Alertă la Apele Române. Unda de poluare de pe râul Bistriţa se propagă pe raza mai multor județe

Duminica, 14 Mai 2023, ora 17:29
2674 citiri
Alertă la Apele Române. Unda de poluare de pe râul Bistriţa se propagă pe raza mai multor județe
Poluare pe Bistrița FOTO news.ro

Administraţia Naţională Apele Române anunţă, duminică după-amiază, 14 mai, că unda de poluare se propagă pe raza judeţelor Suceava şi Neamţ.

”Nivelul crescut al debitului râului Bistrița asigură diluţia. Au fost anunţaţi reprezentanţii Hidroelectrica pentru a prelua o parte şi în Izvorul Muntelui”, au transmis, duminică, reprezentanţii AN Apele Române.

Aceştia au precizat că zona este monitorizată încă de sâmbătă seară.

Instituţia precizează că, pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, nu se utilizează surse de apă de suprafaţă.

”Prin urmare, apa din sistemul centralizat este sigură”, anunţă instituţia.

Apele Română precizează că, în urma efectuării buletinelor de analiză, ”se constată faptul ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depăşiri mari la indicatori faţă de limitele prevăzute în HG 352/2005”.

”Concentraţiile mari de metale determinate în apele de mină, cât şi debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistriţa, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluenţa de apele de mină. Calitatea apei râului Bistriţa se menţine în clasa a V-a şi la 1,5 Km în aval de sursa de poluare, clasă dată de indicatorul fier. La aproximativ 5 Km aval de sursa de poluare, calitatea râului Bistriţa se îmbunătăţeşte, din buletinul de analize rezultând că acesta are clasa a IV-a de calitate, deoarece concentraţiile de metale analizate au scăzut”, a mai transmis instituţia.

Autorităţile din Neamţ au stabilit că există depăşiti ale concentraţiilor pentru fier, zinc şi cupru din cauza poluării cu ape de mină de pe râul Bistriţa. Populaţia este sfătuită să nu folosească apa din râu pentru animale sau alte scopuri.

În urma verificărilor, s-a stabilit că fenomenul a apărut din cauza prăbuşirii, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
#poluare, #Bistrita, #raul Bistrita, #apele romane , #stiri sociale