Scandal imens în Polonia. Opozanții guvernului au fost spionați prin intermediul controversatului program Pegasus

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 14:58
2138 citiri
Scandal imens în Polonia. Opozanții guvernului au fost spionați prin intermediul controversatului program Pegasus
Pegasus. program care apiră totul dintr-un telefon: emailuri, contacte, localizarea geografică, SMS-uri, apeluri telefonice, documente, fotografii…

Noile dezvăluiri despre utilizarea programului israelian de spionaj Pegasus împotriva unui avocat apropiat de opoziția poloneză și a unui procuror au tensionat și mai mult relațiile dintre Bruxelles și Varșovia zilele acestea, adăugând combustibil la disputa lor continuă privind statul de drept.

Legislatorii europeni îndeamnă UE să intervină pentru a investiga incidentul și pentru a proteja victimele, potrivit Politico.eu.

Cercetătorii de la grupul de supraveghere Citizen Lab din Toronto au declarat luni seara că Roman Giertych, un avocat proeminent apropiat de opoziția poloneză și procurorul Ewa Wrzosek au căzut victime ale software-ului Pegasus, fiindu-le sparte telefoanele pentru a le supraveghea activitatea.

Guvernul polonez a negat că i-a vizat pe cei doi în scopuri politice. „Orice sugestie conform căreia serviciile poloneze folosesc metode operaționale de dragul luptei politice sunt false”, a declarat Stanisław Żaryn, purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale din Polonia.

Dar criticii guvernului naționalist al Poloniei au respins marți acest răspuns, acuzând guvernul că se află în spatele atacurilor.

„Pune Polonia, din păcate, în aceeași categorie cu alte regimuri autoritare care folosesc greșit tehnologia pentru a-i viza nu pe cei care încalcă legea, ci pe rivalii politici”, a declarat Radosław Sikorski, deputat polonez în Parlamentul European și fost ministru, al cărui partid -Platforma Civică, de dreapta - este cea mai puternică forță de opoziție a Poloniei.

Nu este primul caz în care s-a descoperit că Pegasus a fost folosit împotriva figurilor opoziției din Europa. O investigație numită Pegasus Project în această vară a constatat că software - ul a fost folosit în peste 50 de țări pentru a spiona membri ai societății civile, politicieni, avocați, jurnaliști și alții.

Franța, Spania și Ungaria s-au numărat printre țările în care jurnaliștii au fost vizați. În cazul Ungariei, ancheta a legat utilizarea Pegasus de guvernul primului ministru Viktor Orbán. În urma rapoartelor, comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European a organizat audieri și a cerut Comisiei să se implice și să limiteze utilizarea programelor spion, inclusiv de către guvernele membre.

Scandalul Pegasus vizează o vastă rețea de spionaj cibernetic bazată pe un program informatic secret israelian, cu acces la telefoanele a zeci de mii de jurnaliști, avocați și oameni politici în multe țări, printre care unele europene, precum Ungaria.

Totul a început cu revelații făcute în cadrul structurii numite Forbidden Stories, împreună cu alte 16 mari ziare (printre care Le Soir în Belgia, The Guardian în Anglia, sau Süddeutsche Zeitung în Germania, iar din SUA Washington Post).

Jurnaliștii au putut ei înșiși avea acces la datele a circa 50.000 de personalități din presă, justiție și sfera politicului. Printre organizațiile media cu ziariști vizați se numără Wall Street Journal, CNN, New York Times, dar și Europa Liberă și Vocea Americii.

Baza de date israeliană la care au avut acces jurnaliștii conține printre atâtea altele 300 de numere de jurnaliști, oameni de afaceri și patroni de presă din Ungaria. Pe listă se regăsesc nume atât de răsunătoare ca jurnaliștii András Szabó și Szabolcs Panyi, de la site-ul de investigații Direkt36. În ultimii ani, acest site a publicat o serie de anchete, foarte deranjante pentru putere, despre relațiile lui Viktor Orbán cu Rusia și China.

În 2019, de pildă, Szabolcs Panyi, care ancheta asupra transferului Băncii Internaționale de Investiții de la Moscova la Budapesta, a descoperit că telefonul său fusese infectat de nu mai puțin de 20 de ori. În acel an, 2019, La Libre Belgique scria deja că sediul băncii de la Budapesta aduce cu un biroul unor servicii de spionaj.

Pegasus este un program extrem de intruziv, pentru că aspiră, fără să se facă remarcat, cu toată discreția, totul dintr-un telefon: emailuri, contacte, localizarea geografică, SMS-uri, apeluri telefonice, documente, fotografii…

The Guardian a scris că recursul guvernelor la o firmă privată pentru a spiona cetățenii marchează trecerea la o nouă eră a supravegherii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Donald Tusk, premierul polonez a avertizat vineri, 19 aprilie, că în Ucraina situaţia pe front este critică şi săptămânile următoare ar putea să decidă deznodământul războiului...
#Polonia, #scandal, #spionaj, #opozitie, #program pegasus , #Polonia