Fenomenul care aduce în centrul Capitalei fumul generat de mafia gunoaielor în Ilfov: "Aerul periferiei e negru și plin de substanțe cancerigene"

Luni, 26 Februarie 2024, ora 18:13
4641 citiri
Fenomenul care aduce în centrul Capitalei fumul generat de mafia gunoaielor în Ilfov: "Aerul periferiei e negru și plin de substanțe cancerigene"
Imagine surprinsă în București în dimineața zilei de 16 ianuarie 2024, atunci când senzorii rețelei Aerlive au indicat depășiri de până la 100% ale nivelului de particule în suspensie PM 2.5 FOTO Hepta

Calitatea aerului respirat în capitala României este extrem de slabă, arată măsurătorile făcute în toate zonele orașului în ultimii ani.

Cele mai recente valori făcute publice au fost înregistrate luni, 26 februarie, la ora 16.00.

Potrivit Weather.com, aplicația oficială a Microsoft, indicele de calitate a aerului (AQI) înregistrat în București la ora 16.00 a fost 162, pe o scară de la 0 la 500. Valoarea este încadrată la categoria "aer nesănătos" în centrul Capitalei și "aer de calitate slabă" la periferie. Demn de menționat este faptul că cerul a fost senin în București pe tot parcursul zilei, făcând posibil eventuala disipare a aerului murdar.

Weather.com recomandă, la acest nivel critic de poluare, limitarea activităților în aer liber, închiderea ușilor și a geamurilor, folosirea aparatelor de purificat aerul sau purtarea măștilor faciale la ieșirea din locuințe.

Principala sursă de poluare, potrivit sursei citate, sunt microparticulele PM 2.5 (cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri), care au înregistrat la ora 16.00 un nivel maxim de 47 μg/m³ (micrograme pe metru cubic) în București. O valoare acceptabilă, conform celor mai recente normative românești, ar fi de 20 de μg/m³. Organizația Mondială a Sănătății, pe de altă parte, recomandă un prag dezirabil de doar 5 μg/m³.

Poluanții PM 2.5 pot proveni direct din surse naturale, cum ar fi praful, funinginea, bacteriile, virușii, sarea împrăștiată de vânt, polenul, fumul de la incendii sau din surse artificiale (antropice) ca, de exemplu, procesele industriale, unele centrale electrice, emisiile autovehiculelor, sobele, șemineele și fumatul.

Harta poluării Bucureștiului arată că valorile cresc pe măsură ce se înaintează spre centrul orașului FOTO Weather.com

O animație disponibilă la aceeași adresă web arată în succesiune valorile înregistrate în București începând din dimineața zilei de duminică, 25 februarie. Nivelul cel mai ridicat a fost atins la ora 23.00, în seara zilei de duminică. AQI a ajuns atunci la 254.

Garda de Mediu și celelalte autorități competente ale statului român se arată depășite de situație, până în acest moment neexistând un comunicat oficial în această speță în ultimele zile.

Cel mai probabil, arată mai multe surse independente, poluarea este generată de mafia gunoiului care acționează în județul Ilfov. Cantități uriașe de deșeuri sunt arse în comunitățile sărace din mai multe localități periferice Bucureștiului. Scopul este de a aduna și a vinde ulterior diversele metale rezultate în urma arderilor.

Materialele sunt colectate la prețuri mici de către o mână de societăți care au instituit un monopol în afacerea gunoiului în această zonă a țării. Afacerea este sesizată de mai mulți ani, prin investigații și mărturii obținute la fața locului, fără a determina însă măsuri din partea statului român.

"Poluarea extremă din București, din serile de vineri și sâmbătă, vine din arderile ilegale de cabluri și plastic provenit din dezmembrările auto!

Am fost sâmbătă și duminică seară în zonele Vidra-Jilava-Berceni, cât și în nordul Bucureștiului, zona Voluntari-Petricani-Ștefănești. Mirosul înțepător și chimic, acel miros pe care cu toții l-am descoperit atunci când am ars o sârmă sau un cablu, se asorta cu o ceață densă provenită din fumul negru.

În Vidra nu poți să vorbești de trafic intens vineri sau sâmbătă seară. Dar dacă ai curiozitatea să treci prin Sintești vei vedea că becurile iluminatului stradal abia se mai văd și aerul care intră în mașină te face să tragi pe dreapta și să cauți stingătorul", arată Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu.

Specialistul explică și procesul natural care ridică poluarea în București la valori atât de ridicate.

"Bucureștiul funcționează ca o insulă de căldură. În centru, aerul cald provenit din încălzirea betoanelor și a locuințelor se ridică și atrage că o mini-tornadă aerul rece de la periferie. Iar aerul periferiei este negru și plin de substanțe cancerigene care ne scurtează viață cu 6-8 ani, dacă le dăm crezare celor mai buni medici din București", mai spune Berceanu.

Situația aerului extrem de murdar s-a agravat în ultimii ani în București, în lipsa oricărei măsuri de combatere a poluării. Autoritățile statului român n-au fost mișcate nici de revolta locuitorilor orașului, nici de multiplele avertizări ale specialiștilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cele mai poluate zone din București. Calea Victoriei, pe lista neagră
Cele mai poluate zone din București. Calea Victoriei, pe lista neagră
Zona Calea Victoriei/Cercul Militar a înregistrat cele mai mari valori ale nivelului de dioxid de azot (NO2) din Bucureşti, arată rezultatele unei monitorizări a calităţii aerului din...
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
#poluare Bucuresti, #mafia gunoaielor, #aer murdar bucuresti , #poluare