Beneficiile postului intermitent. Nutriționist: ”Ne e mai ușor să facem foamea”

Joi, 23 Mai 2024, ora 20:55
2816 citiri
Beneficiile postului intermitent. Nutriționist: ”Ne e mai ușor să facem foamea”
Fastingul este o soluție rapidă de a slăbi FOTO Pixabay

Nutriționista Mihaela Bilic vorbește, într-o postare pe Facebook, despre beneficiile postului intermitent. ”Putem face din acest stil alimentar un obicei de viață”, susține ea.

Bilic își începe postarea scriind că ”ne e mai ușor să facem foamea când se numește post…intermitent.”

”Numit în engleză “intermitent fasting” acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16/8 care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de 8 ore rămase să ai 2 mese principale.

Există și alte modele: post negru timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână sau metoda 5 cu 2 (5 zile din săptămână mâncăm normal iar 2 zile mâncăm foarte puțin, adică max 500-600 cal/zi)”, mai scrie cunoscuta nutriționistă.

Bilic continuă subliniind că postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat, întrucât fiecare își poate găsi ritmul care i se potrivește.

Ea explică beneficiile postului intermitent.

”În esență, presupune 2 mese principale în zi, consumate la o distanță de 6-8 ore una de alta, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viață, nu are riscuri, ci doar beneficii.

Mesele rare bagă organismul în cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învațăm să nu mai ronțăim și ne întărim toleranța la foame.

Metabolismul are de câștigat, pauzele alimentare îi dau răgazul să facă curățenie și regenerare celulară. Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite. Postul alimentar are efect antiaging, ameliorează diabetul de tip 2 și inhiba procesele inflamatorii. Și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, fastingul este o soluție rapidă de a slăbi, se topesc cu precădere depozitele de grăsime iar masa musculară este protejată”, scrie Bilic.

În ceea ce privește posibilele efecte negative ale postului intermitent, nutriționista explică faptul că acestea pot dura 2-3 săptămâni, timp în care ”ne obișnuim și să ne detașam de mâncare.”

”Poate o ușoară deshidratare dacă nu consumăm suficiente lichide. La început poate apărea o stare de iritabilitate și insomnie, care dispar rapid odată ce ne intrăm în ritm. Se mai descrie o stare de slăbiciune cu somnolență până când organismul învață să facă față la foame. Apare și respirația urât mirositoare, care ne confirmă starea de acidoză, deci slăbitul funcționează! Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim și să ne detașam de mâncare. Pe lângă faptul că ne regăsim silueta, absența mâncării ne limpezește mintea, ne dă energie și chiar o stare de bine. Să mâncăm mai puțin și mai rar e sănătos, deci nu e de mirare că postul a ajuns să fie recomandat și de religie, și de medicină. Merită încercat!”, concluzionează ea.

Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când mănânci humus în mod regulat
Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când mănânci humus în mod regulat
Humusul, un sos cremos preparat dintr-o combinație de năut, tahini, ulei de măsline, suc de lămâie și usturoi - a devenit un adaos îndrăgit în alimentația multor oameni. Îl veți găsi...
Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
PSD a obţinut 35,56% din voturile pentru funcţiile de primar la alegerile de duminica trecută, fiind urmat de PNL cu 30,27%, AUR - 6,39%, Alianţa Dreapta Unită - 5,49%, UDMR - 4,51%, arată...
#post intermitent, #beneficii, #nutritionist, #mihaela Bilic , #alimente
  1. Opt lucruri din casa ta pe care ar trebui să le înlocuiești mai des
  2. Prestația lui Babasha la concertul Coldplay, apreciată de un fost șef SRI: ”Cel mai sincer discurs politic”
  3. 10 lucruri surprinzătoare pe care un expert oncologic spune că nu le-ar mânca niciodată. Multe sunt considerate sănătoase. "Deteriorează ADN-ul celulelor"
  4. Mai sunt câteva zile până la ”declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial”. Profeția celui numit ”noul Nostradamus”
  5. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 15 iunie. Zodia care ar putea începe o relație nouă
  6. Bancul zilei: Cui vrea un bărbat să spună un banc
  7. Slăbește 5 kilograme în 7 zile cu dieta cu roșii
  8. "Soția mea crede că sunt nebun". Oameni care au fost cândva săraci dezvăluie trucurile de "economisire" de care încă țin cont, deși câștigă bine
  9. De ce nu este bine să speli carnea de pui crudă
  10. Internetul, drogul secolului 21. Medic: "Această dependență duce la probleme sociale, școlare sau familiale"