Cât de eficiente sunt pompele de căldură și cine își permite să le cumpere. ”Pot reduce factura la încălzire cu până la 90%”

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 06:12
81187 citiri
Cât de eficiente sunt pompele de căldură și cine își permite să le cumpere. ”Pot reduce factura la încălzire cu până la 90%”
Pompă de căldură FOTO: Pixabay.com

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 12 ianuarie, legea care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Prevederile vor intra în vigoare după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege promulgat are ca obiect de reglementare completarea art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

La începutul lunii, Ziare.com explica ce ar însemna pentru cei care vor să își achiziționeze panouri fotovoltaice această scădere a TVA.

Acum am dezbătut cu unul dintre inițiatorii proiectului legislativ, cum îi ajută pe românii care vor să își cumpere pompe de căldură această reducere a TVA.

Mulți români sunt preocupați de cumpărarea pompelor de căldură: ”Oamenii încep să-și înlocuiască centralele pe gaz cu astfel de sisteme

Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a explicat că tot mai mulți români tind spre asigurarea unei independențe energetice la prețuri mici. Iar energia verde oferă tocmai acest lucru.

”Ceea ce am văzut în ultimii doi ani de zile este un trend accelerare-descentralizare a producției de energie. Și aici am văzut apariția unui număr din ce în ce mai mare de prosumatori dar și o preocupare a oamenilor de a-și eficientiza producția de energie termică, de apă caldă pentru locuințe.

Și asta în condițiile actualei crize a facturilor la energie când există această preocupare a românilor să-și eficientizeze energetic locuințele pentru a consuma mai puțin, dar și pentru a avea facturi mai mici la la energie. Iar aceste pompe de căldură pot reprezenta o astfel de soluție eficientă pentru încălzirea sau pentru răcirea locuinței. O soluție mai economică dar și mai prietenoasă cu mediul”, a explicat Cristina Prună într-un interviu acordat Ziare.com.

Dar pe de altă parte, soluția panouri fotovoltaice-pompe de căldură începe să devină tot mai pretabilă pentru firme, dar și pentru gospodării în contexul crizei energetice.

”Ce am observat este că de multe ori oamenii apelează la sisteme combinate, adică pompe de căldură și panouri fotovoltaice, utilizând energia produsă de panouri pentru alimentarea cu energie a acestor pompe de căldură.

Iar pe măsură ce costurile pompelor de căldură au început să scadă, tot mai mulți oameni au început să se orienteze către astfel de sisteme. Exact cum spuneam, similar cu ce se întâmplă panourile fotovoltaice, așa cum avem din ce în ce mai mulți prosumatori, tot așa începem să vedem din ce în ce mai mulți oameni care vor să-și instaleze aceste pompe de căldură.

Un alt motiv îl reprezintă și eforturile acestea de reducere a emisiilor de CO2, a poluării, de exemplu, mai ales pentru pentru firmele mari care au început să apeleze la astfel de sisteme, dar evident, și pentru reducerea facturilor.

Un alt aspect ar fi că electrificarea încălzirii, mai ales în zonele rezidențiale, duce și la o scădere a consumului de gaze naturale. Oamenii încep să-și înlocuiască centralele pe gaz cu aceste pompe de căldură, iar în actualul context geopolitic aceasta înseamnă și o reducere a dependenței de gazul de import”, a explicat Cristina Prună.

Cine își poate permite pompe de căldură

Experta a subliniat însă că ”prețurile rămân în continuare inaccesibile pentru o bună categorie de populație dacă ne uităm la prețurile din piață și în funcție de tipul de pompă de căldură pentru care se optează, pentru că și aici există mai multe tehnologii”.

”Prețurile încep de undeva de la 3.000 de euro de expemplu pentru o astă de 60 de metri pătrați și, evident, cresc în funcție de dimensiune a locuinței, dar și de tehnologia folosită”, a spus deputatul USR, unul dintre inițiatorii legii scăderii TVA la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice.

Ceea ce ar trebui să mai știe oamenii care se uită la astfel de sisteme este că nu toate locuințele sunt pretabile pentru pompe de căldură. De exemplu aceste sisteme funcționează cel mai bine, cel mai eficient cu încălzirea prin pardoseală și de aceea e bine să ceară opinia și să facă o evaluare împreună cu o persoană tehnică, un specialist. Însă există și avantaje, odată montate aceste pompe de căldură și în funcție de timpul lor, ”pot reduce” factura la încălzire cu 20 % până la 90 % dacă vorbim de case pasive, foarte bine izolate. Deci e o reducere extrem de de importantă”, a mai spus Cristina Prună.

Cu ce bani poți să-ți eficientizezi energetic locuința

În prezent nu există scheme de finanțare pentru montarea pompelor de căldură, cu excepția facilității de aplicare a TVA-ului redus de 5 % la achiziție, legea inițiată de de USR.

Ministerul Mediului, de pildă, ar putea să includă și pompele de căldură în această schemă de finanțare Casa Verde prin ordin de ministru. Așa cum s-a întâmplat pentru panourile fotovoltaice ar putea să fie incluse și aceste pompe de căldură. Însă așa cum bine știm și am văzut, acest program se mișcă extrem de greoi, sunt mereu blocaje. Deci ar trebui să vină la pachet cu o regândire, o reformare a acestui program.

Se pot adăuga noi finanțări inclusiv pentru pentru pompe de căldură, dar trebuie ca și programul să fie funcțional, nu doar nu să rămână așa cum cum arată el acum.

Ce pot să vă mai spun este că USR a depus recent un proiect de lege în Parlament care dă posibilitatea accesării de credite cu dobândă subvenționată de către stat pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Această dobândă poate fi subvenționată inclusiv din fonduri europene.

Și astfel de de finanțări ar fi pretabile și pentru pompe de căldură, și pentru panouri fotovoltaice și pentru izolarea casei și ar fi un un real ajutor pentru ca oamenii să aibă case mai eficiente și să-i ajute până la urmă să-și reducă și facturile la energie”, a spus Cristina Prună.

Limita unor astfel de credite, conform proiectului depus în Prlament este de 10.000 de euro și se referă la investiţii ce au ca scop creşterea eficienţei energetice a locuinţei sau montarea unor instalaţii de producere a energiei pentru consumul propriu.

Pe de altă parte, combinația dintre panouri și fotovoltaice și pompele de căldură ar oferi o independență extrem de mare gospodăriilor și companiilor care folosesc astfel de sisteme cu facturi extrem de de reduse la energie.

”Cu acești bani, o casă de 60 de metri pătrați ar putea fi practic independentă de sistemele de energie conveșionale și proprietarul ar putea să își instaleze și panouri și popă de căldură”, a mai spus Cristina Prună.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministerul Energiei a lansat luni, 25 martie, schema pentru Contracte pentru Diferenţă (CfD) în domeniul energiei regenerabile, un instrument financiar menit să stimuleze producţia de energie...
#pompe caldura, #lege scadere TVA, #panouri fotovoltaice, #Casa Verde Fotovoltaice, #energie regenerabila, #Cristina Pruna USR , #factura energie