Plata cu cardul, posibilă în toate magazinele începând cu 2023. Aproape toți comercianții sunt obligați să aibă POS

Luni, 26 Decembrie 2022, ora 17:58
10831 citiri
Plata cu cardul, posibilă în toate magazinele începând cu 2023. Aproape toți comercianții sunt obligați să aibă POS
Toți comercianții cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro pe an trebuie să aibă POS. FOTO: Pixabay.com

Comercianții cu o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro vor avea obligația de la 1 ianuarie 2023 să accepte plata cu cardul, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului fiscal. Firmele mai au timp până în ultima zi a acestui an să se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale.

Din prima zi a următorului an intră în vigoare noile prevederi, potrivit cărora aproape toți comercianții au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.

Pe data de 31 decembrie 2022 expiră perioada necesară pentru aprobarea cadrului legal prin care sunt stabilite specificaţiile tehnice şi funcţionale ale acestor aparate de marcat electronice fiscale, precum și pentru parcurgerea etapelor necesare pentru implementarea obligației, potrivit Alba24.ro.

Termenul inițial de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat era 31 decembrie 2019, dar a fost amânat succesiv.

Plata cu POS-ul, obligatorie pentru firme cu încasări de peste 10.000 de euro

Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 716 din data de 15 iulie 2022:

„Obligaţia de acceptare de către persoanele juridice prevăzute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit pragul de 10.000 euro”, se arată în actul normativ la art.3 indice 1.

Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi a anului precedent.

Obligaţia legală de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii de acceptare a plăţilor electronice era în vigoare din 2002.

Legea a fost modificata în 2018 și apoi în 2022. Obligația se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit plafonul cifrei de afaceri de 10.000 Euro în echivalent lei (vechiul plafon era de 50.000 euro) de la care se impune acest mod de încasare „digitalizat”.

Citește și:
Suma scrisă ca sugestie de bacșiș pe o notă la restaurant de 123 de lei. "Ciubucul se câștigă, nu se cerșește!"
Suma scrisă ca sugestie de bacșiș pe o notă la restaurant de 123 de lei. "Ciubucul se câștigă, nu se cerșește!"
Bacșișul oferit de clienți la restaurant este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal de la începutul acestui an și se impozitează cu 10%. În primele două luni de la aplicarea...
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
#POS, #plata card, #cod fiscal, #comercianti, #obligatii fiscale, #clienti , #cod fiscal