Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 16:59
1015 citiri
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Obiectivul UE este de a reduce la zero poluarea până în 2050 FOTO Pixabay

Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât acesta să nu mai fie dăunător sănătăţii umane, ecosistemelor naturale şi biodiversităţii.

Documentul a trecut în P.E. cu 381 voturi „pentru”, 225 „împotrivă” şi 17 abţineri.

Legea revizuită vizează reducerea poluării aerului în UE pentru un mediu curat şi sănătos pentru cetăţeni, potrivit viziunii UE de a reduce poluarea la zero până în 2050. Documentul trebuie adoptat şi de Consiliu UE, înainte să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE şi să intre în vigoare 20 de zile mai târziu. Ţările UE vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a aplica noile norme.

Noile norme stabilesc limite şi valori-ţintă mai stricte pentru 2030 pentru poluanţii cu impact grav asupra sănătăţii umane, inclusiv particulele în suspensie (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot) şi SO2 (dioxid de sulf). Statele membre pot solicita ca termenul pentru 2030 să fie amânat cu până la zece ani, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, mai arată comunicatul de presă al Parlamentului European

Dacă noile norme naţionale sunt încălcate, persoanele afectate de poluarea aerului vor putea deschide acţiuni în instanţă, iar cetăţenii vor putea primi despăgubiri în cazul în care sănătatea lor a fost deteriorată.

De asemenea, vor fi create mai multe puncte de prelevare a calităţii aerului în oraşe, iar indicii de calitate a aerului vor deveni comparabili, clari şi puşi la dispoziţia publicului în întreaga UE.

„Prin actualizarea standardelor de calitate a aerului, dintre care unele au fost stabilite cu aproape două decenii în urmă, poluarea va fi redusă la jumătate în întreaga UE, deschizând calea pentru un viitor mai sănătos şi mai sustenabil. Datorită Parlamentului, normele actualizate îmbunătăţesc monitorizarea calităţii aerului şi protejează mai eficient grupurile vulnerabile. Astăzi este o victorie semnificativă în angajamentul nostru continuu de a asigura un mediu mai sigur şi mai curat pentru toţi europenii”, a declarat raportorul Javi López (S&D, Spania), după votul din plenul PE.

Legea trebuie să fie adoptată şi de Consiliu UE, înainte să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE şi să intre în vigoare 20 de zile mai târziu. Ţările UE vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a aplica noile norme.

Poluarea atmosferică continuă să fie principala cauză de deces prematur în UE, cu aproximativ 300.000 de decese pe an. În octombrie 2022, Comisia a propus o revizuire a normelor UE privind calitatea aerului, cu obiective mai ambiţioase pentru 2030, în vederea atingerii obiectivului de a reduce la zero poluarea până în 2050.

Această legislaţie răspunde aşteptărilor cetăţenilor în ceea ce priveşte poluarea şi oraşele „mai verzi” cu emisii mai scăzute, precum şi furnizarea de informaţii actualizate periodic privind poluarea, exprimate în propunerile 2 (2), 4 (6) şi 6 (1) din concluziile Conferinţei privind viitorul Europei.

Quarterly Report - Editia 4

UNSAR dă asigurări că nu va exista coplata pentru despăgubirile RCA
UNSAR dă asigurări că nu va exista coplata pentru despăgubirile RCA
Un aşa-numit concept de "coplată" în ceea ce priveşte poliţa RCA nu a existat şi nu poate exista în condiţiile în care atât Directiva europeană (UE) 2021/2118 privind asigurările RCA,...
Transportatorii cer Parlamentului să elimine coplata pentru despăgubirile RCA: ”Încurajează abuzurile”
Transportatorii cer Parlamentului să elimine coplata pentru despăgubirile RCA: ”Încurajează abuzurile”
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Camerei Deputaţilor să renunţe la votarea amendamentelor apărute în proiectul de modificare a Legii...
#poluare UE, #norme poluare UE, #calitate aer Uniunea Europeana standarde, #reducere poluare, #despagubiri, #poluare sanatate , #poluare