Polonia ridică o nouă cortină de fier. Țara face investiții enorme în apărare și va deveni în curând una dintre puterile Europei

Sambata, 09 Iulie 2022, ora 23:26
18177 citiri
Polonia ridică o nouă cortină de fier. Țara face investiții enorme în apărare și va deveni în curând una dintre puterile Europei
Soldat polonez la granița cu Belarus/ FOTO: Captura Youtube

Pe măsură ce războiul din Ucraina – ce a intrat în a cincea lună – devine o bătălie de uzură, o nouă realiniere geostrategică de-a lungul Flancului de Est al NATO se poate observa: a apărut o linie de falie, care se întinde de la nord la sud, din Scandinavia și Marea Baltică până în Polonia, România și Bulgaria.

În această Europă reconfigurată, Polonia este în centrul efortului NATO de a ajuta Ucraina, servind drept principală rută de tranzit pentru transporturile de echipamente și muniții către fosta republică sovietică și oferind o rută cheie pentru exporturile de cereale ucrainene către porturile sale baltice, precum Gdansk.

Polonia este, de asemenea, principalul punct de intrare pentru refugiații ucraineni care fug de război. Și din punct de vedere al numărului, este cel mai mare furnizor european de echipamente și muniții pentru armata ucraineană. A livrat cel puțin 240 de tancuri T-72 îmbunătățite și alte 50 de obuziere autopropulsate Krab de 155 mm pe lângă cele 18 unități deja furnizate vecinului său. 

Putere militară cheie de pe Flancul de Est al NATO

Dar proeminența sporită a Poloniei în NATO se bazează pe mai mult decât pe contribuția sa la efortul de război al Ucrainei. Acum a devenit puterea militară cheie de pe Flancul de Est al NATO, un stat de linie de front asemănător Germaniei de Vest în timpul Războiului Rece. Armata poloneză este restructurată și extinsă devenind cea mai mare forță terestră din Europa, cu o țintă de 400.000 de soldați față de cei 150.000 actuali.

De asemenea, țara s-a angajat să cumpere volume mari de arme americane, inclusiv 32 din avioanele de luptă F-35 din a cincea generație și 250 dintre cele mai avansate versiuni ale tancurilor de luptă M1A2 SEPv3 Abrams. De asemenea, este pe final cu negocierile pentru cumpărarea a 500 de lansatoare cu sisteme de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Pe scurt, înarmarea poloneză micșorează potențialul altor aliați de-a lungul flancului, scrie Chels Michta, ofițer de informații în armata SUA, pentru CEPA.

Washingtonul recunoaște noul rol al Poloniei

Washingtonul recunoaște noul rol al Poloniei ca pivot de-a lungul Flancului estic. Săptămâna trecută, la summitul NATO de la Madrid, președintele Biden a anunțat că SUA vor stabili un cartier general permanent pentru Corpul V al Armatei americane în Polonia și vor crește semnificativ numărul de trupe și echipamente desfășurate acolo, astăzi fiind 10.500 de soldați.

Decizia de a muta cartierul general al Corpului V este probabil un preludiu pentru stabilirea de instalații permanente ale SUA și, în cele din urmă, trecerea de la desfășurări rotative la permanență americană. Nu în ultimul rând, pe măsură ce cerințele de mobilitate militară s-au mutat pe axa nord-sud, poziția centrală a Poloniei în intermarium Baltic-Marea Neagră face din țară un hub central de distribuție pentru întregul flancul de Est al NATO.

Paralelele istorice sunt adesea suprautilizate sau simplificate excesiv, dar pe măsură ce o nouă cortină de fier trasată de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin coboară în Europa, Polonia este noul stat de frontieră, esențial atât pentru continuarea sprijinului militar, economic și umanitar al Vestului pentru Ucraina, cât și pentru piciorul perimetrului defensiv al alianței, notează autorul,

O țară de dimensiuni medii din inima Europei Centrale, Polonia a fost pusă în lumina reflectoarelor de echilibrul de putere în schimbare rapidă a continentului.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Polonia, #INARMARE, #cortina de fier, #NATO, #Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie , #Polonia