Plata cu cardul, posibilă în toate magazinele începând cu 2023. Aproape toți comercianții sunt obligați să aibă POS

Luni, 26 Decembrie 2022, ora 17:58
11942 citiri
Plata cu cardul, posibilă în toate magazinele începând cu 2023. Aproape toți comercianții sunt obligați să aibă POS
Toți comercianții cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro pe an trebuie să aibă POS. FOTO: Pixabay.com

Comercianții cu o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro vor avea obligația de la 1 ianuarie 2023 să accepte plata cu cardul, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului fiscal. Firmele mai au timp până în ultima zi a acestui an să se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale.

Din prima zi a următorului an intră în vigoare noile prevederi, potrivit cărora aproape toți comercianții au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.

Pe data de 31 decembrie 2022 expiră perioada necesară pentru aprobarea cadrului legal prin care sunt stabilite specificaţiile tehnice şi funcţionale ale acestor aparate de marcat electronice fiscale, precum și pentru parcurgerea etapelor necesare pentru implementarea obligației, potrivit Alba24.ro.

Termenul inițial de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat era 31 decembrie 2019, dar a fost amânat succesiv.

Plata cu POS-ul, obligatorie pentru firme cu încasări de peste 10.000 de euro

Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 716 din data de 15 iulie 2022:

„Obligaţia de acceptare de către persoanele juridice prevăzute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit pragul de 10.000 euro”, se arată în actul normativ la art.3 indice 1.

Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi a anului precedent.

Obligaţia legală de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii de acceptare a plăţilor electronice era în vigoare din 2002.

Legea a fost modificata în 2018 și apoi în 2022. Obligația se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit plafonul cifrei de afaceri de 10.000 Euro în echivalent lei (vechiul plafon era de 50.000 euro) de la care se impune acest mod de încasare „digitalizat”.

Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
Apple a anunțat că funcțiile bazate pe inteligență artificială, denumite Apple Intelligence, pregătite pentru toamna acestui an, nu vor fi disponibile în cele 27 de țări care formează...
Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
Google testează un nou sistem Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor, care ar putea fi implementat pe toate telefoanele cu Android, nu doar pe cele din seria Pixel. Această...
#POS, #plata card, #cod fiscal, #comercianti, #obligatii fiscale, #clienti , #cod fiscal
  1. Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
  2. Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
  3. Razer anunță DeathAdder V3 HyperSpeed: Un mouse ergonomic wireless pentru esports
  4. Google Chrome renunță la suportul pentru extensiile vechi: ce înseamnă asta pentru utilizatori
  5. Cum își pot găsi utilizatorii de căști AirPods pierdute? Apple a dezvăluit tot procesul
  6. Cu ce funcții noi vine actualizarea Windows 11 24H2. Microsoft mizează mult pe inteligența artificială
  7. Veste bună pentru utilizatorii Android! Microsoft îmbunătățește aplicația Phone Link pentru transferuri de fișiere mai rapide
  8. Un dealer auto din America folosește inteligența artificială pentru a depista mai ușor problemele mașinilor
  9. Boom al prețurilor la electricitate, pe fondul caniculei. Noi recorduri de costuri în România
  10. ByteDance, compania mama TikTok, colaborează cu Broadcom pentru dezvoltarea unui cip bazat pe inteligență artificială