Facebook şi Instagram urmăresc fiecare mişcare a utilizatorilor de iPhone, inclusiv parolele şi datele cardurilor

Vineri, 12 August 2022, ora 11:34
4042 citiri
Facebook şi Instagram urmăresc fiecare mişcare a utilizatorilor de iPhone, inclusiv parolele şi datele cardurilor
Persoană care folosește iPhone FOTO Pixabay

Aplicaţiile de iPhone pentru Facebook şi Instagram folosesc un browser propriu, care urmăresc toate acţiunile utilizatorilor după ce aceştia dau click pe un link, inclusiv introducerea unor date sensibile, precum parolele şi datele cardurilor.

O analiză realizată de Felix Krause, un dezvoltator independent, care a lucrat anterior pentru Google şi Twitter, arată cât de riguroasă este supravegherea la care îşi supune Meta utilizatorii de iPhone.

Aplicaţiile de Facebook şi Instagram nu folosesc, precum majoritatea aplicaţiilor de iPhone, o instanţă de Safari pentru deschiderea link-urilor. În schimb, cele două se bazează pe un browser propriu.

Browserele celor două aplicaţii sunt deschise atunci când se dă click pe un link în Facebook sau Instagram şi injectează cod JavaScript în toate site-urile pe care utilizatorii intră.

Cu acest cod, numit „Meta Pixel”, sunt monitorizate toate interacţiunile utilizatorilor, din momentul în care este deschis browser-ul. Se urmăresc click-urile pe reclame, link-urile şi butoanele apăsate, textul selectat, capturile de ecran făcute şi textele introduse.

Textele introduse pe care Meta le urmăreşte aici sunt în mod special îngrijorătoare pentru că poate fi vorba de diverse informaţii sensibile, de la datele de plată ale cardurilor, până la parolele de logare pe anumite site-uri.

Krause spune că descoperirea nu înseamnă neapărat că Meta fură datele sensibile ale utilizatorilor, neexistând dovezi în acest sens. O astfel de descoperire ar afecta grav imaginea companiei.

Oricum, practica încalcă regulile ATT (App Tracking Transparency) implementate de Apple, care prevăd că urmărirea utilizatorilor se poate face doar după obţinerea acordului expres al acestuia.

Dacă Apple va penaliza Meta pentru asta, business-ul bazat pe reclame al companiei ar putea avea, din nou, de suferit. Meta este unul dintre principalii criticii ai politici ATT, pentru motive evidente.

Citește și:
TikTok ne urmărește chiar dacă nu-i suntem utilizatori. Sute de site-uri fac schimb de date cu rețeaua chinezească
TikTok ne urmărește chiar dacă nu-i suntem utilizatori. Sute de site-uri fac schimb de date cu rețeaua chinezească
Codul trackerului web TikTok a fost detectat pe o serie de site-uri din SUA cu trafic ridicat, precum cel al Departamentului de Securitate Economică din Arizona, jurnalul medical WebMD, site-ul...
Câtă diferență! Cum arată Loredana Groza nemachiată
Câtă diferență! Cum arată Loredana Groza nemachiată
Loredana Groza îi înnebunește pe fanii săi de pe rețelele de socializare cu pozele sale sexy. În aproape toate fotografiile, cântăreața apare aranjată impecabil. V-ați imaginat însă...