Polonia denunță oligarhia impusă de Germania și Franța în interiorul UE: ”Este o democraţie formală”

Marti, 16 August 2022, ora 20:23
2829 citiri
Polonia denunță oligarhia impusă de Germania și Franța în interiorul UE: ”Este o democraţie formală”
Polonia a acuzat UE că respectă tot mai puțin libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre FOTO Facebook / Mateusz Morawiecki

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut ”revenirea la principiile” UE, denunțând ”oligarhia de facto” impusă de Franţa şi Germania, într-un editorial consacrat războiului din Ucraina şi publicat marţi, 16 august, în Le Monde.

Conflictul în Ucraina ”a arătat adevărul despre Europa, care a refuzat să asculte vocea adevărului” venită din Polonia asupra ambiţiilor ”imperialiste”ale lui Vladimir Putin, o ”ilustrare a unei probleme mult mai extinse cu care se confruntă astăzi UE”, a apreciat Morawiecki, citat de AFP.

”În cadrul său, egalitatea între state individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă”, consideră şeful executivului polonez.

”Avem deci de-a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care puterea este deţinută de cei mai puternici”, afirmă prim-ministrul polonez.

Uniunii Europene ”îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre”, a insistat Morawiecki. ”Din ce în ce mai mult auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi”.

Ori ”abandonarea principiului unanimităţii în mai multe domenii de competenţă ale UE ne apropie de modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici”, a argumentat Morawiecki, potrivit căruia Uniunea Europeană ”nu a fost la înălţimeîn faţa războiului în Ucraina”.

Premierul polonez a invitat la o revenire la principiile care organizează comunitatea europeană.

”Europa are nevoie de speranţă mai mult ca oricând până acum. Şi nu poate găsi această speranţă decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale”, a spus el.

Polonia, la fel ca ţările baltice, figurează printre susţinătorii cei mai necondiţionaţi ai Ucrainei în cadrul UE, dar de asemenea şi printre cei mai mari critici ai Rusiei, spre deosebire de Germania şi Franţa, ale căror poziţii uneori mai timorate sunt criticate de Kiev, notează AFP.

Citește și:
Premierul Poloniei: "Propaganda nu mai funcționează, regimul lui Putin slăbește în fiecare zi"
Premierul Poloniei: "Propaganda nu mai funcționează, regimul lui Putin slăbește în fiecare zi"
Ultimele decizii ale lui Vladimir Putin în calitate de președinte al Federației Ruse i-au zdruncinat semnificativ poziția atât în ​​interiorul țării, cât și pe arena internațională....
Bulgaria, Estonia și Polonia își cheamă acasă cetățenii aflați în Rusia. Oficiali de la Sofia: ”Să evite locurile cu adunări”
Bulgaria, Estonia și Polonia își cheamă acasă cetățenii aflați în Rusia. Oficiali de la Sofia: ”Să evite locurile cu adunări”
Bulgaria le-a cerut cetățenilor aflați din varii motive în Rusia să revină în țară, dar și să evite pe timpul șederii locurile cu ”adunări de mai multe persoane”. ”Bulgaria...