Polonia vrea să impună o suprataxă companiilor din energie. Suma strânsă s-ar apropia de trei miliarde de dolari

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 07:36
1409 citiri
Polonia vrea să impună o suprataxă companiilor din energie. Suma strânsă s-ar apropia de trei miliarde de dolari
Polonia se aşteaptă să atragă 13,5 miliarde de zloţi (2,75 miliarde de dolari) printr-o taxă excepţională impusă companiilor energetice FOTO Pixabay

Polonia se aşteaptă să atragă 13,5 miliarde de zloţi (2,75 miliarde de dolari) printr-o taxă excepţională impusă companiilor energetice, a declarat ministrul Activelor de Stat, banii urmând să fie folosiţi pentru a compensa impactul facturilor mai mari asupra gospodăriilor, transmite Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat o criză energetică globală care a dus la creşterea facturilor energiei şi a lăsat multe gospodării să aibă probleme înaintea iernii.

”Ieri, i-am trimis prim-ministrului @MorawieckiM o soluţie cu privire la impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor deţinute de Trezoreria Statului şi ale întreprinderilor private”, a scris Jacek Sasin pe Twitter.

”Contribuţia bugetară estimată este de 13,5 miliarde de zloţi, pe care o vom cheltui pentru atenuarea efectelor creşterii preţurilor la energie”, a mai spus acesta.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a spus în repetate rânduri că profiturile excedentare rezultate din creşterea preţurilor energiei ar trebui împărţite cu consumatorii şi a cerut schimbări în sector.

”Astăzi avem o situaţie în care preţul pentru livrările de anul viitor este stabilit la bursa de energie electrică, folosind preţul cărbunelui din Olanda - şi nu preţul cărbunelui care este cumpărat de centralele electrice din minele poloneze... Noi nu sunt de acord cu acest lucru”, a scris el într-o postare pe Facebook, sâmbătă.

Vineri, Sasin a declarat că va prezenta propuneri care ar stabili preţurile maxime ale energiei electrice care vor putea fi percepute ”entităţiloe sensibile”, precum şcoli, spitale şi autorităţi locale.

Într-o scrisoare publicată pe Twitter, Sasin a propus un preţ maxim de 618,24 pe megawat-oră (MWh) pentru aceşti consumatori, o creştere de 40% faţă de 2022.

Polonia a luat deja o serie de măsuri pentru a ajuta consumatorii, cum ar fi scutiri de taxe şi subvenţii pentru combustibili pentru gospodării.

Ţara intenţionează să îngheţe preţurile energiei electrice de uz casnic din 2023 la nivelurile actuale pentru până la 2.000 de kilowaţi-oră. De asemenea, planifică ajutoare pentru companiile mari consumatoare de energie în valoare de 17,4 miliarde de zloţi, între 2022 şi 2024.

Citește și:
Anunțul ANRE cu privire la facturile românilor. Cum vor fi facturați clienții casnici de către furnizori
Anunțul ANRE cu privire la facturile românilor. Cum vor fi facturați clienții casnici de către furnizori
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a publicat un proiect de Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali care prevede o perioadă de facturare lunară pentru...
Ucraina încearcă să cumpere energie electrică din România. Declarațiile Kievului: „Am început, într-adevăr, importul de probă”
Ucraina încearcă să cumpere energie electrică din România. Declarațiile Kievului: „Am început, într-adevăr, importul de probă”
Compania de Energie a Ucrainei (EKU) plănuiește să efectueze un import de probă de energie electrică din România, după cum a anunțat directorul general Vitali Butenko, citat de Ukrinform....