Polonia în alertă. Mercenari Wagner campați în Belarus s-au deplasat spre coridorul Suwalki

Sambata, 29 Iulie 2023, ora 23:03
4140 citiri
Polonia în alertă. Mercenari Wagner campați în Belarus s-au deplasat spre coridorul Suwalki
Mercenari Wagner FOTO Ukrinform

Mai mulți mercenari Wagner au înaintat spre coridorul Suwalki, relatează agențiile de presă poloneze PAP și RMF24, citându-l pe premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Acum situația devine și mai periculoasă. Avem informații că peste 100 de mercenari ai grupului Wagner s-au deplasat către coridorul Suwalki, lângă Grodno, în Belarus”, a declarat Morawiecki la o conferință de presă în timpul vizitei sale la fabrica de vehicule blindate din Gliwice.

Potrivit prim-ministrului, ceea ce s-a întâmplat este „un pas către un nou atac hibrid asupra teritoriului polonez”. Morawiecki a explicat că în ultimii ani, numărul încercărilor de a trece ilegal granița de pe teritoriul Belarus către Polonia și alte țări UE a crescut brusc.

Premierul a sugerat că mercenarii Wagner se vor deghiza în polițiști de frontieră belaruși și vor ajuta migranții ilegali să intre în Polonia. În plus, Morawiecki a recunoscut că mercenarii înșiși ar putea începe să pătrundă pe teritoriul polonez sub masca migranților ilegali, ceea ce ar crea „riscuri suplimentare”.

În același timp, publicația belarusă „Zerkalo” notează că nu au existat încă rapoarte despre mișcarea unui număr semnificativ de mercenari Wagner în regiunea Grodno. Grupul de monitorizare „Belarusian Gaiun” scrie că în regiunea Grodno, în imediata apropiere a graniței cu Lituania și Polonia, există un teren de antrenament „Gojski”, unde ar putea sosi mercenari pentru antrenament cu armata belarusă.

Noilor recruți Wagner li se spune că trebuie să accepte să lupte în interiorul țărilor NATO, Polonia și Lituania, atunci când semnează contracte, a susținut Centrul Național de Rezistență al Ucrainei.

Un atac legat de Wagner asupra unui teritoriu NATO ar constitui un motiv pentru ca alianța de securitate să intre într-un conflict armat.

Cel puțin 5.000 de soldați Wagner s-au restabilit în Belarus, unde ar trebui să antreneze armata autocratului Aleksander Lukașenko.

Lituania a declarat pe Wagner organizație teroristă, iar ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis pe 18 iulie că va consolida granița cu două brigăzi militare suplimentare, datorită prezenței Grupului Wagner.

Granița dintre Polonia și Lituania a fost numită „cea mai slabă verigă” a NATO.

Coridorul Suwalki este o fâșie de pământ de 97 de kilometri care are o importanță strategică masivă pentru NATO și UE - precum și pentru Rusia.

Pentru Occident, este singura legătură terestră cu cele trei republici baltice ex-sovietice - Lituania, Letonia și Estonia - care sunt considerate vulnerabile în fața lui Putin dacă tensiunea actuală est-vest se agravează.

Pentru Rusia, controlul coridorului ar oferi o legătură terestră între exclava baltică Kaliningrad, baza principală a flotei baltice a lui Putin, și aliatul Kremlinului, Belarus.

General-colonelul rus în rezervă Andrei Kartapolov, deputat și președinte al comisiei de apărare a parlamentului rus, a declarat la începutul acestei luni că forțele Wagner ar putea fi desfășurate aici.

Quarterly Report - Editia 4

Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat, recent, Belarus. După ce a discutat cu bunul său prieten, Aleksandr Lukașenko, mai multe aspecte care țin de apărare și de economie, cei doi...
Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Andrei Belousov, noul ministru rus al apărării, a pledat vineri, 24 mai, la Minsk, pentru luarea de măsuri suplimentare în vederea asigurării securităţii Uniunii Statale Rusia-Belarus,...
#Polonia, #Belarus, #mercenari, #wagner, #coridorul suwalki , #Polonia