suntem gata să batem palma la oferte și bani, dar nu atunci când ni se spune că nu există stat de drept în Polonia”, a declarat președintele PiS, Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni.

Varșovia a comandat elicoptere italiene Leonardo pentru 8 miliarde de zloți, dar acordul prevedea ca elicopterele să fie fabricate în Polonia.

Deși nimeni nu pune la îndoială ambiția cheltuirii Poloniei, unii se întreabă de fezabilitatea acesteia și de motivele politice care au determinat impulsul. Până în 2035, țara își propune să cheltuiască 524 de miliarde de złoți pentru armată.

„Bine, avem nevoie de tancuri și obuziere, dar avem nevoie de atât de multe din punct de vedere strategic și operațional? Nu există nicio claritate cu privire la motivul pentru care ministerul a anunțat brusc toate aceste acorduri”, a declarat generalul de armată în retragere Stanisław Koziej, fost șef al Biroului de Securitate Națională al Poloniei.

Având în vedere importanța securității pentru electoratul polonez, mulți bănuiesc că PiS face investiții militare cu ochii către alegerile naționale de anul viitor, deoarece partidul își pierde atracția, potrivit sondajelor de opinie.

În cazul unei potențiale schimbări de guvern, noul cabinet va trebui să pună întrebări dificile cu privire la capacitatea Poloniei de a finanța o expansiune militară atât de mare, a spus Koziej. Cu toate că economia Poloniei a fost robustă în ultimii ani, nivelul cheltuielilor militare planificate este fără precedent și va pune inevitabil presiune pe bugetul țării.

„Trebuie să existe un echilibru între cheltuielile militare și dezvoltarea economică generală a țării. Oricare ar fi planurile, ar fi bine să fie analizate prin prisma a ceea ce vor fi condițiile strategice de securitate ale Poloniei după războiul din Ucraina”, a spus Koziej. "

Între timp, Germania pare să salute consolidarea militară a Poloniei, în ciuda relației bilaterale dificile dintre cele două țări și a istoriei tulburi dintre cele două. Berlinul consideră Polonia ca un tampon care o separă de sfera de influență a Rusiei. Cu cât Polonia are mai multe tancuri și trupe, cu atât mai sigură va fi Germania.

„Am impresia că germanii văd următorul hamac”, a spus Gressel, referindu-se la reputația Berlinului de a se relaxa în timp ce aliații, în special SUA, fac munca grea în apărare.

Quarterly Report - Editia 4

Noua față a conflictului dintre cele două Corei. Kim Jong-un trimite baloane cu gunoi și excremente în Coreea de Sud VIDEO
Noua față a conflictului dintre cele două Corei. Kim Jong-un trimite baloane cu gunoi și excremente în Coreea de Sud VIDEO
Coreea de Sud şi-a avertizat locuitorii din apropierea graniţei cu Coreea de Nord să fie în alertă după ce în presă au apărut relatări conform cărora au fost detectate peste 100 de...
Câinele robot cu pușcă automată inventat în China. Poate „efectua recunoașteri, identifică inamicul și lovește ținta” VIDEO
Câinele robot cu pușcă automată inventat în China. Poate „efectua recunoașteri, identifică inamicul și lovește ținta” VIDEO
O nouă invenție a armatei chineze a fost prezentată în timpul unor exerciții militare recente cu Cambodgia, unde apare câinele robot cu pușcă automată. Cel mai bun prieten (electronic)...
#Polonia, #armata, #Europa, #arme, #cumparaturi, #Coreea de Sud , #Polonia