Firea își schimbă funcția, dar nu și obiceiurile. Pomenile electorale anunțate de când a fost instalată la ministerul Familiei

Joi, 30 Martie 2023, ora 21:46
4522 citiri
Firea își schimbă funcția, dar nu și obiceiurile. Pomenile electorale anunțate de când a fost instalată la ministerul Familiei
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității FOTO Facebook/ Gabriela Firea

Gabriela Firea a ajuns în fruntea Ministerului Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse în noiembrie 2021, după ce PSD a intrat la guvernare alături de PNL și UDMR.

Firea a fost primarul Capitalei în intervalul 2016-2020, iar în timpul mandatului a fost aspru criticată pentru modul în care a gestionat bugetul. Concret, i s-a reproșat că aruncă banii publici pe ”pomeni electorale”, fie că au fost sub forma de vouchere, concerte sau alte evenimente precum târguri, festivaluri, ateliere de creație, sau contracte de publicitate.

Din 40 de milioane de lei cheltuiți în mandat, aproape jumătate au mers către Compania Municipală Publicitate și Afișaj doar în anul electoral 2020, conform Libertatea. În total, este vorba despre aproximativ 7,5 milioane de euro (36 de milioane de lei), bani publici din care s-au plătit, în perioada 2016-2020, broșuri, pliante, reclame la TV și la metrou, mesh-uri și panouri publicitare despre consolidarea unor clădiri, despre lucrări la poduri și pasaje, reclame la târguri, festivaluri și concursuri. În mandatul de primar general al Gabrielei Firea, au fost virate 5,5 milioane de lei către CREART, compania care a organizat festivaluri, concursuri, ateliere de creație și târguri.

De asemenea, peste 74,8 milioane de euro fost transformați în vouchere, bonusuri și stimulente în perioada 2017-2019 de primăria condusă de Gabriela Firea la acea vreme, arată Buletin de București.

De-a lungul timpului, proiectele Gabrielei Firea au stârnit critici din partea consilierilor din opoziție care au ironizat-o, spunând despre aceasta că este „Primarul-Voucher”.

„În ceea ce priveşte afirmaţia că sunt primarul voucher, eu sunt mândra de acest calificativ. (…) Pe mine mă măguleşte. Da, sunt primarul care consideră că sunt categorii socio-profesionale alături de care Primăria Capitalei trebuie să fie aproape şi să le înţeleagă nevoile”, a răspuns Gabriela Firea în timpul unei ședințe de consiliu.

Pomenile electorale continuă și la Ministerul Familiei

Gabriela Firea nu și-a schimbat obiceiul, de care chiar ea susținea că este mândră, nici după ce a ajuns în fruntea ministerului Familiei.

Cel mai recent exemplu este cel al voucherelor oferite de Ziua Femeii și de Ziua Bărbatului. Concret, Codul Fiscal permite deja angajatorilor să ofere tichete femeilor, în valoare de 300 de lei, de 8 Martie, fiind scutiți de impozite, drept urmare Firea dorește ca aceeași măsură să se aplice și de Ziua Bărbatului.

De asemenea, Firea a anunțat, tot în luna martie 2023, un pachet legislativ nou cu reduceri și vouchere, printre care: vouchere de 1.500 de lei pentru plata grădiniței, vouchere de 2.500 de lei pentru consultații medicale pentru femeile însărcinate, vouchere de 1.500 de lei pentru consultații stomatologice, dar și TVA redus pentru produsele destinate copiilor, sau carduri de reduceri pentru familii și tineri.

Fostul primar al Capitalei a discutat despre proiectul ce prevede acordarea unor carduri europene pentru tineret. Concret, de aceste carduri vor beneficia persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, și vor avea beneficii și reduceri la cumpărături, teatru și film, transport în comun sau muzee.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a anunțat și programe de ajutor care au fost privite cu entuziasm de români. Un astfel de exemplu este Programul Social pentru Creșterea Natalității, ce presupune acordarea unui sprijin financiar 15.000 de lei/ procedură de fertilizare în vitro, de maximum trei ori pentru fiecare cuplu sau femeie singură. Un alt exemplu este proiectul VENUS, prin care au fost create 42 de locuințe pentru victimele violenței domestice. De asemenea, pe listă intră și închiderea centrelor de plasament și extinderea rețelei de asistenți maternali.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#pomeni electorale, #Gabriela Firea, #ministerul familiei, #vouchere , #stiri Gabriela Firea