Polonia ”îngheață” relațiile cu Ungaria. Viktor Orban, trimis la oftalmolog pentru că ”nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea”

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 17:42
7648 citiri
Polonia ”îngheață” relațiile cu Ungaria. Viktor Orban, trimis la oftalmolog pentru că ”nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea”
Viktor Orban, premierul Ungariei Foto Twitter

Jaroslaw Kaczynski, vicepremierul şi liderul de facto al Poloniei, l-a criticat, vineri, pe vechiul său aliat şi prieten,Viktor Orban, premierul Ungariei, deoarece ”nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea” şi îi recomandă o ”vizită la oftalmolog”. De asemenea, liderul polonez a spus că o cooperare viitoare nu este posibilă decât dacă abordarea lui Orban asupra agresiunii ruse în Ucraina se schimbă, relatează The Associated Press.

Jaroslaw Kaczynski a declarat într-un interviu pentru Radio Plus că are o părere ”categoric negativă” cu privire la refuzul lui Orban de a condamna invazia Rusiei în Ucraina şi de a ajuta la înarmarea Ucrainei. De asemenea, Kaczynski l-a criticat pe Orban pentru că l-a numit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski unul dintre ”adversarii săi”.

Potrivit oficialului polonez, atitudinea lui Orban a fost ”foarte tristă” şi o ”dezamăgire”. ”Când premierul Orban spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat în Bucea, atunci ar trebui să fie sfătuit să meargă la un oftalmolog, iar acest lucru este o dezamăgire”, a spus Kaczynski.

”Cred că ceea ce face Viktor Orban are legătură cu speranţa de a juca un rol în oprirea acestui conflict (n.r. din Ucraina), dar cred că acesta este o pistă falsă, în totalitate”, a mai declarat el.

După victoria electorală de weekendul trecut, Orban a spus că doreşte să consolideze relaţiile de parteneriat cu Polonia şi să pună capăt diviziunii din cauza invaziei ruse în Ucraina. Kaczynski a răspuns vineri că o schimbare a relaţiilor ar fi un ”lucru bun, dacă Viktor Orban se schimbă”, deoarece, aşa cum stau lucrurile acum, ”nu putem coopera”.

Declaraţia lui Kaczynski vine ca o mare surpriză, după ani de cooperare strategică între guvernele de dreapta din Polonia şi Ungaria, care s-au sprijinit reciproc în disputele lor separate privind statul de drept şi finanţarea cu Uniunea Europeană, blocând uneori deciziile acesteia.

Ungaria, singura dintre vecinii UE ai Ucrainei, a refuzat să aprovizioneze ţara cu armament şi nici nu a permis transferul armamentului peste graniţa ungaro-ucraineană.

Orban, care a condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina, dar a evitat să menţioneze explicit numele lui Putin, a criticat sancţiunile Uniunii Europene impuse Moscovei asupra importurilor ruseşti de energie, pe care Ungaria se bazează foarte mult.

Poziţia ambiguă a Ungariei faţă de conflict a stârnit furia oficialilor ucraineni, care i-au cerut public lui Orban să adopte o poziţie mai fermă cu privire la apărarea Ucrainei.

Eveniment Quarterly Report

Pentru prima dată în istorie Ucraina nu va importa gaze pentru a trece iarna. ”Este realizarea noastră comună”
Pentru prima dată în istorie Ucraina nu va importa gaze pentru a trece iarna. ”Este realizarea noastră comună”
Ucraina va trece sezonul de iarnă 2023/2024 fără a importa gaz. Este pentru prima dată în istorie când Kievul nu va cumpăra „combustibil albastru” din străinătate, ci va folosi gaze...
SUA intervin în scandalul dintre Varșovia și Kiev, după ce Zelenski a fost somat să nu-i mai „insulte” pe polonezi
SUA intervin în scandalul dintre Varșovia și Kiev, după ce Zelenski a fost somat să nu-i mai „insulte” pe polonezi
Statele Unite au cerut Poloniei să clarifice declarațiile premierului său Mateusz Morawiecki, care a afirmat că statul său nu oferă în prezent asistență militară Ucrainei "pentru că...
#Polonia, #Ungaria, #Viktor Orban, #Ucraina, #bucea, #razboi Ucraina , #Polonia