Peste 2.800 de oameni mor în fiecare an din cauza poluării din București. Cifrele cumplite publicate de Ecopolis

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 14:36
1687 citiri
Peste 2.800 de oameni mor în fiecare an din cauza poluării din București. Cifrele cumplite publicate de Ecopolis
Poluarea din București provoacă peste 2800 de decese anual FOTO Hepta

Poluarea aerului cu PM2.5 şi PM10 este responsabilă pentru 2.869 de decese, anual, în Bucureşti, potrivit unui calcul realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi platforma AerLive.ro, în cadrul campaniei "Curat.AerLive.ro", cu privire la impactul poluării asupra sănătăţii umane.

Totodată, 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii, iar 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluşi au drept motiv poluarea cu microparticule PM10.

La demers s-au alăturat cinci medici specialişti din Capitală, prin oferirea de informaţii suplimentare despre cum poluarea aerului provoacă afecţiuni pulmonare, respiratorii, pediatrice, cardiologice, dermatologice şi oncologice: Radu Ţincu - medic primar Terapie Intensivă, Ioana Simian - medic primar dermatolog, Iulia Balint - specialist pediatrie, Denisse Creţu - medic specialist ORL şi ORL pediatric şi Cristian Cobilinschi - specialist anestezie şi terapie intensivă.

Conform Ecopolis, în cadrul campaniei "Efectele poluării asupra sănătăţii umane" au fost informaţi peste 300.000 de bucureşteni şi membri din administraţia locală şi ai Comisiilor de mediu din Parlamentul României.

Proiectul a fost realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti.

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

De asemenea, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase pentru sănătate, întrucât pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.

În România, conform Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea ţintelor anuale de PM2.5 este stabilită la 25 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală ce trebuia atinsă până la data de 1 ianuarie 2020 era de 20 micrograme/mc.

Platforma Airly acţionează ca un sistem de avertizare pentru poluare în timp real, cu mare acurateţe şi la un cost mai mic pentru oraşe şi întreprinderi. Airly oferă informaţii utile despre calitatea aerului prin intermediul algoritmilor săi bazaţi pe inteligenţă artificială care prezic poluarea aerului pentru următoarele 24 de ore, cu o verificabilitate de până la 95%.

De asemenea, compania pune la dispoziţia clienţilor din întreaga lume o platformă interactivă, ce oferă un status a mediului în care trăiesc cu ajutorul reţelelor de senzori ce urmăresc toţi markerii cheie de poluare - particulele (PM1, PM2.5, PM10) şi gazele (NO2, O3, SO2 şi CO).

Citește și:
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidul Forţa Dreptei este deschis colaborării cu "formaţiunile politice de centru-dreapta, democratice, euro-atlantice", este într-un "permanent dialog" cu USR şi PMP şi este posibilă o...
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Mai mulți vicepreședinți din PSD au transmis că partidul ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2023, deși liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a înclinat...