Desfășurarea războiului dus de Vladimir Putin în Ucraina rămâne una imprevizibilă, cu un sfârșit necunoscut. Acum, când liderul de la Kremlin a făcut amenințări cu folosirea armelor nucleare, Joe Biden face și el o nouă mutare. Astfel, portavionul USS Gerald Ford, cea mai mare navă de război din lume a Statelor Unite și-a început călătoria spre Europa, plecând marți din Norfolk, Virginia.
Portavionul american de 112.000 de tone, care are un echipaj de aproximativ 600 de soldați, este prima navă din noua clasă de portavioane denumită Ford. La bordul său pot fi transportate peste 60 de avioane de luptă, inclusiv aeronave invizibile F-35, potrivit Voice of America.
Portavionul Gerald Ford va participa la exerciții militare în Oceanul Atlantic, împreună cu ”aproximativ 9.000 de militari din 9 țări, 20 de nave și 60 de avioane” ai alianței NATO, se spune într-un comunicat al US Navy, conform CNN, lucru care i-ar putea produce insomnii lui Vladimir Putin.
Statele participante la aceste manevre militare sunt: Statele Unite, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Spania, Suedia și Țările de Jos, împreună cu flotele a 2-a și a 6-a americane.
Ready. To. Deploy. #Warship78 @US2ndFleet @COMNAVAIRLANT11 @USNavy @flynavy https://t.co/U7HKjHGWj6 pic.twitter.com/sx1Txlrev4
— USS Gerald R. Ford (CVN 78) (@Warship_78) September 29, 2022
Potrivit comunicatului Marinei SUA acest exercițiu militar maritim din Oceanul Atlantic reprezintă cel mai mare parteneriat de la cel de-Al Doilea Război Mondial și până astăzi.
„Am observat o creștere substanțială a activității navale rusești în perioada premergătoare crizei ucrainene din Arctica… așa că Atlanticul de Nord este un loc foarte important în care va trebui să descurajăm Rusia”, a spus Bruce Jones, profesor la Universitatea Stanford, Statele Unite.
Portavionul Gerald Ford dispune de sisteme de rachete tip RIM-162 și RIM-116 RAM, tunuri Phalanx CIWS, M2 50 Cal, 60-75 de avioane de luptă, inclusiv aeronave invizibile F-35.
Costul său a fost de peste 13 miliarde de dolari, el având lungimea de 333 de metri, lățimea de 40 de metri, putându-se deplasa cu viteza de peste 30 de noduri pe oră și având o propulsie formată din două reactoare nucleare.