Prima reacție a Poloniei după ce Rusia a tăiat livrările de gaz: ”Sunt destul de sigur că vom reuși să ne descurcăm”

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 11:12
3750 citiri
Prima reacție a Poloniei după ce Rusia a tăiat livrările de gaz: ”Sunt destul de sigur că vom reuși să ne descurcăm”
Bulgaria și Polonia, tăiate de la gazul rusesc FOTO Unsplash

Polonia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării şi ”se va descurca”, declară viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, după anunţul Gazprom privind întreruperea furnizării de gaze.

De asemenea, rezervele de energie ale ţării sunt ”în siguranţă”, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă, afirmă ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, relatează BBC.

Gigantul energetic rus Gazprom a transmis Poloniei şi Bulgariei, marţi, că va opri furnizarea de gaze către ţările ”neprietenoase” care refuză să plătească în ruble.

Datele provenite din reţeaua Uniunii Europene a operatorilor de transport de gaze arată că aprovizionarea Poloniei a fost întreruptă miercuri, însă, între timp a fost reluată.

Bulgaria a precizat, miercuri dimineaţa, că gazele continuă să fie furnizate pentru moment.

În urma anunţului făcut de Gazprom, ministerul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, a declarat că rezervele de energie ale ţării sunt în siguranţă.

De asemenea, Moskva a spus că Polonia nu este nevoită să extragă gaze din rezerve şi că alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă.

Viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, a afirmat că Varşovia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării.

”Sunt destul de sigur că vom reuşi să ne descurcăm”, a spus el pentru BBC.

Przydacz a adăugat că suspendarea livrărilor de gaze a dovedit că Moscova ”nu este un partener de încredere în niciun fel de afaceri” şi a îndemnat alte state europene, precum Germania, să susţină interzicerea importurilor de energie din Rusia.

Polonia plănuia deja să renunţe la importul de gaze din Rusia până la sfârşitul anului, când expiră contractul de furnizare pe termen lung cu Gazprom.

PGNiG a menţionat că depozitul său subteran de gaze este plin în proporţie 80% şi, odată cu apropierea sezonului estival, cererea a fost mai mică.

Polonia are, de asemenea, surse alternative de aprovizionare, inclusiv un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) în Swinoujscie.

Pe 1 mai urmează să se deschidă un nou gazoduct în colaborare cu Lituania, care va oferi Poloniei acces la gaze din terminalul GNL al Lituaniei.

Totodată, o nouă conductă care livrează gaze din Norvegia, cunoscută sub numele de ”Conducta baltică”, va deveni funcţională în octombrie, urmând să atingă capacitatea maximă până la sfârşitul anului şi să poată înlocui toate livrările de gaze provenite din Rusia.

Atât Polonia, cât şi Bulgaria au refuzat să plătească în ruble livrările de gaze naturale.

Compania poloneză de gaze PGNiG a anunţat că a fost informată că toate livrările de gaze vor fi oprite de la ora locală 8.00 (9.00 ora României). Ministerul Energiei din Bulgaria a comunicat că a fost informat că livrările vor fi suspendate de miercuri.

53% din importurile de gaze ale PGNiG din primul trimestru al anului 2022 provin de la Gazprom.

Varşovia a descris suspendarea drept o încălcare a contractului, adăugând că PGNiG va lua măsuri pentru a restabili furnizarea de gaze.

Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din gazele primite, a specificat că a luat măsuri să găsească surse alternative, dar nu sunt necesare restricţii privind consumul de gaze în prezent.

Ministerul bulgar al Energiei a informat că Bulgaria şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul cu Gazprom şi a făcut toate plăţile necesare, adăugând că noul sistem de plată propus de Rusia a încălcat contractul existent.

NATO se opune propunerii Poloniei de a doborî rachetele rusești de pe teritoriul Ucrainei. „Nu vom participa la acest conflict”
NATO se opune propunerii Poloniei de a doborî rachetele rusești de pe teritoriul Ucrainei. „Nu vom participa la acest conflict”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, 15 iulie, că politica NATO rămâne neschimbată și că organizația nu va intra în conflictul din Ucraina, răspunzând astfel...
Polonia ia în calcul să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei. „Propunere foarte riscantă”
Polonia ia în calcul să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei. „Propunere foarte riscantă”
Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul...
#Polonia, #gaz rusesc, #razboi Ucraina , #Gazprom
  1. Crește alarmant numărul cazurilor de gripă aviară la oameni. Care sunt simptomele care atrag atenția
  2. Alertă alimentară! Un produs vândut de Kaufland, Mega Image și Carrefour ar putea fi infestat cu Salmonella FOTO
  3. Joe Biden susține că acuitatea lui mentală este bună și că este pregătit pentru o nouă dezbatere. Când va avea loc VIDEO
  4. De ce l-a ales Trump pe JD Vance drept candidat la postul de vicepreședinte
  5. Accident dramatic în Spania. Un autobuz cu zeci de pasageri s-a răsturnat la intrarea într-un tunel VIDEO
  6. Ion Cristoiu, convins că Donald Trump va fi asasinat înainte de alegeri: "Putem paria, el nu ajunge președinte"
  7. Un prezidențiabil o acuză pe ministra Justiției că a pierdut, „din nou”, extrădarea lui Ionel Arsene. „De ce nu a făcut informația publică?”
  8. Rusia critică propunerea lui Zelenski de a organiza "al doilea summit internaţional de pace". "Primul nu a fost deloc de pace”
  9. Tragedie la o piscină din Brașov. Două persoane au murit electrocutate
  10. Cele trei băuturi miraculoase recomandate de neurologi, care ajută memoria și previn demența. Elimină și riscurile de Alzheimer